top of page

Thailandsk elefant hentet hjem etter anklager om vanskjøtsel

Etter påstander om mishandling og tvangsarbeid og en diplomatisk floke hentet Thailandske myndigheter hjem en elefant som ble gitt i gave til Sri Lanka for over 20 år siden.
Sak Surin

Den thailandske kongefamilien ga i 2001 elefanten i gave til Sri Lankas regjering, som igjen ga den til tempelet der den fikk navnet Muthu Raja og fikk æresroller i religiøse prosesjoner.


Men i fjor kom kravet om å returnere den. Det skjedde etter påstander om at elefanten var utsatt for tortur og omsorgssvikt i buddhisttempelet der den bodde.


Dyrevernsgrupper sier Muthu Raja – kjent som Sak Surin i sin fødeby – ble tvunget til å jobbe med tømmerhoggere, og at sår den fikk, ikke ble stelt.


Sjefveterinæren ved Dehiwala Zoo i Colombo, Madusha Perera, sa til AFP at elefanten var dekket av sår og byller da den i fjor ble reddet og ble plassert i et midlertidig hjem i den srilankiske hovedstaden.


Derfra gikk turen i et spesialbygget bur ut til flyplassen, der et Ilyushin Il-76 transportfly ventet på den 4 tonn tunge passasjeren. Flyet landet på Chiang Mai lufthavn rundt klokken 14 i dag.

En nasjonalistisk gruppe arrangerte en demonstrasjon utenfor den thailandske ambassaden i Colombo torsdag og krevde dyret forbli på Sri Lanka i ytterligere seks måneder.


Elefanter anses som hellige på Sri Lanka, og de er beskyttet av loven.


Gruppen begjærer nå myndighetene om å straffeforfølge de de sier er ansvarlige for å forsømme dyret.

Facebook Thaifeber

– Vi visste ikke at det sto så dårlig til med elefanten. Vi kan pleie den tilbake til god helse i løpet av et halvt år. Dersom vi ikke klarer det, kan de få dyret tilbake, sa gruppens leder, Dan Priyasad til AFP.


Thailand har avsluttet praksisen med å sende elefanter til andre land, og landets ambassader og konsulater sjekker med jevne mellomrom at det står bra til med de elefantene som allerede befinner seg i utlandet.


Dette er første gang et så tungt dyr blir transportert med fly, ifølge tjenestemenn.


Thailandske myndigheter sier hjemreisen har en prislapp på rundt 7,5 millioner kroner.


Elefant på Thai betyr Chang 🐘, Elefanten er Thailands nasjonal dyr.Kilder: Thaipbsworld | france24
annonsere thaifeber

Comentarios