top of page

Opposisjonen i Thailand satser på ny statsministerkandidat

Partiet Move Forward, som fikk flest stemmer i valget, kunngjorde fredag at de overlater ansvaret til koalisjonspartiet Pheu Thai med å danne regjering.
Pheu Thai

Move Forward opplyser at partiet vil støtte Pheu Thais kandidat til statsministerposten, uansett hvem de måtte velge.


De to partiene er en del av en åttepartiallianse som først støttet Pita Limjaroenrat som statsministerkandidat, men Pita anklages for brudd på valgloven fordi han har hatt eierandeler i en TV-kanal som ikke har hatt sendinger siden 2007.


Tidligere i uka sikret Pita seg det nødvendige antallet stemmer for å bli statsminister, men Thailands valgkommisjon satte onsdag ned foten og grunnlovsdomstolen suspenderte ham midlertidig fra nasjonalforsamlingen.


Move Forward har 151 av de 500 representantene i Underhuset i nasjonalforsamlingen, der Pheu Thai er nest størst med 141 representanter.


Opposisjonspartiene trenger imidlertid støtte fra minst halvparten av representantene i begge kamre i nasjonalforsamlingen, og fra Senatets 250 medlemmer som er håndplukket av Thailands militære som har hatt makten i landet siden kuppet i 2014.

Thaifeber Thailand Facebook

Pheu Thais leder, Chonlanan Srikaew, medgir derfor at det blir utfordrende for opposisjonen å samle nok støtte til å kunne danne regjering.


En talsperson for partiet er likevel optimist og sier at opposisjonen vil gjøre alt for å danne regjering og at en ny statsminister trolig vil være på plass 27. juli.


Pheu Thai møter nok mange av de samme hindringene som Move Forward, og har sin egen bitre historie med militæret, som styrtet to av dets regjeringer, noe som førte til anklager som tvang to statsministre - søsknene Thaksin Shinawatra og Yingluck Shinawatra - i selvpålagte eksil.


Men Pheu Thai har uttalt at de ikke støtter forslaget om å endre artikkel 112 i den thailandske straffeloven. Så det kan kanskje bli lettere for Pheu Thai å danne en regjering.


Artikkel 112 har inntil nylig vært et tabubelagt tema som ikke har vært gjenstand for debatt i Thailand.


I Artikkel 112 i den thailandske straffeloven heter det:

«Den som ærekrenker, fornærmer, eller truer Kongen, Dronningen, Tronarvingen eller Regenten, skal straffes med fengsel i tre til femten år».Kilde: Reuters

Yorumlar


bottom of page