top of page

Valget i Thailand: Nykommer seiler opp som favoritt

Thailands nye opposisjonsleder Pita Limjaroenrat (42) er velgernes favoritt til å bli ny statsminister, viser en ny meningsmåling.
Pita Limjaroenrat

Valget 14. mai kan komme til å bety slutten for Thailands ni år lange militærstøttede regjering. I følge en meningsmåling, så ligger to opposisjonspartier langt foran det nåværende regjeringspartiet.


En fersk meningsmåling viser også at det er nykommeren Pita Limjaroenrat (42) som er mest populær når velgerne skal si hvem de vi ha som ny statsminister.


Han leder opposisjonspartiet Phak Kao Klai (Move Forward) og får 29,37 prosents oppslutning på den seneste meningsmålingen fra mediegruppen Nation, som ble offentliggjort fredag.


Dermed har han passert Paetongtarn Shinawatra (36), datteren til landets tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som fram til nå har vært klar favoritt til å bli landet nye statsminister.


Paetongtarn leder landets største opposisjonsparti Pheu Thai og får 27,55 prosents oppslutning på den samme målingen.


Også en annen meningsmåling tidligere i uken viste at den karismatiske og Harvard-utdannede Pita er mer populær blant velgerne enn Paetongtarn.


De to opposisjonspartiene ligger begge langt foran partiet (United Thai Nation Party) til den nåværende og juntastøttede statsministeren Prayut Chan-o-cha. Meningsmålinger viser et stort forsprang for Pheu Thai, mens Move Forward havner på tredjeplass.


Litt om valget i Thailand

Statsministeren i Thailand er ikke på direkte valg. Statsministeren velges av Senatet og House of Representatives (HoR). Valget i Thailand er et valg på representanter til HoR, Senatet derimot er utpekt av det militære (Prayut) og støtter deres representant 100%.


Det betyr at for å bli statsminister må Prayut ha 25% støtte fra HoR for å oppnå flertall. Andre kandidater må ha 50% støtte fra HoR.

HoR representerer 66,6% av stemmene og Senatet representer 33,3% av stemmene. I praksis betyr dette at Prayut har et forsprang på 33,3% allerede FØR stemmene telles.

Slik velges Thailands statsminister


Comments