top of page

Ny koalisjon vil forsøke å danne regjering i Thailand

Pheu Thai og Bumjaithai vil forsøke å danne en ny koalisjonsregjering i Thailand. Valgvinneren - Move Forward - er ikke med.
Leder for Bhumjaithai-partiet Anutin Charnvirakul (til venstre) og leder for Pheu Thai-partiet Chonlnan Srikaew

(AP Photo/Sakchai Lalit)Populistpartiet Pheu Thai og konservative Bumjaithai skal forsøke å få støtte i nasjonalforsamlingen til å danne regjering. Døren er åpen for andre partier som vil være med i koalisjonen, melder de.


"Pheu Thai og Bhumjaithai vil danne regjering med støtte fra andre partier," sa Pheu Thai-leder Cholnan Srikaew, og la til at eiendomsmogulen Srettha Thavisin er partiets statsministerkandidat.


Til sammen har de to partiene 212 medlemmer i nasjonalforsamlingen, men de trenger støtte fra minst halvparten av de 750 medlemmene i nasjonalforsamlingen.


Sørøst-Asias nest største økonomi har vært preget av politisk usikkerhet siden valget i mai, da progressive Move Forward fikk flest stemmer, men ikke greide å danne regjering. Partiet fikk ikke nok støtte fra de mange medlemmene i nasjonalforsamlingen som er håndplukket av Thailands militære.


Inntil forrige uke var Pheu Thai en del av koalisjon på åtte partier ledet av Move Forward. Da koalisjonen for andre gang ikke greide å få nok støtte i parlamentet, trakk Pheu Thai seg ut av samarbeidet, og de prøver nå å danne regjering på egen hånd.

Thaifeber Facebook gruppe Thailand

"Vi fikk ikke nok støtte fra andre partier og senatet da Move Forward prøvde å danne en regjering," sa Cholnan og la til at Pheu Thai hadde en "større sjanse for å lykkes med å danne en regjering med Bhumjaithai."


Bhumjaithai, kjent for å forsvare avkriminaliseringen av cannabis, sa at den ville alliere seg med Pheu Thai på tre betingelser, inkludert at den nye koalisjonen lar landets strenge lover som forbyr å fornærme monarkiet, være urørte.


Partileder Anutin Charnvirakul sa at partiet hans ville forbli i den Pheu Thai-ledede koalisjonen så lenge Move Forward ikke var inkludert i koalisjonen.


Den nye koalisjonen trenger støtte fra minst halvparten av de 750 medlemmene i nasjonalforsamlingen. Datoen for avstemmingen er enda ikke satt.Kilde: Reuters | CNA
Nyhetsbrev Thaifeber

Comments