top of page

Thailand sender ut sine «kongelige regnmakere» for å redusere svevestøvet

Department of Royal Rainmaking and Agricultural Aviation har startet med skysåing i flere provinser i den nordlige delen av landet for å utløse nedbør i målrettede områder. Håpet er å lindre svevestøvet som påvirker deler av landet.

Driftsdirektøren ved avdelingen, Wassana Wongrat, sier at et skysåingings fly nå blir operert fra Chiang Mai-provinsen for å så skyer over seks målområder som omfatter fjell- og skogregioner. Hun sier at kjemikalier blir sluppet ut over 19 områder langs provinsgrensene i nord som også blir ansett for å være utsatt for skogbranner.


Operasjonsdirektøren forklarte at skysåing ikke uten videre kan utføres over Stor-Bangkok på grunn av luftfartsbegrensninger. Operasjoner vil i stedet foregå i Rayong-provinsen frem til 12. februar, da provinsen er i motvind fra Bangkok. Såede skyer ville deretter presse inn i hovedstaden og resultere i nedbør som ville bidra til å spre PM2.5-støv i luften.


Department of Royal Rainmaking and Agricultural Aviation ber også om offentlig samarbeid om å avstå fra alle typer brenning for å dempe dissituasjonen. Myndighetene advarte om at friluftsbrenning, skogbranner, stille luft og mangel på vind er alle faktorer som kan bidra til økte nivåer av svevestøv.


Publikum kan også be om skysådingsoperasjoner via telefonnummeret 02-109-5100, internnummer 410, eller besøke avdelingens Facebook-side for mer informasjon.


Fakta

Skysåing eller seeding er en form for værmodifisering, et forsøk på å få nedbør til å falle fra skyer, ved å tilføre partikler i luften som fungerer som skykondensasjonskjerner eller iskjerner, som forandrer de mikrofysiske prosessene i skyen. Målet er vanligvis å øke nedbørmengden (regn eller snø), men den blir også benyttet for å hindre hagl eller tåke, særlig på flyplasser.

Den meste vanlige kjemikaliet som blir benyttet til skysåing er sølvjodid og tørris (frossen karbondioksid) stedet for salt. Flytende propan som utvider seg til en gass er også blitt brukt. Disse kan produsere iskrystaller ved høyere temperaturer enn sølviodid. Bruken av hygroskopiske stoff, som salt, er blitt mer populært etter lovende forskning.


Kongen av regn

Regnfremstillingsteknikken er imidlertid eksklusiv for Thailand. I 2001 mottok kong Bhumibol anerkjennelse for Royal Rainmaking Project fra EUREKA-organisasjonen "for en oppfinnelse som er nyttig for verden." I 2003 fikk kong Bhumibol patent på værmodifisering fra det europeiske patentkontoretKilder: NNT I Royal Rainmaking Project I wikipedia

Comentários


bottom of page