top of page

Eksperter advarer: Thailand er ikke immun mot andre bølge av Covid-19

Til tross for sin tilsynelatende vellykkede undertrykkelse av Covid-19-viruset, sier medisinske eksperter at Thailand ikke er immun mot en annen bølge. Thiravat Hemachudha, direktør for det thailandske Røde Kors Emerging Infectious Disease Health Science Center, sier landet ikke har råd til å la være å beskytte seg, og legger til at det er for risikabelt å bli slapp med hensyn til hygienetiltak.


Foto: Dan Freeman @unsplash


”Først og fremst har thaier blitt overbevist om at landet er helt fritt fra Covid-19-tilfeller og nå senker tersklen. Ved å ikke ha på seg en ansiktsmaske, ofte vaske hender og opprettholde sosial distanse, har de bygget risikoer. ”Thailand har nå gått 83 dager uten tilfelle av lokal overføring av viruset, men Thiravat sier at det rett og slett ikke er mulig for kongeriket å være helt fri for et virus som bare oppstod for seks måneder siden og fortsetter å ødelegge verden rundt. Han sier at den eneste forklaringen på Thailands statistikk er at smittede mennesker ikke viser symptomer.


- Unge mennesker som fremdeles er friske, viser kanskje ikke noen symptomer etter å ha fått viruset. Men selv om de er asymptomatiske, kan de spre sykdommen. ”


Han advarer om at å fjerne unna sosiale distansekrav på offentlig transport øker risikoen for overføring, og det samme gjør det å la små barn komme tilbake til skolen, gitt utfordringen med å holde dem fra hverandre.Tanarak Plipat fra avdeling for sykdomskontroll er enig og sier Thailands sjanser for å oppleve en ny bølge av viruset fortsatt høye. Han sier at fokus ikke skal være å ha null tilfeller, men å kontrollere spredningen av viruset så mye som mulig. For å gjøre dette, sier han at offentligheten må endre måten de ser på viruset og aksepterer behovet for å leve med det.


“Hvis vi oppdager Covid-19-infeksjoner i Thailand, må vi prøve å sikre at utbruddet blir kontrollert og ikke spres bredt. Selv etter at en Covid-19-vaksine er gjort tilgjengelig, vil sykdommen fortsatt være rundt. Det er bare slik at forholdsregler og vaksinasjoner vil forhindre at Covid-19 overveldende sykehus. "


Tanarak peker på Vietnam, et land som så ut til å ha Covid-19 under kontroll, inntil en plutselig gjenoppblomstring for noen uker siden. Landet har nå hatt 964 tilfeller og 24 dødsfall. Hong Kongs svar på Covid-19 ble opprinnelig høyt rapportert , men territoriet har allerede måttet kjempe mot en andre bølge av viruset. I mellomtiden har også Australia og New Zealand fått en bekymringsfull gjenoppblomstring av Covid-19.


Kilde: The Thaiger Thai PBS World

bottom of page