top of page

Klima i Thailand

 

Når er det best å reise til Thailand ?

Siden Thailand ligger i tropene skiller selvfølgelig

landets årstider og klima seg svært mye fra Norges.

KLIMA OG REGNTID

På samme måte som vi deler inn året i fire årstider, deler Thailand året opp i tre forskjellige perioder. Regntiden fra mai til oktober, den kjølige tiden fra november til februar og den varme tiden fra mars til mai. 

Klimaet er tropisk, og preget av monsunvinder. Fra midten av mai til september hersker en sørvestlig, regnfull og varm monsun, hvor spesielt fjellområdene i nord kan få regn og tordenvær. Fra november til midten av mars preges landet av en kjøligere og tørrere, nordøstlig monsun. I sør er det som regel alltid varmt og fuktig. Med fjellområdene både i øst og i vest unngår Thailand de store nedbørsmengdene monsunen kan føre med seg. Det regner lite, spesielt om vinteren.

De høyereliggende områdene i nord kan bli ganske kjølige om vinteren, og temperaturen går ofte ned mot 15 ºC, og av og til helt ned mot 5 ºC.Nattefrost inntreffer av og til i fjellområdene. Bangkok og deltaområdet i nærheten har varme ettermiddager året rundt, men kveldene er litt mindre fuktige om vinteren. Mars og april er ofte svært varme, før monsunen setter inn. Bangkok har en årlig nedbørsnormal på 1397 mm. 

Kra-eidet i sør har stort sett de samme temperaturene året rundt, med regn på østkysten om vinteren og på vestkysten om sommeren. Thailand blir sjeldent truffet av tyfoner, men kan av og til merke restene av eldre tyfoner, som kan gi litt vind og økt nedbør.

Dette er så klart kun veiledende, på samme måte som det ville være det for våre årstider. Vi kan som kjent ha flott sommervær om våren, kald vinter om høsten og høstlig vær midt om sommeren. Sånn er det i Thailand også. Noen ganger begynner ikke regntiden før langt ute i juni og andre ganger slutter den ekstra tidlig. 

Regntiden: mai – oktober

Selv om du drar til Thailand i regntiden betyr ikke det at det regner hele tiden. Det kommer regn stort sett hver dag, men som oftest bare noen få timer om gangen, og mest om ettermiddagen og kvelden/natten. Det regner som regel mindre fra mai til august enn i september – oktober.

Den kjølige årstiden: november – februar

Dette er den mest populære perioden for reiser til Thailand. Du trenger ikke være redd for å fryse, selv om thailendere kanskje synes at det er litt kjølig. Temperaturen i den «kjølige» tiden kan nemlig ofte komme opp i 30 grader eller mer.

Den varme årstiden: mars – mai

Hvis du trives med skikkelig høye temperaturer vil du ha glede av å reise til Thailand om våren. Det kan bli opptil 40 grader varmt, så det er en god idé å dra til de herlige strendene for å kjøle deg ned i vannet.

Vær oppmerksom på at været og temperaturforskjellene kan variere fra en del av Thailand til en annen. Derfor kan klimainndelingen bare brukes som retningslinje når du planlegger reisen til Thailand. For eksempel både starter og slutter regntiden tidligere i Nord-Thailand enn i Sør-Thailand. Jo lenger sør i landet du kommer, jo mindre forskjeller er det mellom de ulike klimatidene.

 

Årstider:

En årstid er én av de fire delene som et år er inndelt i, basert på årvisse skiftinger i været og sollysets innvirkning på naturen og lufttemperaturen

tempererte og arktiske soner på jordkloden er årstidene delt inn i: vårsommerhøst og vinter.

tropiske og subtropiske soner er det ikke vanlig å dele året inn i årstider slik vi kjenner dem, men snarere i regntid og tørketid, da nedbøren her er mer avgjørende for endringer i naturen enn temperaturen.

Ps: Vår erfaring er at Thailand er verdt et besøk når som helst på året.

Nyttige nettsteder / apper:

Tideschart.png
Tideschart
AccuWeather
TMD Thailand
TMD
AirVisual
AirVisual
karta-no.jpg
bottom of page