top of page

Michelinguiden Thailand med 53 nykommere på Bib Gourmand List 2023

Den nye Listen inneholder nå 189 budsjettvennlige spisesteder over hele Thailand.

Som en teaser før MICHELIN Star Revelation Ceremony og den offisielle utgivelsen av MICHELIN Guide Thailand 2023-utgaven 24. november, kunngjorde MICHELIN Guide Thailand i dag 2023 Bib Gourmand-utvalget, med 189 budsjettvennlige spisesteder. Hele 53 spisesteder er nykommere, mens 6 gjør et opprykk. Bib Gourmand-listen for 2023 omfatter 82 områder i Bangkok og omkringliggende byer; 13 i Phra Nakhon Si Ayutthaya; 27 i Chiang Mai; 23 i Phuket; 11 i Phang-Nga; og 33 ligger i det nordøstlige Thailand eller «Isan»-regionen, disse 33 ligger i følgende byer: 9 i Nakhon Ratchasima, 11 i Khon Kaen, 6 i Ubon Ratchathani og 7 i Udon Thani. Bib Gourmand-utmerkelsen, symbolisert ved at den berømte 'Bibendum' eller 'Michelin-mannen' slikker seg om leppene, anerkjenner både restauranter og streetfood restauranter for å tilby mat av høy kvalitet til budsjettvennlige priser som ikke koster mer enn THB 1000 (for en tre- retters middag: forrett, hovedrett og dessert – eksklusiv drikke). Totalt er det 105 restauranter og 84 streetfood restauranter på Bib Gourmand-listen for 2023. Det er bemerkelsesverdig at antallet Bib Gourmand-steder under kategorien "Street Food" tilsvarer de under kategorien "Restaurant" for Bangkok og omkringliggende byer (41 spisesteder i hver kategori). Forholdet mellom restauranter og streetfood restauranter i følgende byer skiller seg bare med én: Ayutthaya (6 til 7), Nakhon Ratchasima (5 til 4), Khon Kaen (6 til 5) og Chiang Mai (14 til 13).

Samlor (øverst), Kin Kub Koi (til venstre) og Arunwan (til høyre). (© Samlor, MICHELIN)

Gwendal Poullennec, internasjonal direktør for MICHELIN Guides, avslørte: «Den høye andelen streetfood restauranter på Bib Gourmand-listen markerer Thailands typiske kulinariske scene som et ultimat streetfood paradis for prisbevisste middagsgjester. Streetfood er praktisk talt en velsmakende livsstil i Thailand. Det er allestedsnærværende over hele landet, og tilbyr et utrolig utvalg av unike, smakfulle retter. Derfor gir streetfood ikke bare en autentisk thailandsk matopplevelse, men også et kulturelt eventyr inn i den smakfulle thailandske kulinariske tradisjonen.»


De 53 førstegangsoppføringene på Bib Gourmand-listen for 2023 inkluderer:


Bangkok og omliggende byer:

Kin Kub Koi, en restaurant som serverer godt tilberedte retter laget av utvalgt sjømat – som grillede elvereker og wokkrabbe med bitre bønner og rekepasta; Pae Pochana, en restaurant som har servert old-school thai-kinesiske retter i over 50 år, med anbefalte retter som hakket Klovneknivfisk og hakket svinekjøtt i tofuark, den krydrete rørte Klovneknivfisk med urter og den stekte solen -tørket slangehodefisk; Samlor, en koselig restaurant som serverer smakfull, godt presentert opphøyet thailandsk mat inspirert av lokal gatemat med spesielt utvalgte ingredienser; og Arunwan, en gatemat-etablissement som har åpnet i mer enn 60 år, kjent for sin signaturrett fra en familieoppskrift som inneholder velsmakende syltet kål og ferskt innmat i en herlig søt svinekjøttkraft.

O Pochana and Kin Lookdeaw in Phra Nakhon Si Ayutthaya. (© Michelin)
Phra Nakhon Si Ayutthaya:

Kin Lookdeaw, en restaurant som serverer enkle thailandske retter ved å bruke sin egen ferske chilipasta, som den frityrstekte, beinfrie røde tilapiaen med hvitløk, og den rørte grønn karrien med klovnefjærryggfiskeboller; O Pochana, en restaurant som tilbyr retter tilberedt på et åpent kjøkken med en kullkomfyr, for det meste bestående av lokal fisk og elvereker nyfanget like bak restauranten – som den frityrstekte sheatfish med søt fiskesaus, og det wokkede saltet og pepper river reker; og Pa Pu Boat Noodles, et gatematrestaurant som serverer signaturbåtnudler med strimlet kylling eller svinekjøtt og myke egg.

Nylaget mat servert på Lab Somphit i Nakhon Ratchasima og Mekin Farm i Khon Kaen. (© Michelin)
Nakhon Ratchasima:

Penlaos, en restaurant som startet for over et tiår siden som en gatebod, som serverer Isan-mat med hjemmelagde krydder – som krydret steinbitsalat, krydret soppsuppe i laotisk stil laget med Tiliacora-juice, sesongens sopp og kalebass; og Lab Somphit, et streetfood-etablissement som tilbyr smakfulle Isan-retter som skaper en perfekt balanse mellom intense lokale krydder og thailandske urter – for eksempel Isan-krydret kalvebiffsalat, og møre, kjøttfulle skiver krydret med en røykaktig aroma av rispulver som tilsetter en sprø konsistens.

