top of page

Deklarering av betalingsmidler ved inn- og utførsel

Det florerer en del misforståelser om at en ikke kan ta med mer enn 25 000 nkr ut av Norge, men det er helt feil.

Det florerer også av misforståelser om hva du har lov å ta med inn å ut av Thailand, så her har vi satt sammen litt info om regelverket fra Tolletatene i Norge og Thailand så en skal unngå misforståelser.

 

Utførsel fra Norge

Det er ikke forbudt å ha med seg valuta eller andre betalingsmidler over 25 000 kroner til eller fra Norge, men du må melde ifra om det (deklarere) før du reiser. Du skal ikke betale avgift av beløpet. Regelen gjelder norske og utenlandske sedler, mynter, anonyme betalingskort (f. eks. gavekort) og andre betalingsmidler.

 

Deklarering av betalingsmidler

Du deklarerer beløpet ved å fylle ut et deklarasjonsskjema. Du fylle ut skjemaet i to eksemplarer

Ut av Norge leverer du skjemaene på tollkontoret på flyplassen i forbindelse med selve utreisen fra Norge. 

Ved reise inn til Norge, må du gå på rød sone og levere skjemaene der.

 

Straffegebyr hvis du ikke melder ifra

Hvis du ikke har meldt ifra om beløp over 25 000, vil Tolletaten ilegge et straffegebyr på 20 prosent av de pengene du har med deg. Beregningen gjøres fra første krone. 

For eksempel vil en manglende deklarering av 26 000 kroner gi 5 200 kroner i straffegebyr.

 

Tolletaten beslaglegger hele beløpet ved mistanke om kriminalitet

Hvis inn- og utførsler av valuta og andre betalingsmidler mistenkes å være forbundet med kriminalitet, anmelder Tolletaten forholdet til politiet. Tolletaten beslaglegger da hele beløpet til forholdet er ferdig etterforsket.

Innførsel til Thailand 

Hvor mye penger kan du ta med inn i Thailand? 

Beløp på mer enn 20 000 dollar må deklareres i tollen ved ankomst, dette gjør du ved å gå på rød sone hvor du fyller ut et erklæringsskjema.

Du er også pålagt og svare på eventuelle spørsmål tollen måtte stille. Unnlatelse er straffbart.

 

Hva er straffen hvis du unnlater å deklarere?

Unnlatelse av å deklarere valuta som overstiger beløpet som er begrenset av loven eller tilsvarende beløp, eller ved å gi en falsk erklæring til en tollen, er i Thailand ansett som et en straffbar handling. Dette kan bety at kontantene dine blir beslaglagt hvis de blir funnet, og dette kan føre til at en bli tiltalt, få bøter og til og med fengsel i de mest alvorlige tilfellene.

Hva kvalifiserer som kontanter?

Definisjonen av kontanter er ganske bred. Definisjonen av hva du må deklarere omfatter både kontanter og omsettelige finansielle instrumenter. Det betyr at i tillegg til hard valuta bør alt som lett kan overføres eller konverteres til kontanter deklareres.

Spør ved grensen hvis du er usikker - men her er en liten oversikt over hva kvalifiserer som kontanter:

  • sedler og mynter av enhver valuta som er i omløp for øyeblikket.

  • gjeldsbrev.

  • sjekker. (inkludert reisesjekker)

 

Hvor mye penger kan du ta ut av Thailand?

Reglene for hvor mye penger du kan ta ut av Thailand, og hvor mye thailandsk valuta du kan ta med deg, varierer. 

 

Du kan ta opptil 20 000 dollar ut av landet hvis det er i utenlandsk valuta, men det er andre regler som gjelder hvis du planlegger å ta med thailandske baht. Du kan kun ta med THB 50 000 hvis du reiser ut av landet med thailandsk valuta.

Reglene er litt mer avslappet hvis du skal til ett av grenselandene - Kambodsja, Laos, Myanmar og Malaysia, samt Vietnam og Yunnan-provinsen i Kina. I dette tilfellet kan du ta inntil THB 2 000 000- men om beløpet overstiger 450 000 THB, så må du deklarere pengene hos thailandske tollmyndigheter.

Kilder:
images.jpeg
Thailandtoll.jpg
bank-of-thailand-400W.jpg
bottom of page