top of page

Loy Krathong

Oppdatert: 27. feb.

Hva er egentlig denne høytiden basert på? Festivalen er opprinnelig en siamesisk festival og betyr bokstavelig talt å flyte en kurv på vannet. Den finner sted på kvelden til fullmåne i den 12. måneden i den thailandske månekalenderen, derfor endres datoen årlig. I år faller Loy Krathong på tirsdag 8. november.

Loy betyr å flyte og Krathong er en liten flytende kurv som er bygget av bananblader, i den lille kurven plasseres feks blomster, røkelsespinner, stearinlys og noen ganger penger. Utformingen og konstruksjonen av krathongene varierer, med de tradisjonelle krathongene som er laget av bananblader, men også fra andre planter. Det har vært og er nå en spesiell interesse rundt hensynet til miljøet knyttet til denne høytiden. «Krathonger» fremstilt av for eksempel plast har blitt benyttet tidligere, noe som åpenbart ikke er bra for havet, vannene og elvene.

Ved å flyte en krathong gir man hyllest til Phra Mae Khongkha «Vannets Gudinne». I tillegg har krathongen en symbolbetydning der meningen er å la alle bekymringer og problemer flyte bort! Da 2020 så Covid-19-pandemien ble det et vanskelig år for mange. Da er det nok sannsynlig at mange vil ønske å la sine bekymringer knyttet til dette «flyte bort» i dag. Noen legger også penger i krathongene sine som et offer og en hyllest til Vannets Gudinne.


I noen deler av Thailand er det også tradisjonelt å tenne fyrlykter og sende opp fyrverkeri. Dette har sammenheng med at Loy Krathong festivalen sammenfaller med Yi Peng (Lanna nordthailandsk). Dette er forbudt noen plasser, bl.a. i Pattaya-området etter at dette har forårsaket branner i tidligere år.

I tillegg har festivalen ofte skjønnhetskonkurranser og religiøse samlinger ved lokale templer der de ofte har konkurranser rundt den best designete krathong. Det er også tradisjonelt en tid for familier og venner å samles der mange lager krathonger sammen som senere på kvelden blir satt på vannet sammen med deres «bekymringer»!


For mange thailendere og turister er Loy Krathong festivalen kanskje den flotteste festivalen de kan oppleve i Thailand. Det er mye glede, kjærlighet og samhold som preger feiringen. I Thailand er festivalen kjent som Loi Krathong. Utenfor Thailand feires denne festivalen under forskjellige navn, inkludert Myanmar som "Tazaungdaing-festivalen", Sri Lanka som "Il Full Moon Poya", Kina som "Lantern Festival" og Kambodsja som Bon Om Touk.

Festivalen ble tradisjonelt holdt for å vise respekt for Ganga, den hinduistiske gudinnen for tilgivelse og renselse personifisert fra Indias Ganges-elv. I Thailand er hun Phra Mae Khongkha, vannets gudinne.


Det er ingen historiske bevis som indikerer nøyaktig når Loy Krathong begynte i Thailand, men flere fortellinger tyder på at Sukhothai Kingdom adopterte festivalen under kong Ramkhamhaeng den stores regjeringstid (1279-1298).


En legende sier at Loy Krathong ble startet av en Sukhothai-hoffdame kalt Nopphamat, som angivelig opprettet den første krathong.


Navnet Nopphamat har også blitt synonymt med Loy Krathong-festivalen, med lokalsamfunn som velger ut sin egen "Nopphamat Beauty Queen".


I følge en beretning skrevet av kong Rama IV i 1863, var Loy Krathong en hinduistisk festival tilpasset av fromme thaier for å hedre både Buddha og vanngudinnen.


Slik ønsker du folk lykke og en fin Loy Krathong feiring: sook san wan laawy gra thohng (สุขสันต์วันลอยกระทง)


Her er noen steder hvor du kan oppleve Loy Krathong tirsdag 8. november.


bottom of page