Khon Kaen:

Mekin Farm, en Isan-restaurant på en økologisk gård som dyrker frukt og grønnsaker og dyrker sitt eget fjærfe, og serverer retter laget med enkle matlagingsteknikker for å få frem naturlige smaker – som andeegg-omelett og lokalt hentet dampet Nil-tilapia-fisk servert med en krydret saus; og Khun Jaeng Guay Tiew Pak Mor Kao Wang, et streetfood-spisested som serverer de anerkjente risbollene og tapiokabollene som har bestått tidens tann i over 30 år - inkludert de smakfulle dumplings med tom yum-suppe.

Krua Khun Nid i Udon Thani og deilig mat på Pae Araya i Ubon Ratchathani. (© Michelin)
Ubon Ratchathani:

Pae Araya, en flytende restaurant der Mekong- og Mun-elvene møtes som serverer sentrale thailandske og Isan-retter med fisk fra begge elvene – inkludert rødhalesteinbit tom yum, og lokal rogn servert med urter.

Udon Thani:

Krua Khun Nid, en romslig Isan-restaurant som er kjent for ferske ingredienser og deling av porsjoner av både sesongbaserte retter og varige klassikere, hvis høydepunkter inkluderer frityrstekt saltet karpe og 'Lab Pa Tong', eller fiskekaker grillet i bananblader; og Peng Duck Noodles, et veletablert streetfood-spisested som serverer andnudlesuppe med saftig andekjøtt, og andris med andeblodgelé som spesialiteter.

Busarin Cuisine i Chiang Mai og Krua Luang Tens delikatesse som gjenåpnet med et nytt sted i Phang-Nga. (© Michelin)
Chiang Mai:

Busarin Cuisine, en restaurant som serverer nord-thailandske retter basert på familieoppskrifter med nudler og roti, i stedet for ris; og Maadae Slowfish Kitchen , en restaurant som tilbyr retter laget med fersk sjømat transportert i løpet av dagen fra fiskerne i Chumphon i Sør-Thailand, mens andre sesongbaserte og økologiske ingredienser er hentet lokalt, og sauser er laget internt uten konserveringsmidler.


Phuket:

Gorjan, en restaurant i et familiehjem som serverer retter eksklusivt tilgjengelig lokalt – for eksempel den deilige dampede gule karrien med krabbekjøtt som har en intens gurkemeiearoma og smak.


Phang-Nga:

Krua Luang Ten, en oppgradering fra å være en gatebod til en fullverdig restaurant som serverer sørthailandske retter som ikke går på akkord med krydret, laget av dagens fangst og sesongens råvarer.

Yoong Khao Hom (I'm Park Chula) tilbyr autentisk sørthailandsk mat i Bangkok. (© Yoong Khao Hom)


De 6 forfremmede oppføringene til Bib Gourmand-listen for 2023 er:


Bangkok:

Yoong Khao Hom (jeg er Park Chula), en restaurant som tilbyr autentisk sør-thailandsk mat – for eksempel kullkolt svinekjøtt ribbe, den sørlige røde karripastaen og kokosbollen i en kokosmelk og skall.


Chiang Mai:

Guay Jub Chang Moi Tat Mai, et streetfood-spisested som spesialiserer seg på guay jub , og som også serverer de ferske vietnamesiske pølsevårrullene toppet med omelett og en søt peanøttsaus; og Khao Soi Mae Sai, et streetfood spisested som serverer den berømte khao soimed intense urter, fyldig karripasta og mørt stekt biff, og også må-prøve vermicelli-ris med nordthailandsk svinekjøttkarri og tomat.


Phuket:

Khao Tom Thanon Di Buk, et gatemat-spisested som tilbyr aromatisk grøt, 'Khao Tom', og brun suppe laget av en hemmelig kinesisk kraft med førsteklasses pålegg – inkludert havabbor, mørt svinekjøtt og egg fra århundrer – i tillegg til braisert svineribbe og kylling med fermenterte soyabønner som helgetilbud; og Roti Chaofa, et gatematsted som serverer thai-muslimske frokoster, karriretter og kyllingbiryani i thailandsk stil, pluss den skarpe, gyllenbrune rotisen med et luftig interiør som kan spises med den syrlige, saftige biff Massaman-karrien.


Phang-Nga:

Gop Phochana, en populær gatematdestinasjon som serverer trøstende favoritter med intenst krydder og krydder – for eksempel wokde reker med kremet kokosnøttkarri. Når COVID-19-pandemien begynner å avta, håper Michelin at kunngjøringen av Bib Gourmand vil bidra til å øke gastroturismen over hele Thailand – spesielt i Isan-regionen, som de nettopp har utvidet dekningen til i år – og dermed øke den økonomiske vitaliteten til lokalsamfunnene, og landet som helhet. Fremfor alt forventer de å inspirere både gourmeter og reisende til å nyte mobilitetsopplevelsen deres ved å utforske lokale kulinariske herligheter i landets forskjellige byer, sier Gwendal Poullennec.


Michelinguiden finnes som app for iOS- og Android


Comments


bottom of page