top of page

Reisebrev

(av Egil Oland)

THAILAND, som jo er kjent som smilets land, er også et kontrastenes land. Det pulserende storbylivet står i en enorm kontrast til det enkle livet i landsbyene. Avstanden mellom de mange fattige kontra de «få" rike er enorm. Og utstyret i den høyt utviklede produksjonsindustrien, f.eks. klær, biler og elektronikk, er av en annen verden målt opp mot mange fattige bønders enkle redskaper. Vannbøfler brukes fortsatt som trekkraft i landbruket enkelte steder.
Økonomien som er preget av store ulikheter, er dominert av noen få mektige familier, og den største veksten har hovedsakelig foregått i Bangkok-regionen.

Flom og tørke avløser hverandre, avhengig av årstid, og landskapet varierer mellom vakre kyster med flotte strender, store slettelandskap med dyrket mark, frodig jungel og fjelltopper med spektakulær utsikt.

Her finner du vakre Templer og overdådige palasser som står i grell kontrast til fattigslige boliger med bølgeblikk på taket og enkle plankevegger hvor man kan se ut i sprekkene mellom bordene.
Mange hus hos fjellstammene har også bare vegger av bambus og jordgulv, med en ildplass midt på gulvet for matlaging.
Men tross fattigdom, ulikheter og vanskeligheter i hverdagen møtes du overalt med vennlighet og gjestfrihet. Og folk synes å være både gladere og lykkeligere enn mange som er langt heldigere stilt fra andre land.

Styresettet i landet er som i Norge, et konstitusjonelt monarki, og Kongen har ingen formell makt rent bortsett fra at en eventuell uttalelse fra ham ventelig ville bli tillagt stor vekt.


Landet blir i dag styrt av militæret, som tok makten ved et kupp i 2014. De etablerte en junta kalt «National Council for Peace and Order» (NCPO), som overtok lovgivende og utøvende makt.

Kongefamilien i Thailand tilhører Chakridynastiet som har hersket over Thailand siden dets opprettelse i «Rattanakosintiden» i 1782.
Den forrige (nå avdøde) monarken, Kong Bhumibol Adulyadej, var en umåtelig populær og avholdt konge, nærmest for en landsfader å regne. Så gjenstår det å se om hans sønn, nåværende Kong Maha Vajiralongkorn vil, eller evner, å røre ved Thaienes hjerter på samme måte.

BUDDHISMEN i Thailand, er en filosofi basert på læren fra Buddha (Siddharta Gautama) en indisk prins som levde fra ca. 563 f.Kr. til ca. 484 f.Kr. i Nord-India/Nepal.
Følgende er sakset fra internet;

«Som ung levde Siddhattha Gotama et bekymringsløst liv i Sakya-ættens hovedstad Kapilavatthu, på grensen mellom det nåværende Nepal og den indiske provinsen Bihar. En plutselig erkjennelse av sykdom, alderdom og død fremkalte en åndelig krise. Dette førte til at han forlot sin familie da han var 30 år gammel og ble en hjemløs asket. I flere år søkte han innsikt i tilværelsens mening hos tidens filosofer, og ble kjent som Sakyamuni ('vismannen fra Sakya-ætten'). Han utøvde lenge en streng askese, men til ingen nytte. Han satte seg så i meditasjon under et fikentre ved det nåværende Bodh Gaya i Bihar, og opplevde samme natt det avgjørende gjennombrudd til klar erkjennelse av tilværelsens sammenheng og veien til lidelsens opphør, nirvana. Dette var hans oppvåkning. Kort tid etter holdt han sin første preken i Sarnath, nær Varanasi, og fikk etter hvert en betydelig tilhengerskare, hvorav mange ble munker (bhikkhu).»

BUDDHISMEN er svært viktig i Thailand, og den blir ofte betegnet som verdens fjerde største religion. Men fordi buddhismen er fri fra forestillingen om en ytre kontrollererende makt kan den ikke kalles religion i vanlig forstand (selv om den i praksis kan oppfattes sånn). Følgende link viser til god informasjon om denne filosofien!

MAE CHAI, småbyen hvor jeg bor, ligger helt nord i Thailand, i provinsen Phayao.
Landskapet her består av sletteland med bølgende rismarker, små byer og landsbyer med uttallige vakre templer, høye fjell med fantastisk utsikt og fine opparbeidede naturparker med fossefall og badekulper. Men også store områder skog og jungel med et nærmest ugjennomtrengelig virvar av kratt, bambus og slyngplanter.

Her er det langt til kysten med sine luksushoteller og flotte sandstrender med solsenger, fine restauranter med vestlig mat, og masseturisme.
Men til gjengjeld er det et eldorado for dem som liker kultur og natur, bølgende rismarker, enorme frukt- kaffe- og teplantasjer, slyngete «fjellveier» med svinger så bratte og krappe at det ene hjulet på bilen nærmest mister veigrepet, mens fjellveggen reiser seg over deg på den ene siden og veiskulderen ender i et bratt stup (uten sikring) på den andre.

