Thaifeber đŸ‡č🇭

25. jan. 20233 min

Varsler sterkere krone

Etter et tiÄr med fallende kronekurs, mener eksperter at den Norske kronen kan styrke seg markant i tiden som kommer.

Det er den enorme rikdommen som kommer fra Norges gass- og oljefelt, som ligger til grunn for et nytt refreng blant markedseksperter, som mener at det er pÄ tide med et stort oppsving i kronekursen.

Danske Bank og Bank of America. sier at den Norske Kronen er et rÞverkjÞp gitt tiÄret med tap og det faktum at Norge nÄ enorme summer pÄ energieksporten.

Det siste tiÄret har den norske krona tapt en tredel av sin verdi mot euroen. Det er det stÞrste fallet blant samtlige i G10-gruppa, som er en liste over 10 av de mest omsatte valutaene i verden.

Dette er G10-valutaene

  • Norsk krone

  • Svensk krone

  • Amerikansk dollar

  • Euro

  • Britiske pund

  • Japanske yen

  • Australske dollar

  • Newzelanske dollar

  • Kanadiske dollar

  • Sveitsiske franc

Varsler sterkere krone

IfĂžlge Morgan Stanley vil den norske kronen trolig styrke seg med 15 % mot dollaren i Ă„r, og levere best avkastning blant G-10-kollegene. Deutsche Bank omtaler den Norske kronen som den billigste valutaen i verden.

Årsaken til at Ăžkonomene tror pĂ„ en krone-boom er blant annet Norges rolle som den viktigste leverandĂžren av naturgass til EU, etter at leveransen av russisk gass har stoppet kraftig opp etter invasjonen av Ukraina.

I skrivende stund er én euro verdt 10,74 kroner. Det siste tiÄret har den norske krona blitt stadig mer svekket mÄlt mot euroen. Med andre ord: Det har blitt stadig dyrere for nordmenn Ä feriere i land med euro. Den tida skal nÄ vÊre forbi, og vi er pÄ vei inn i et skifte.

Det er et stort gap

Kristoffer KjÊr Lomholt, valutastrateg i Danske Bank, sier til Bloomberg at den norske valutaen for fÞrste gang pÄ veldig lenge ser «undervurdert ut». Han peker blant annet pÄ det norske handelsoverskuddet, med enorme inntekter fra olje og gass. Samtidig er det flere andre momenter som taler i kronas favÞr.

I 2022 endte Norges handelsoverskudd pÄ 1.574 milliarder kroner, som er omtrent tre ganger sÄ hÞyt som i 2021. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrÄ (SSB).

- Dere har hatt hele oljeeventyret og det smittet over fra petroleumsindustrien til resten av samfunnet. Det Þkte kostnadsnivÄet. Det var en sterk motvind for krona. Det ser markant bedre ut nÄ, sier Lomholt til BÞrsen.

Den danske valutastrategen mener det helt generelt har vÊrt en periode med mye motvind for krona, noe ogsÄ lave energipriser har vÊrt medvirkende til. Det bildet har, som de aller fleste har fÄtt med seg, har nÄ snudd.

- VÄre anslag tilsier at en reell verdsetting av den norske krona er 8,50 mot euroen, sier Lomholt. SÄ sterk har ikke krona vÊrt pÄ nesten sju Är, i mai 2015, og det er over 2 euro forskjell fra dagens kurs.


 
- Det er et stort gap, fastslÄr Lomholt. Valutastrategen understreker at nÄr man snakker om den verdsettelsen av krona, sÄ er det innenfor en tidsperiode pÄ ett til tre Är.

- Det betyr ikke at krona skal styrkes i morgen. Det kan skje ting. Krona er den valutaen som reagerer kraftigst pÄ nyheter, som inflasjon og rÄvarepriser. Det er en volatil stÞrrelse. Men historien er en helt annen nÄ enn den var, pÄpeker Lomholt.

Eurooptimismen vil gÄ over

Et annet vesentlig moment for utviklingen i valutamarkedet er den kinesiske gjenÄpningen. Det er en god stÞtte til industrien, noe som er med pÄ Ä styrke euroen.

- En av de viktigste drivkreftene for styrkingen av euroen er den store graden av optimisme, eller vi kan kanskje si mindre grad av pessimisme og noe optimisme, i eurosonen, sier Lomholt til BĂžrsen.

Inn mot hÞsten var det ikke mangel pÄ dystre spÄdommer - noe som var til Ä forstÄ. Europa gikk inn i en hÞst der de mÄtte klare Ä fylle gasslagrene nesten totalt uten gass fra Russland, som inntil invasjonen var Europas viktigste gassleverandÞr.

Et realt krafttak fra europeiske ledere gjorde at gasslagrene ble fylt, og en sÄ langt uvanlig mild vinter, har gjort en god del dystre spÄdommer til skamme.

- Det var en hĂžy grad av pessimisme, som vi snakket om i august og september. I lĂžpet av hĂžsten har det sett markant bedre ut. Naturgassprisene har blitt lavere, vinteren er mild og Kina-Ă„pningen er en positiv vekstimpuls som ikke var en del av forventningene, forteller Lomholt.

De europeiske aksjene klarer seg ogsÄ veldig godt i forhold til resten av verden. Alt dette har vÊrt viktige Ärsaker til at euroen har styrket seg den siste tida, noe som igjen har fÞrt til at kronas verdi mot euroen er svekket.

Men, fastslÄr Lomholt:

- Denne eurooptimismen vil gÄ over.

Markedene undervurderer

"Vi tror fortsatt markedene undervurderer Norges grunnleggende forhold og undervurderer at Norge kan dra nytte av energiomleggingen som pÄgÄr i Europa," skrev Bank of America-strateger ledet av Michalis Rousakis i et notat tidligere denne mÄneden.

"En slutt pÄ inflasjon, sentralbankstramninger og fallende aksjer kan endelig gjÞre NOK til den ultimate outperformer," sa David Adams, valutastrateg i Morgan Stanley til Bloomberg.

Kilder: Bloomberg I SSB I BĂžrsen