Thaifeber 🇹🇭

2. sep. 20201 min

Thai: Bevis for korrupsjon er sendt til Finansdepartementet

Oppdatert: 13. juli 2023

Finansdepartementet har mottatt 18 dokumenter med bevis på korrupsjon og dårlig forvaltning hos Thai Airways. Bevisene ble levert av et samferdselsdepartementets panel for korrupsjon, i påvente av en fullstendig etterforskning,

Thai gjennomgår for øyeblikket en rehabiliteringsprosess, etter å ha søkt konkursbeskyttelse tidligere i år. Det er opplyst at det tidligere statlige foretaket har klart å akkumulere rundt 250 milliarder baht i gjeld.

Noen av bevisene mot Thai Airways ...

• Salg av rabatterte billetter til agenter

Lederen for korrupsjons panelet, Komkit Wongsomboon, sier at selgere av rabatterte billetter i flyselskapet fikk insentiver basert på antall solgte, ikke på verdien av billettene eller noe påvirkning av salgs underskudd. Han sier at praksisen med å selge rabatterte billetter til agenter koster flyselskapet milliarder baht hvert år.

• Korrupsjon i vedlikehold

Det er avdekket bevis for at overtidsbetalingen til vedlikeholdsarbeidere ble økt fra 1500 baht i timen til mellom 2000 og 3000 baht i timen, dette omhandler 200-300 ansatte. Denne inflasjonen førte til tap på 2 milliarder baht i året.

• Airbus-kjøpet

En katastrofal beslutning om å kjøpe 10 A340-fly for rundt 100 milliarder baht, etterfulgt av en påfølgende økning i vedlikeholdskostnader, resulterte i at flyselskapet tapte penger på hvert av flyene og på hver flytur. Det er forstått at 9 av dem er blitt parkert og lagres på U-Tapao flyplass (fmulig en ser de dukke opp som funky kafeer eller boutiquehoteller en gang i framtiden.

Flyselskapet, som en gang var nasjonens stolthet, blir nå gjort til skam internasjonalt og et skammelig eksempel på systemisk korrupsjon i de offentlige tjenestene i Thailand.

KILDE: Nation Thailand