Thaifeber đŸ‡č🇭

30. mars 20233 min

NRK felt i PFU etter dokumentar om massasjesalonger

Oppdatert: 5. april 2023

PFU har konkludert med at NRK har brutt god presseskikk i en dokumentar om massasjesalonger. Klagen gikk ut pÄ at kvinnene ikke var anonymisert godt nok.

Foto: Kirkens Bymisjon, Kristine Moskvil Thorsen, avdelingsleder i Kirkens Bymisjon i Bergen.

NRK har brutt god presseskikk. Det konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) i en lukket behandling onsdag.

Det var I desember at NRK publiserte en dokumentar om salg av sex i massasjesalonger. Kirkens Bymisjon klagde programmet inn for PFU, og i dag ble NRK felt pÄ to viktige punkter.

NRK ble felt pÄ VÊr Varsom-plakatens punkter 4.1 om saklighet og omtanke og 4.7 om identifisering.

Dokumentaren skapte svÊrt sterke reaksjoner i thaimiljÞet i Norge, dokumentaren fÞrte ogsÄ til at den thailandske ambassaden var i mÞter med NRK og ordfÞreren i Oslo for Ä snakke om dokumentaren og thaimassasje i Norge.

Kirkens Bymisjon mente programmet brĂžt med flere punkter i VĂŠr varsom-plakaten, og var sĂŠrlig opptatt av at kvinner ble identifisert og sviktende varsomhet og saklighet.

Organisasjonen hadde i forkant rÄdet NRK til en annen tilnÊrming, og i siste instans bedt dem om Ä stanse programmet. Kristine Moskvil Thorsen er avdelingsdirektÞr i Kirkenes Bymisjon, og kommenterer dagens behandling i Pressens faglige utvalg slik:

Skaden er skjedd

– Skaden er skjedd, og kan ikke rettes opp. Vi kan derfor ikke si at vi jubler, men punktene NRK er felt pĂ„ gir et hĂ„p om at de i fremtiden vil gjĂžre bedre etiske vurderinger. At de vil bedrive samfunnskritikk istedenfor Ă„ henge ut sĂ„rbare mennesker pĂ„ en spekulativ mĂ„te.

Kirkens Bymisjon vil vurdere uttalelsen fra PFU grundig nÄr den er klar, men sier forelÞpig at de anerkjenner at utvalget vil felle NRK pÄ VÊr varsom-plakatens 4.1 og 4.7. Det vil si at utvalget mener de har gÄtt for langt i Ä identifisere kvinnene, og ikke har lagt tilstrekkelig vekt pÄ saklighet og omtanke.
 

Kvinnene fĂžler seg misbrukt og uthengt

– SĂ„ kunne vi Ăžnsket oss at pressens selvdĂžmmeordning gjorde andre vurderinger pĂ„ noen punkter. Da tenker vi sĂŠrlig pĂ„ 3.3, som gĂ„r pĂ„ om premissene var klargjort.

Utvalget har kritiske bemerkninger, men kom ikke til fellelse pÄ dette. Det er underlig, all den tid kvinnene ikke kjente premissene, og det er uomtvistelig er NRKs ansvar. Kvinnene visste rett og slett ikke hva saken skulle handle om.

Moskvil Thorsen forteller at kvinnene som ble tema i Brennpunkt fÞler seg misbrukt og uthengt, og at salongene i ettertid har vÊrt utsatt for hÊrverk. De har fÄtt avfÞring pÄ trappen, og barn har fÄtt skjellsord om mamma ropt etter seg.

– NĂ„r i tillegg samfunnsdebatten helt har uteblitt, kan vi trygt si at det ikke var verdt det. Men sĂ„ er det likevel Ă„ hĂ„pe at vedtaket og prosessen sparer andre utsatte grupper for smerten disse kvinnene er blitt pĂ„fĂžrt.
 

Vil ta lĂŠrdom

RedaktĂžr for Dokumentar og Samfunn i NRK, Egil Sundvor sier til Medier24 at de merker seg at PFU mener det er et viktig journalistisk arbeid, og at det er greit Ă„ bruke skjult metode.

– Men de mener at vi ikke har anonymisert kvinnene godt nok, og ikke vist tilstrekkelig omtale, det mĂ„ vi selvsagt ta lĂŠrdom av, sier Sundvor.

Han sier de mÄ erkjenne at det har vÊrt vanskelige vurderinger.

– Vi mener fellelsen er forstĂ„elig fra vĂ„r side. Samtidig er vi fornĂžyd med at nettartikkelen ikke ble felt.

I tillegg til klagen fra Kirkens Bymisjon mot dokumentaren, var ogsÄ nettssaken klaget inn, og ble behandlet lukket. Der konkluderte PFU at NRK ikke hadde brutt god presseskikk.

Kilder: kirkensbymisjon I Medier24