top of page

Analytikere slår alarm

Økonomer advarer om at baht vil svekkes ytterligere gjennom denne måneden på grunn av høyere volatilitet i penge- og kapitalmarkedene over hele verden etter den amerikanske sentralbankens triple renteheving.

Krungthai Compass, et forskningshus under Krungthai Bank, anslår at baht vil svekke seg fra 34,5-35,5 mot amerikanske dollar innen utgangen av denne måneden.


Svekkelsen tilskrives høyere volatilitet i de globale aksjemarkedene og digitale eiendeler, sa Phacharaphot Nuntramas, sjeføkonom ved forskningssenteret.


(annonse)

Sentralbanken i USA (FED) hevet sine referanserenter med 75 basispunkter 15. juni. Imidlertid forventes baht å stabilisere seg etter juni i 3-6 måneder, for så å styrke seg senere i år.


En fastere baht vil bli styrket av høyere turismeinntekter, sa Krungthai Compass.


(annonse)

For første halvår 2022 bør utenlandske reisende være rundt 1 million, før de stiger til 5 millioner i andre halvår, sa forskningshuset.


"Vi forventer at utenlandske ankomster vil bidra med inntekter på 50 000-60 000 baht hver, noe som gjør landets turismeinntekter til rundt 300 milliarder baht i år," sa Phacharaphot.


(annonse)

I dette scenariet vurderer Krungthai Compass at baht vil være fastere, over 35 til dollaren på slutten av dette året.


The Economic Intelligence Center (EIC), en forskningsenhet i Siam Commercial Bank, spår at baht vil fortsette å svekke seg til 34,5-35,5 mot dollaren på kort sikt på grunn av utenlandsk kapitalutstrømning etter at Fed økte styringsrenten aggressivt.


(annonse)

Thailands reiselivssektor forventes imidlertid å se en sterk oppgang i andre halvår i år og støtte landets økonomi, så vel som baht, sa EIC.


Forskningssenteret anslår at baht vil styrkes til 33,5-34,5 dollar mot slutten av dette året.


En sterkere baht vil bli støttet av en thailandsk økonomisk oppgang og landets økonomi vil dermed gjenoppta en overskuddsposisjon, sa EIC.


For første halvår i år forventes Thailand og ha et offentlig underskudd.


(annonse)

EIC spår at Fed vil fortsette å øke sin styringsrente aggressivt gjennom resten av dette året.


Det forventes at Fed vil øke styringsrenten med 75 basispunkter på møtet i juli og 50 basispunkter i september, sa analysehuset.


I november og desember forventes Fed Funds-renten å øke ytterligere et kvart poeng per møte, og presse renten til et område på 3,25-3,5 % på slutten av dette året, sa EIC i en rapport.


Kilde: Bangkok Post

Comments


bottom of page