Thaifeber đŸ‡č🇭

17. juli 20225 min

I gata der jeg bor

Oppdatert: 11. mai 2023

Her i gata jeg bor er det i grunn mye som skjer. Det er mange mennesker her som har sitt virke og tjener til det daglige brÞd (eller papaya pokkpokk). Jeg gÄr tur hver morgen og kikker meg rundt. Jeg synes det er morsomt Ä se hva som skjer i nÊromrÄdet og sÄ blir man jo i tillegg kjent med folk. Jeg er definitivt ikke typen som kommer til Thailand for Ä sitte i samme bar i mÄnedsvis Ä drikke for sÄ Ä dra hjem, selv om jeg meget godt kan sitte i en bar Ä kose meg, bare ikke sÄ ofte (6 dager i uken). Gate pÄ thai - "tennon" eller "tang".

​De fĂžrste jeg som oftest mĂžter pĂ„ min tur er «motorsaaiii»-guttene. De hilser alltid pent pĂ„ meg, ja om de ikke sitter Ă„ sover da. Om kvelden sitter de Ă„ drikker thaiwisky. Jeg hĂ„per de ikke kjĂžrer i tillegg, men det skulle ikke forundre meg. De pleier Ă„ by meg pĂ„ en og jeg takker ja en sjelden gang for Ă„ vise et lite snev av takknemlighet. Thai whiskey bart er ikke en av mine favoritter for Ă„ si det sĂ„nn 😊 De er ikke veldig nĂžye disse gutta, men de har det morsomt der de sitter pĂ„ stoler som var gĂ„tt ut av dato fĂžr krigens dager. Stol pĂ„ thai - "gao i". Et sete, f.eks. pĂ„ en bike - "bÅ", hĂžy Ă„.

​

Det er mer motorsykkel i gata. En mann jeg kjenner driver et lite motorsykkelverksted. Han heter noe som ender pĂ„ «pung»,,, sĂ„ de kaller han derfor bare for Pung. Jeg har ikke sagt noe om hva vi nordmenn tenker om det, men best Ă„ la det ligge. Han er dyktig. Å vĂŠre dyktig pĂ„ thai - "geng", veldig flink - "geng djan lÞÞy".
 
Han har kontroll og han er tidlig oppe, ja han er en ordentlig arbeidsmann. Han hilser pent og noen ganger setter jeg meg ned sammen med han. Å snakke engelsk til han er ingen vits, kunne like gjerne bare diktet opp noen ord, forstĂ„r ingenting uansett. Det gĂ„r pĂ„ primitiv thai, og da er det meg vi snakker om. Han har mange kunder, de stoler pĂ„ han, for han har nok mer peiling en de aller fleste. NĂ„r han smiler er det umulig Ă„ ikke smile. FĂžrste gang jeg sĂ„ han smile mĂ„tte jeg bite meg i tungen for ikke Ă„ knekke sammen i latter. Der var 1 tann i overkjeften hans. Tann - "fenn". Han har kone og hun gir meg noen ganger noe suppe, ja Thailand er et suppeland, supper i alle varianter. Hun sier bare «gin supp»,,,, for suppe heter supp pĂ„ thai sĂ„ vet du det. Jeg takker hĂžflig, khap con maa krap,, det blir sĂ„nn ca 1000 takk pĂ„ norsk. Mens han mekker og kakler pĂ„ thai, gir han meg noen deler,,, og jeg spĂžr, «sĂŠkk may»,,, det er min primitive mĂ„te Ă„ spĂžrre om jeg skal gjĂžre den ren. For eksempel sĂ„ er "sĂŠkk pĂŠĂŠ" Ă„ vaske klĂŠr. Han nikker og gir meg en klut, den er ikke sĂ„ ren at det gjĂžr noe, men jeg tĂ„ler litt skitt under negla, best Ă„ ikke nĂžle, for da vet jeg hva han tenker, fisefine farang. Jeg vet ikke hva jeg gnikker pĂ„, for jeg har ikke et bittelite snev av peiling pĂ„ hva jeg holder i hĂ„nden. Ikke gjĂžr det noe heller, for jeg kan ikke jobbe i dette landet selv om jeg gjerne vil, jeg bare mest holder metalldingsen i hĂ„nden, som en slags gest. Hans kone er litt sjef der kan man si (som alle andre koner tror de er),,, hun ber ofte om hjelp til noe og sier alltid «rau rau rau rau» (fĂ„ opp farta din latsekk),,, han trekker et sukk, men smiler litt for seg selv og rynkene i panna blir svĂŠrt synlige. Sant Ă„ si har jeg det pĂ„ samme mĂ„ten (men det er mellom deg og meg).

