top of page

Coronaviruset legger lokk på Thailands «milliardskattekiste»!

Regjeringen planlegger bistand til barer og restauranter, men mulighetene for støtte er usikker!

BANGKOK - Det er meget vanskelige tider for Thailands kjente nattelivsindustri.

Nattklubber og barer, som bidrar med mer enn 5,5 milliarder dollar i året til den samlede økonomien, er landets skjulte "skattekiste." Men forskrifter som trådte i kraft i slutten av mars for å stoppe spredningen av coronaviruset har satt en stopper for virksomheten med rop av fortvilelse som stadig blir hørt fra eierne.


"Coronavirus kommer til å drepe barbransjen," sier Nutthapon, en 37 år gammel sjef for en etablering i Bangkok. Fra 22. mars ble restauranter i byens større storbyområde forbudt å tilby noe annet enn takeaway eller leveringstjenester. Dette ble utvidet 26. mars til å omfatte hele landet.


"Jeg må betale husleie og lønnen til mine ansatte," sa Nutthapon. "Akkurat nå bruker jeg gjennom sparepengene mine. Men jeg vet ikke om jeg kan overleve i to måneder til."

Bangkok er kjent over hele verden som en by med en blomstrende et natteliv. Nattklubber og luksuriøse takbarer på konkurrerende hotell får fantastiske anmeldelser. Det internasjonale kabelnettverket CNN valgte det som en av verdens beste utelivsbyer, sammen med Las Vegas og London. Et slikt rykte er med på å innkassere mye utenlandsk valuta.

Det er en stor del av den bredere reiselivsvirksomheten der Thailand rangerer som fjerde størst i verden mht inntekter, der verdien av det som hentes inn per besøkende er høyere enn i Japan. Industrien er estimert til å være verdt en årlig 211 milliarder baht (6,52 milliarder dollar).


Men utelivsområder, som ofte er tettpakket, henger sammen med spredningen av coronavirus. En massespredning brøt ut på en nattklubb i Bangkok i midten av mars, noe som førte til at myndigheter i hovedstaden og nasjonale myndigheter gikk hardere til verks. I tillegg til at restauranter og utelivsområder i prinsippet stoppet virksomheten, forbyr forskrifter også folk å dra ut om natten og i tillegg gjorde myndighetene det tøft for ungdommer som samles i grupper.


Restauranter er for tiden stengt til slutten av april, mens forbudet mot å dra ut om natten er i kraft "inntil videre." Det betyr at alle restauranter i Thailand vil være stengt i minst en måned. Hvis barer og puber er stengt så lenge, vil det ta tre til seks måneder å komme seg, sier sjefen for en annen bar.


Regjeringen vil utvide lettelser til små og mellomstore bedrifter, blant annet gjennom å tillate fradrag for personalkostnader fra skattepliktig inntekt og ved å redusere sosialforsikringspremier. Men "mange barer kan knapt holde «finansieringen» i gang, og de vil kollapse om det fortsetter," sa en restaurantsjef.


Kvinner som jobber i «red light district» vil i mellomtiden ikke dra fordel av myndighetstiltak, og hvis de blir permittert og de står ovenfor en krise. "Redd de gamle og syke eller redd økonomien?" Det var en overskrift som en thailandske avis kjørte, og som mange land nå står overfor. Det er om man skal prioritere sosiale distansetiltak som har vist effektivitet i å forhindre spredning av COVID-19, spesielt for de mest utsatte - inkludert eldre mennesker - eller la økonomisk aktivitet gjenoppta med risiko for høyere overføringshastigheter.


Noen thailandske barer har introdusert innovasjoner for å bevare virksomheten, for eksempel å levere cocktailer i lufttett emballasje. Men ytterligere myndighetsforskrifter forbød salg av alkoholholdige drikker fra 10. april til slutten av måneden, selv om de skjønner de alvorlige omstendighetene virksomheter står overfor.


På noen måter kan viktigheten av "nattøkonomien" være vanskelig å se på overflaten, men bidraget til den generelle veksten er betydelig. Håpene er at utenlandske turister vil komme tilbake etter at lockdownen til slutt blir fjernet. Men hvis de ikke gjør det, vil en økonomisk bedring i full skala forbli fraværende.


(MARIMI KISHIMOTO, skribent for Nikkei 23. APRIL 2020)

(Kilde Nikkei Asian Review)

(Foto av Akira Kodaka)

Comments


bottom of page