Thaifeber đŸ‡č🇭

29. juli 20225 min

I min village

Oppdatert: 11. mai 2023

Det er mange pene hus i denne villagen. SÄ vidt jeg vet er det bare to nordmenn her. Ja og sÄ er det faktisk en fra FÊrÞyene her og en svenske. Men absolutt majoritet tyskere og franskmenn.

Det bor faktisk en god del thaier her ogsĂ„, om de eier eller leier, det vet jeg fint lite om. Men, som det er skrevet om, opp og ned og i mente, thaier er ikke av de mest ryddigste av seg. Jeg er gift med ei, sĂ„ det kan jeg skrive under pĂ„. Men, det skal de ha, her i villagen ER det faktisk ryddig. (Å rydde pĂ„ thai er «reb roy») Det er faktisk veldig rent ogsĂ„. SĂžppel har jeg faktisk ikke sett sĂ„ her har thaiene gjort alle odds til skamme (sĂžppel pĂ„ thai er «kajja» og sĂžppelbĂžtte er « tang kajja», og nĂ„r vi sier «drittfolk» sĂ„ sier de det samme, «kajja sang com»- drittfolk!). Kanskje de har gĂ„tt i lĂŠre hos min gode venn «fĂŠrĂžyingen», for han skrubber og koster noe voldsomt. Han er NØYE, og hisser seg opp over det minste stĂžvkorn. Det eneste som skiller thaiene vesentlig fra «resten» av befolkningen her er dĂžgnrytmen og ikke minst lydnivĂ„et, det kan hĂžres ille ut, men det gĂ„r seg til, du blir veldig fort vant til Ă„ hĂžre det klirre i Ăžlflasker og musikk nattestid, og ikke sĂ„ sjelden sĂ„ hĂžrer man at noen av dem har jobbet seg litt vel langt ned i «sang som» flasken. MĂ„ bare innrĂžmme at det er litt sĂ„nn «krydder» i tilvĂŠrelsen. (Flaske pĂ„ thai er «kwat», glass er «gEEo». En strikkalapp under glasset er en «ti rong gEEo», de er nyttige, ellers drypper det hele tiden. «LEO nung kwat», en flaske LEO, greit Ă„ kunne si. «LEO song kwat», to flasker LEO. En leo og et glass med isbiter - «LEO nung kwat, nung gEEo (leh) nam keng».

En bakdel med Ä bo i hus kan vÊre nÄr det regner. I Thailand kan regnet bli ganske intenst, sÄ intenst at jeg nesten ikke ville vÊrt det foruten, det er liksom en severdighet, en nytelse, og nÄr det regner sÄ mye som det faktisk gjÞr sÄ hender det at det renner litt inn pÄ platten her. (Regn pÄ thai er «fon dÄg(k)», lyn er «faa lepp» og torden er «faa long», sÄ vet du det).

GÄr man mer inn i materien og vil sammenligne vanlige norske hus med disse «townhouse» sÄ finner man fort flere ulikheter. Det er ingen entrÚ i disse husene, heller ikke noe vindfang. Her er du i stua fra fÞrste steg inn dÞra. Innredninger varierer litt, noen har veldig pene kjÞkkenskap og kjÞkkenbenk med stekeovn etc. Andre har disse benkene som er bygd av «snekkern», thaistyle. Den kan enten vÊre stÞpt i betong eller bygd i annet materiale. Den jeg har er ganske stilig, den er bygd i noe som ligner marmor, og skapdÞrer ser ut til Ä vÊre fabrikkbygde elementer som marmoren er tilpasset eller kanskje motsatt. Benkeplaten er samma greia. Badene har vel det som trenges, men ogsÄ der er innredningen litt sÄnn hjemmesnekret, men ikke for det, det er meget vakkert. Det meste fungerer greit, og om ikke sÄ er det bare Ä tilpasse seg (Rom pÄ thai «hÄng», bad pÄ thai er «hÄng nam», kjÞkken «hÄng kloa», stue «hÄng rapp keek» (dalende «e») og til slutt soverom «hÄng nÄÄn» der «nÄÄn» er Ä ligge (kjÊrringas favoritthobby).

