top of page

Gjenåpningen presser seg fram

Eksperter mener at regjeringen ikke har noen annen mulighet enn å forplikte seg fullt ut til å gjenopplive økonomien, til tross for frykten for en økning i Covid-19-tilfellene etter Songkran.

Det desperate behovet for å få økonomien tilbake på rett spor etterlater ikke regjeringen noe annet valg enn å jobbe mot en fullskala gjenåpning av landet midt i frykten for en økning i Covid-19-tilfellene etter Songkran-festivalen, ifølge eksperter.


Tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva sa at regjeringen er under enormt press for å gjenopprette økonomien.


Regjeringen har ikke noe annet valg enn å gjenåpne landet eller prøve å returnere det til normalitet før heller enn senere, slik de fleste andre nasjoner gjør, sa han.I mellomtiden har regjeringen sagt at pandemien snart vil bli nedgradert til en endemisk ettersom antall tilfeller og dødsfall avtar. "Men jeg er bekymret for at tallene etter Songkran-festivalen sannsynligvis ikke vil gå ned," sa Abhisit.


Myndighetene bør være på offensiven for å få folk til å vaksinere seg, sa han.


Tall viser at bare rundt 30 % i alderen 60 år og over har fått boosterdose. Abhisits råd er at regjeringen bruker vaksinasjonsdataene som er tilgjengelige via Mor Prom-appen til å utforme vaksinasjonskampanjer og gi boosterdose til de som er i risikogruppene.Regjeringen bør også undersøke tallene for Covid-19 sykehusinnleggelse ved å forklare hvor mange pasienter som led av lungeinfeksjoner og trengte livsstøtte, samt vaksinasjonsstatus og alder, sa han.


Informasjonen vil understreke behovet for å få første og andre boosterdose.


Abhisit sa at folk også må advares om ikke å glemme personlig smittevern selv om landet letter Covid-restriksjonene.


Begrepet "ny normal" må defineres tydeligere for å skape et sunt og trygt miljø gjennom tiltak som å utestenge uvaksinerte fra det offentlige rom inkludert restauranter.


Syklusen av infeksjoner må kortsluttes hvis pandemien skal ta slutt, sa han.


Sammenlignet med Songkran i fjor, er Covid-restriksjoner mer avslappede og folk tar færre forholdsregler, sa han.


Den tidligere statsministeren sa at regjeringen må redusere den økonomiske skaden som er forårsaket av to år med pandemi, som har resultert i en økning i husholdningenes gjeld og bedrifter som sliter med å holde seg flytende.


Spørsmålet var ikke lenger begrenset til kreditorer og debitorer, da mange mellomstore og små bedrifter nå risikerer å gå under eller bli overtatt av større selskaper.


Et statlig fond bør opprettes for å restrukturere gjelden til berørte virksomheter og rekapitalisere dem, ifølge Abhisit.

Thiravat Hemachudha, direktør for Center for Emerging Health Sciences medisinske fakultet ved Chulalongkorn University, var enig i at økonomisk press tvinger regjeringen til å gjenåpne landets grenser.


Imidlertid gjør utbredte infeksjoner det lettere for nye stammer av viruset å utvikle seg, sa Dr Thiravat.

"Det viser at immunitet oppnådd fra naturlige infeksjoner, enten fra Delta- eller Omicron-varianten, ikke er en beskyttelse mot nye stammer," sa han og forklarte at kroppen trenger litt tid på å utvikle immunitet og motstand mot stammene.

Dr Thiravat sa at selv om vaksiner kan forhindre død og sykehusinnleggelse, gjør det lite for å hindre folk fra å overføre viruset til andre


Personer i alderen 60 år og over og de med underliggende sykdommer er mest sårbare, sa Dr Thiravat.


Eldre mennesker, selv etter at de har fått en boosterdose, utvikler kanskje ikke like mye immunitet som de som er yngre. Han sa at mange var motvillige til å bli vaksinert eller ta boosterdoser av bekymring for bivirkningene.


Dr. Thiravat foreslo tidligere at vaksinen ble gitt som en Intradermal injeksjon i stedet for den vanlige intramuskulære metoden. Studier bekreftet at intradermale injeksjoner forårsaket færre bivirkninger, og de tilbys nå ved vaksinasjonssenteret i Bang Sue Grand Station og flere sykehus.

Intradermale vaksinasjoner, som også bruker mindre vaksine per injeksjon, vil bidra til å lette bekymringene blant eldre og overbevise dem om å få stikk, sa han.


Regjeringen bør forberede tiltak for å sikre at folk som kommer tilbake fra Songkran-festivalen syke med Covid-19 har lik og ubegrenset tilgang til medisin, sa Dr Thiravat.


Covid-19-syke, sa han, bør ta fah talai jon (kariyat) medisinen umiddelbart etter å ha fått påvist asmitte og fortsette å ta det i fem dager før de går over til det antivirale favipiraviret. Han sa at fah talai jon var effektiv for å lindre symptomene.


Chaiwat Chuenkosum, sa at det er høyst sannsynlig at en fullskala gjenåpning av landet vil fortsette etter Songkran ettersom at folk har samarbeidet godt med tiltak har blitt innført i forsøket på å holde viruset under kontroll.


Etter at Songkran er over, må Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) vurdere antall saksmengder, antall sykehusinnleggelser og antall Covid-19-dødsfall, sa han.


Innenriksdepartementet har bedt provinsguvernørene om å sette i gang tiltak som å kreve at folk reiser hjem for Songkran skal vaksineres og gjennomgå en ATK-test før de gjenforenes med familiene sine.


Familier som venter i provinsene bør også inokuleres og ta ATK-tester etter at deres slektninger kommer tilbake fra ferien.

Chaiwat sa at retningslinjer for organisering av Songkran-aktiviteter over hele landet i Covid-trygge omgivelser inkluderer helseundersøkelse ved offentlige arrangementer, og tiltak for sosial distansering som ikke tillater mer enn fire personer innenfor en kvadratmeter, og krav om at munnbind brukes til enhver tid.


Aktiviteter der folk ikke kan bruke masker, som vannkrig og skumparty, er forbudt.


Store arrangementer er underlagt strengt tilsyn fra smittevernkontorene i provinsene. Omtrent 5000 store Songkran-arrangementer har fått tillatelse til å ha arrangementer. Men salg og inntak av alkohol er forbudt under offentlige arrangementer.Kilde: Bangkok Post


Comments


bottom of page