top of page

Hæren i Myanmar gjennomfører kupp, leder Aung San Suu Kyi er pågrepet

Myanmars leder Aung San Suu Kyi, landets president Win Nyunt og flere regjeringsmedlemmer er pågrepet. Hæren gjennomfører et kupp, sier partiets talsmann.


Foto: wikimedia commons


– Vi har hørt at presidenten og landets leder er blitt pågrepet i Naypyidaw og at de ble fraktet bort av hæren, sier partiet NLDs talsmann Myo Nyunt.

De antar at hæren gjennomfører et kupp.

– Med situasjonen som vi ser utspiller seg nå, må vi anta at hæren gjennomfører et kupp, legger han til.

Pågripelsene fant sted tidlig mandag morgen.

– Jeg vil be folk om å ikke svare på dette med å gjøre noe overilt. Jeg ønsker at folk handler i henhold til loven, sier talsmannen til Reuters via telefon, og legger til at også han regner med å bli innbrakt.


Ifølge BBC er det soldater i gatene i hovedstaden Naypyitaw og i landets største by Yangon i morgentimene mandag. I hovedstaden er telefon- og internettforbindelse kuttet, melder kanalen.

Bare timer etter pågripelsene meldte statsmedier at de har tekniske problemer og klarer ikke å få sendingene på lufta.

– På grunn av kommunikasjonsproblemer vil vi informere om at de vanlige programmene til MRTV og Myanmar Radio ikke kan sendes, opplyste MRTV i et innlegg på Facebook.


Soldater har også oppsøkt boligene til lederne i landets regioner og fraktet dem bort, ifølge familiemedlemmer.

Senere mandag var det ventet at landets nye nasjonalforsamling skulle tre sammen for første gang etter at NLD vant valget 8. november med stor margin. Men hæren hadde bedt regjeringen om å utsette sammenkallelsen, ifølge BBC

.

De siste ukene har landets mektige militære påstått at valget var preget av omfattende fusk, og landets mektigste person, hærsjef Min Aung Hlaing, utelukket ikke muligheten for at hæren kan ta makten. Frykten for kuppforsøk førte til advarsler fra verdenssamfunnet.Norges Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) reagerer kraftig på nyheten om militærkuppet i Myanmar.

Den norske utenriksministeren kaller kuppet i Myanmar for et stort tilbakesteg for demokratiprosessen i landet.

– Norge fordømmer nattens kupp i Myanmar, sier Søreide i en uttalelse.

– Landets militære ledelse må løslate landets demokratisk valgte ledelse. Partene må finne en

fredelig løsning gjennom dialog og respekt for demokratiske prinsipper og godt styresett, krever Søreide.Visestatsminister Prawit Wongsuwon uttalte mandag at den militære overtakelsen i nabolandet Myanmar en intern sak.


"Det er deres indre anliggende," sa general Prawit til journalister da han ble spurt om hærens kupp mot den demokratisk valgte regjeringen til nobelprisvinneren Aung San Suu Kyi


Myanmar-hæren har erklært unntakstilstand etter å ha arrestert Suu Kyi og andre viktige medlemmer av National League for Democracy i et raid tidligere i dag.


Gen Prawit sa at regjeringen var mer bekymret for flere koronavirus tilfeller importert fra Myanmar som et resultat av kuppet.


Thailand og Myanmar deler en grense som strekker seg rundt 2400 kilometer.


Regjeringen har ennå ikke kommet med en formell uttalelse til den politiske situasjonen i Myanmar.


Den kambodsjanske statsministeren Hun Sen kalte det også et intern anliggende, mens Singapore har uttalt at de har en "alvorlig" bekymring for situasjonen.


Myanmar stengte grensen til Thailand i Mae Sai-distriktet i Chiang Rai, og I Mae Sot-distriktet i Tak-provinsen.


Situasjonen ved grenseoverganger i andre provinser som grenser til Myanmar er uklar.


Kilde: NRK


Comments


bottom of page