top of page

Apple planlegger å flytte deler av produksjonen ut av Kina

De siste ukene har Apple. fremskyndet planene om å flytte deler av produksjonen utenfor Kina, som lenge har vært det dominerende landet i selskapets Forsyningskjede. Leverandører blir nå bedt om å planlegge for produksjon andre steder i Asia, spesielt i land som India, Thailand og Vietnam, dette for å redusere avhengigheten til Foxconn.

I "IPhone City" i Zhengzhou, Kina, jobber så mange som 300 000 arbeidere på en fabrikk drevet av Foxconn med å produsere iPhone og andre Apple-produkter. På et tidspunkt produserte fabrikken ca 85 % av IPhone pro modellene, ifølge markedsundersøkelsesfirmaet Counterpoint Research.


Men de voldelige protestene som i november rammet Zhengzhou-fabrikken, har ført til at Apple har fremskyndet sine planer om å flytte noe av produksjonen utenfor Kina.


For etter et år med ulike hendelser som har svekket Kinas status som et stabilt produksjonssenter, føler ikke Apple seg lenger komfortabel med å ha så mye av virksomheten sin bundet på ett sted, ifølge analytikere og folk i Apples forsyningskjede.


"Tidligere tok folk ikke hensyn til konsentrasjonsrisiko, Frihandel var normen og ting var veldig forutsigbare. Nå har vi gått inn i en ny verden." sa Alan Yeung, en tidligere amerikansk leder for Foxconn.


Apple har fortalt sine produksjonspartnere at de vil at de nå skal prøve å produsere mere utenfor Kina. Men den avtagende globale økonomien har imidlertid gjort det vanskelig å allokere personell med nye leverandører og i nye land.

Apple og Kina har brukt flere tiår på å skape et forhold som til nå stort sett har vært gjensidig fordelaktig, og endring vil ikke komme over natten.


Apple lanserer fortsatt nye iPhone-modeller hvert år, sammen med jevne oppdateringer av iPads, bærbare datamaskiner og andre produkter.


Likevel er planleggingen om å flytte noe av produksjonen i gang, drevet av to årsaker. Kinesiske ungdommer er ikke lenger ivrige etter å jobbe for beskjedne lønninger på samlebånd. Og tre år etter at Covid-19 begynte å sirkulere, prøver Kina fortsatt å knuse utbrudd med tiltak som karantener, selv om mange andre land har gått tilbake til pre-pandemiske normer.

Alt dette kommer på toppen av mer enn fem år med økte militære og økonomiske spenninger mellom USA og Kina og amerikanske tollsatser på kinesiske varer.


Apples langsiktige mål er å produserer 40% til 45% av iPhone produksjonen i India, sammenlignet med en ensifret prosentandel for øyeblikket. Leverandører sier at Vietnam forventes å ta på seg mer av produksjonen for andre Apple-produkter som AirPods, smartklokker og bærbare datamaskiner.Kilder: Bangkok Post I NRK

Comments


bottom of page