top of page

Khwai lek

(Jernbøffel, Iron buffolo, Tak Tak, 2-hjulstraktor)

2-hjulstraktoren er et velkjent syn, og er et svært populært gårdsredskap i Thailand, og ofte så ser en disse etter veiene også, som regel med en tilhenger på slep.

Traktoren drives som regel av en 1-sylindret diesel, med sveivestart, hvor en bruker en sveiv som settes på motoren ved start.

Den unike "Thai" 2-hjulstraktoren med lange "håndtak" ble utviklet på slutten av 1950-tallet av MR Debriddhi Devakul (MR står for Mom Rajawong, noe som betyr at oldefaren hans var kongen av Thailand, og at han kunne bli adressert riktig som "Prince"), han var sjef for ingeniøravdelingen for den thailandske risavdelingen, i det thailandske landbruksdepartementet.

Siden de tidligere 2-hjulstraktoren'e ikke hadde clutch koblinger til og styre med, så ble det gitt lengre "håndtak" for å snu og styre traktoren lettere i felt.

Opprinnelig ble motorene hentet fra vannings-pumper som gikk på parafin, men da traktorens popularitet ble åpenbar, opprettet tre japanske firmaer dieselmotor fabrikker i Thailand med avtaler for gradvis å øke lokal produksjon.

Senere ble det gitt clutch koblinger på mange modeller.

Traktor girkassen og chassiset ble produsert av mange lokale bedrifter (Samakkee Lohakij Ltd., Agri-Mechanics Co Ltd., Ayutthaya Tractor Factory, Cosmonoki Thai International Co. Ltd., CR Tractor Co Ltd, Inter Kankaset Co. Ltd, Jakpetch Tractor Ltd., Jor Charoenchai Tractor, Kor Rungruang, Muileng Industry Ltd., Samakkee Lohakij Ltd., Siam Kubota Industry Co. Ltd., etc.).

Opprinnelig kopierte fabrikker hverandre, og konkurrerte om salg til det punktet at traktorens chassis uten motor ble veldig billig, omtrent en tredjedel til halvparten av kostnaden for motoren.

Den "thailandske traktoren" utviklet seg til slutt til en mer generell standard "NC" modell med tre gir fremover, og ett bakover og clutch koblinger. Tilleggsutstyr som er tilgjengelige er enkle ploger, skjær og skive-ploger, slepe hjul med stå platting (ikke med drift), hjul for bruk i rismarken (laterale trommer med utstikkende padler), og enkle tilhengere (vanligvis uten bremser eller lys).

Nylig (2010) kommer en ny NC Plus-modell fra Siam Kubota med kraftuttak (PTO) som kan kjøre en roterende jordfreser og andre redskaper. I tillegg bruker mange bønder kilerem for å koble svinghjulet på motoren til å drive sentrifugal pumper og aksialstrøms pumper, risterskere osv.

Gjennom 1980- og 1990-tallet ble det rapportert at det ble produsert og solgt over 50.000 traktorer hvert år, og i 2006 ble over 70.000 produsert, i tillegg er flere importert, slik at estimater antyder at det er mellom 1,7 - 2,0 millioner 2-hjulstraktorer i Thailand.

De dominerende aktørene på markedet er Siam Kubota og Yanmar.

I de senere år har det kommet flere billige kinesisk-produserte NC-modeller på det internasjonale markedet, men Siam Kubota og andre aktører har forsøkt å holde dem utenfor Thailand, Kambodsja og andre steder med begrunnelser om brudd på opphavsretten.

Som med alt annet med motor i Thailand så finnes det selvfølgelig egne racing serier for 2-hjulstraktorer, dær en blant annet kjører dragrace, eller om kapp i gjørme.

2-hjulstraktorer finnes over hele verden i forskjellige utgaver, men dette er litt info om "Thai" utgaven.

1-achsiger_Traktor.jpg
bottom of page