Det er murvegger rund SAMTLIGE hus og ALLE har port. HĂžyden er vel sĂ„nn ca 2 -2,5 meter hos de fleste. Noen har pigger pĂ„ toppen av murene andre har glass-skĂ„r. Ja, her vil de ikke ha noen «jĂŠvler» pĂ„ feil side, de skal i alle fall fĂ„ det tĂžft med Ă„ klare jobben. For meg ser det litt unĂždvendig ut, man fĂžler seg litt «fengslet» mellom murene. VĂ„re murer er ganske pene, sĂ„ det gĂ„r helt fint nĂ„r man blir vant til det. Porten har samme hĂžyde som resten, og den er tung. Man kan spekulere pĂ„ om det kan vĂŠre nĂždvendig med all denne sikkerheten. Samtlige vinduer og dĂžrer her har stĂ„lgitter. OG, det er tykt hengelĂ„s pĂ„ alle gitterdĂžrene. Det er nemlig to dĂžrer inn, en dĂžr som bare er et stĂ„lgitter og sĂ„ en vanlig dĂžr innenfor der. I mitt fĂžrste mĂžte med villagen hadde jeg en anelse av «alcatraz». Klarer jeg Ă„ rĂžmme? 😊 I tillegg sĂ„ er det security som stopper all trafikk inn og ut av villagen. Jeg skal ikke pĂ„stĂ„ at de er overkvalifisert til jobben, snarere tvert om. Det jeg prĂžver Ă„ si er at jeg ikke fĂžler meg spesielt trygg pga dem. To av dem er forresten ikke sĂ„ verst Ă„ se pĂ„ heller, damene ser ikke ut til Ă„ vĂŠre passert 25, sĂ„ det er neppe noen «pittbuller» vi snakker om her. De hilser og smiler pent hver gang jeg passerer, men nĂ„r min kone er med er de noe mer reserverte. SĂ„ her er vi altsĂ„ veldig trygge. Vakre security, stĂ„lporter pĂ„ vĂŠr eiendom og 1 til 4 «dobbermann» pr husstand 😊 Ja, og tillegg er det kamera i hver eneste soi, de sitter nok Ă„ glor pĂ„ skjermen(Å se pĂ„ skjermen er pĂ„ thai «do tolatatt», «tolatatt» - TV).

En ting jeg syntes var litt rart, og som jeg aldri har opplevd fĂžr er det som mĂ„tte gjĂžres et par dager etter at vi flyttet inn her. Det kom noen folk som skulle spraye ned eiendommen for insekter, maur etc. Ja, jeg trodde nĂ„ de skulle spraye her pĂ„ utsiden, men tok jeg feil. De sĂ„ pĂ„ noen skruer pĂ„ flisene rundt omkring, bĂ„de inne og ute. Men, de var visst ikke aktuell Ă„ gjĂžre noe med, for de kom med slagbor og boret flere nye hull bĂ„de inne og ute. Enhver innsigelse var nyttelĂžs. De bare borra og borra og ikke pĂ„ noen mindre synlige plasser, neeeeeeida, helst der hullene var mest til sjenanse og irritasjon. SĂ„ kom dem med slanger og ved hjelp av kompressor sprĂžytet de noe hvitt pulver i grunnen. Jaja, og vel ferdig sĂ„ tetta de hullene med noe fugemasse som selvsagt hadde en helt annen farge enn den som var fra fĂžr. Det positive er jo at vi har ikke sett en maur etter det. Det setter jo ting i litt perspektiv ogsĂ„ da. Finner jeg en innsekt som jeg ikke vil ha inne sĂ„ mĂ„ jeg IKKE drepe den, for DET liker Buddha svĂŠrt dĂ„rlig, jeg mĂ„ nok pent slippe den ut (helst dulle litt med den fĂžrst). Men Ă„ drepe en milliard pĂ„ en gang er ganske ok 😊 (Innsekt pĂ„ thai er «maleng», og Ă„ drepe er Ă„ «khaa»). Dette med at de boret nye hull og ikke brukte de som allerede var der ble meg fortalt at det var fordi de hullene tilhĂžrte noen andre, sĂ„ de kunne ikke brukes 😊.

PĂ„ vĂ„r eiendom har vi ogsĂ„ en liten dam, dvs den er vel ca 1,5kvm. Det er noen smĂ„fisk der (2 cm), faktisk sĂ„ mange at de svĂžmmer i steam (fisk - "plĂŠĂŠ") Om kveldene har vi 3 padder her ogsĂ„, de holder et helvettes lĂŠven. Nesten som nĂ„r damene har dameparty, ja, da vet du ca lydnivĂ„ (padde - "KĂŠĂŠng kĂ„Ă„k(g)"). Den ene forsvant her om dagen, jeg mistenker han karen fra FĂŠrĂžyene for Ă„ ha stjĂ„let den, hans kone er nemlig spillegal. Det er nemlig noe pĂ„ paddenes mave de kan lese av lottotallene. De pudrer magen med litt pudder (mel) («bĂŠng» pĂ„ thai) (mage - "tÅÅng", hĂžy Å). Å protestere pĂ„ at dette har ikke noe for seg, ja det kan du bare glemme.

SÄnn er det nÄ i vÄr village, vil tro det er slik i de fleste villager. HÞye porter, pene security og en fÊrÞying som stjeler padder. Ganske ulikt boligfelt i Norge, men ting gÄr seg til nÄr man blir vant til det. Jeg mangler ingenting (bortsett fra en padde).

Av: Knut Johansen