​Det er flere damer som driver med massasje her i gaten. Jeg tror ikke de er hĂžyskoleutdannet akkurat, men de har vel en viss erfaring. Jeg har ikke prĂžvd, damene her har nemlig hvert hjemme til mĂ„ltidene, sĂ„ det er nok best Ă„ la det vĂŠr. Jeg tror ikke forretningen gĂ„r veldig bra, men de holder koken ved hjelp av attĂ„t-tjenester. Og da er det ikke det du kanskje tenkte pĂ„ (for disse damene er litt over the hill for Ă„ si det sĂ„nn), men mer sĂ„nn Massasje, grillkjĂžtt og vaskeri. Det ser ut som alle fĂžlger samme modell, massere, grille og vaske, det er greia. De er svĂŠrt hyggelige alle sammen og de morer seg nĂ„r jeg snakker thai til dem. «Tamgnan ok wan nii» sier jeg,,, gĂ„r jobben bra i dag,,, de sier ALDRI ja, i hĂ„p om at jeg skal kjĂžpe noe i ren medlidenhet. Det hender jeg kjĂžper et overgrilla kyllinglĂ„r. Det gĂ„r ikke ned pĂ„ hĂžykant, det ville vĂŠre Ă„ overdrive. Thaier er kjent for Ă„ grille litt i overkant mye, men like greit, sĂ„ er det muligens trygt Ă„ spise. Å steke - "tĂ„dd", stekt svinekjĂžtt - "moo tĂ„dd". De liker at vi faranger er interessert i dem og deres kultur, og i dette tilfellet sprĂ„ket. Det er jo ikke alle thaier som setter like stor pris pĂ„ det. Noen ganger forstĂ„r de meget godt men later som de ikke forstĂ„r, ja, janteloven lever ogsĂ„ i Thailand, sĂ„ vet du det.

​

Det finnes ogsĂ„ en del severdigheter her, og som overalt ellers, er det Ăšn severdig ting sĂ„ er der ogsĂ„ kinesere. Ikke bare noen fĂ„, neida, en hel h
ttes masse. Kineser pĂ„ thai - "djinn". Kinesere er «flokkdyr» og for meg ser det ut som de fĂ„r totalt angst OG panikk om de ikke har direkte hudkontakt med hverandre. Stopper bussene pĂ„ andre siden av gaten sĂ„ er helvette lĂžs. For alle kommer ikke over gaten pĂ„ en gang. Det gĂ„r ikke for her kjĂžrer bilene som om de har stjĂ„let bĂ„de bil og bensin. De skriker og skrĂ„ler, skulle nesten tror de var dĂžden nĂŠr. Den fĂžrste har et flagg i hĂ„nden. Alle kan se det og ingen kommer bort fra gruppen. Å krysse gaten pĂ„ thai - "kamm tennon". Kinesere ER veldig selvopptatte og bryr seg fint lite om at de sperrer halve vegen og hele fortauet. De eier ALT og de er mange. Man kan dele folkeslag i Thailand inn slik: Nordmenn gĂ„r alene, Russere kone og mann, Indere ca 6 stk, «muslimer» 7 stk og altsĂ„ Kinesere minst 100 stk :)

I enden av gata er det en ganske stor butikk og her fĂ„r du endelig fĂžlelsen av et snev hjemlig sivilisasjon. Her har de ALT du mĂ„tte ha bruk for. Jeg synes de er i overkant overbemannet. En som sier hei nĂ„r jeg kommer inn dĂžren, en som tar imot ryggsekk og tar vare pĂ„ den. Og en haug med andre folk som for meg virker veldig overflĂždige. Men, dem om det. Mottoet er vel «arbeid til alle». Etter et Ă„r her i gaten sĂ„ kjenner de meg kanskje med navn, i alle fall et par jenter som jobber her. Kona spurte «hvorfor kjenner de deg»??? Men vi lar den ligge 😀 Det er i grunn rart nĂ„r du kommer pĂ„ en butikk i et fremmed land, du kjenner ikke produktene og vet nesten ikke hvor du skal lete. Men, det kommer fort og betjeningen er svĂŠrt hjelpsomme. Husker da jeg skulle ha Ăžsters-saus fĂžrste gang,,, den var litt vrien kan man si. Østers pĂ„ thai er samme som det kvinner har mellom bena da det ligner veldig mye,, (hoi pĂ„ thai) skal jeg tĂžrre Ă„ si «hoi-saus» som de sier pĂ„ thai. Etter litt mot kom det ut av munnen min (med meget dempet tone) og dama henta varen uten Ă„ trekke en mine. Puhhhh.

​

Om du tar deg tid til Ä utforske gaten der du bor vil du finne ut at det ER mange hyggelige og kanskje morsomme mennesker Ä bli kjent med. SprÄk er sjelden en hindring. Det ligger i sÄ fall bare i ditt hode. Men nÄ er jeg snart ferdig med denne gaten og klar for nye omrÄder. Da er det bare Ä bli kjent med nye mennesker, jeg gleder meg.


 
Av Knut Johansen