Dette er også landsdelen for backpackere som elsker å utforske nye områder på egenhånd (oftest med leid scooter), og selvfølgelig alle andre som ønsker å oppleve det autentiske Thailand med dets sjarmerende kultur, mange folkegrupper og ulike fjellstammer.

Nærmeste storby er Chiang Rai som ligger en times kjøretur nord for oss. Mens Nord-Thailands største by Chiang Mai ligger ca. tre timer med bil mot vest.

Mae Chai, som både er navnet på byen og distriktet (distrikt er Amphoe eller Amphur) vi bor i, er en stille og fredelig by som altså ligger i Phayao, en av Thailands 76 provinser. Både folketall og geografisk størrelse er noenlunde tilsvarende det som gjelder for Arendal storkommune.

Her er tre banker, tre kolonialforretninger, 7-Eleven (som finnes overalt i Thailand), gull og sølv smed, flere elektro- utstyrs og sykkel- (scooter) butikker, sykehus og helsesenter m/tannlege + to private legesenter, apoteker og dyreklinikker.
Så blir det for langt å nevne alle småbutikkene, verkstedene og de ulike markedene, men vi har det meste, selv her på landsbygda.

Selv er vi heldig og bor i utkanten av sentrum. Stille, fredelig og landlig, men allikevel bare noen steinkast fra alt vi trenger av service og butikker.

Thailand er jo kjent som smilets land. Og vennligheten, gjestfriheten og imøtekommenheten er også upåklagelig. Nå kan mange på landsbygda (sikkert av ulike grunner) være litt tilbakeholdne til oss utlendinger ved første møte. Men er du selv åpen og vennlig, får du respekt og vennlighet i retur. Og smiler du først, er du garantert et bredt og ekte smil tilbake.
Et trekk som også er tydelig ved den thailandske kulturen, er den iboende høfligheten og respekten de viser både deg, hverandre og spesielt de eldre.

Mange nordmenn, fortrinnsvis pensjonister, bor deler av året i Thailand, mens andre har valgt å bosette seg på helårsbasis. Er man i sistnevnte kategori, og har thailandsk kone/mann, møter man automatisk en del utfordringer. Særlig om man bor tett på storfamilien, som er ganske vanlig på landsbygda. Dette gjelder både kultur, familiære forhold, tro/overtro, mat, og sist men ikke minst, språket.
Svært få (så godt som ingen) thaier du møter i dagliglivet på landsbygda snakker engelsk. Og det er ikke enkelt å gjøre seg forstått om man ikke har en engelsktalende thai til å hjelpe seg. Enkelte nordmenn her nede har lært seg språket helt eller delvis. Mens andre (som meg) kun har tilegnet seg enkelte fraser. Og for min del må jeg nok leve med et forholdsvis begrenset ordvalg. Dog, heldigvis, med god hjelp fra min kone.

Og så er det varmen da. For mange blir den varmeste årstiden her rett og slett for varm. Med tropevarme store deler av året og grader fra over 20°c om natten til oppimot 40°c om dagen i de tre-fire «sommer"månedene, sier det seg selv at overgangen fra de nordiske årstidene blir stor. Men takler man varmen kan man få et godt liv i Thailand. Spesielt om man er litt tilpasningsdyktig, selv om mange "faranger" (utlendinger) beholder, og lever godt med sitt vestlige levesett og spisevaner også her.

Thailand var et av de første landene som fikk Corona-viruset fra Kina. Men landet var tidlig ute med tiltak, og sammen med det varme klimaet har det trolig hindret stor spredning. En annen ting som sikkert bidrar positivt, er at her (i motsetning til f.eks. Italia/Spania som er hardt rammet) er det ikke tradisjon for å håndhilse eller omfavne hverandre. Man «waier», det vil si fører håndflatene mot hverandre opp mot bryst eller ansikt, og bukker.

Pr. i dag er det under 500 registrerte smittede, og kun et par dødsfall på grunn av Corona-viruset i et land med 70 millioner innbyggere.

Så får vi håpe at også Norge får kontroll på virus-spredningen før den kommer helt ut av kontroll.
En god dag ønskes alle der hjemme! 😀

----------------------------------------
Ps: Ny oppdatering ang. lokale Corona-tiltak.
Det har som nevnt vært få smittetilfeller i Thailand, og spesielt her nord. Men nå innføres det strenge kontrolltiltak også her. Om man har vært på reise eller vært sammen med noen som viser tegn på sykdom skal det meldes fra. Likeså er det anbefalinger om to meters avstand til andre enn dem du bor med.
Advarsel/forbud mot unødvendige forsamlinger, og øyeblikkelig karantene ved mistanke om sykdom hos en selv eller noen man har hatt kontakt med.
Karantene også om man kommer fra en annen provins nå!

Vi er selvfølgelig solidariske, og følger anbefalingene til myndighetene. Dermed står vi over Petanque-konkurransen og det sosiale treffet som var planlagt med gode venner, inntil videre! 😊

Egil Oland.jpg
Egil Oland 4.jpg
Egil Oland 6.jpg
Egil Oland 5.jpg
Egil Oland 3.jpg
Egil Oland 2.jpg
Egil Oland 7.jpg
bottom of page