top of page

Sleggebøddelen

Det hender jo av og til at man trenger hjelp til noe der man bor. Om noe skulle gå i stykker, uansett hva så må man ofte ha hjelp da man ikke har like mye verktøy etc som man har hjemme i Norge.

slegge

Min oppfatning og erfaring er at en reparatør i Thailand som oftest ikke er noen ekspert på det han skal fikse, snarere tvert om. Det er nok for det meste selvlært det aller meste og du skal ikke se bort ifra at når du skal ha reparert noe så er du «expertens» prøvekanin.

Her om dagen prestere kona å låse badedøren før hun smekka att døren. Bad på thai er «hong naam», det betyr egentlig rom med vann! For eksempel så er soverom «hong nåån». Nøkkel er «gonn dje», så vet du det. Og når man ikke finner noen nøkkel (gonn dje) så sliter man litt. Jeg ringer til husets eier, jeg spør hva jeg skal gjøre. Bryte opp eller hva? NEEEEIIIIII ikke ødelegg noe, jeg får noen til å komme å åpne. Etter en time kommer en ungjypling, sawadee krap sier han, sawadee krap sier jeg, han gliser litt småhåvent til meg der han nesten danser seg over gulvet med en 1 bath i hånden. Han setter den i låsen,,,, og vrir. Haha, det var det første jeg gjorde, men denne låsen må ha nøkkel, men selv etter utallige forsøk på å si fra om nettopp dette så måtte de selvsagt sende en ungjypling med en 1 bath (som om jeg ikke hadde en 1 bath fra før). Det småhovene ansiktet ble fort litt mer ydmykt (tapte du ansikt nå?,,, hehe). Han drar, men sier at det kommer en ny «reparatør» om en halvtime, han kan åpne. Etter vel 2 timer kommer det en noe eldre herremann. Han har vert hjemme til måltidene, han hilser ikke og han går målrettet til riktig dør. Hans kone og datter er også med. De er nok håndlangere vil jeg anta, eller som kona antydet med en humoristisk mine, de er nok «ting tong» begge to (smådumme og egner seg ikke til annet en håndlangere). De er heller ikke av det slanke slaget. Vel, han har en stor veske, han tar opp en liten slegge, lader grepet og (((MÅKKER))) til håndtaket. Han åpnet døren på rekordtid, noe jeg også kunne gjort for 3 timer siden, men som huseier sa, IKKE ØDELEGG NOE!!!!

Thaifeber Thailand

Her om dagen ble vår vaskemaskin (ikke kona) ødelagt. Det var like før Songkran. Jeg tok kontakt med huseier nok en gang. Hun skjønte problemet men hun trodde ikke hun fikk tak i «ingeniøren» nå før Songkran var ferdig. Det var for så vidt greit, trenger jo ikke å vaske klær under høytiden, er jo bare å kle alt på seg å rusle utenfor en tur så blir man jo spylt etter noter. PS, husk skyllemiddel! Etter Songkran dukket hun opp og lovet at en «ingeniør» skulle komme i morgen kl 10. Kl 17:00 var han ennå ikke kommet Er du overasket?? Vel, etter å ha «klaget» til huseieren så kom han kl 17:30, og hvem er det som kommer. Joda, det er selvsagt «sleggebøddelen» fra sist, den godeste døråpneren. Han er nok en selvlært altmuligmann. Jeg forstår fort at vaskemaskiner ikke er hans felt. Han sier han må komme tilbake i morgen å hente den for å ta den til hans «verksted». Han kom faktisk, men han hadde med seg en annen maskin, og en nagende følelse av at min antakelse om hans kompetanse stemte ganske godt, det ble nok for komplisert for han. Det er nok ikke bare bare å få en thai til å innrømme at de ikke kan, de vil nok ALLTID si at de kan for ikke å miste ansikt, det må unngås for enhver pris, det er viktigere en alt annet. Nå hører det med til historien at den nye maskinen ikke fungerte, så «ingeniøren» har vært og hentet den også. Han skulle komme tilbake med den i går, og i dag er han heller ikke dukket opp. Du er sikkert fortsatt ikke overasket. Thaitime er nemlig et begrep man må forholde seg til her, tiden er IKKE så viktig.

Jeg tror de fleste opplever det samme. Reparatører som for det meste er selvlærte altmuligmenn som kommer når det passer dem.


NB: Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger.Av: Knut Johansen
Annonsere hos oss

Comments


bottom of page