top of page

Noen ganger føles været varmere enn termometeret viser

Det er forskjell på temperaturen på gradestokken og den man føler på kroppen.

Varmeindeks Følt temperatur

Skal vi ha det forholdsvis behagelig når lufttemperaturen er høy, må kroppen ha mulighet til å kvitte seg med overskuddsvarme. Vi svetter og svetten fordamper. Denne prosessen fjerner varme fra kroppen.


Når lufttemperaturen begynner å nærme seg kroppstemperaturen på 37 °C og det er høy relativ fuktighet, vil fordampingen av svette gå saktere. Dette får oss til å «føle» at temperaturen er høyere enn det termometeret viser.


Når temperaturen er høyere enn kroppstemperaturen, vil i tillegg vanndamp i lufta kunne kondensere på kroppen vår, og ubehaget blir riktig stort og farlig. Jo større relativ fuktighet, desto mer kondensasjon.


I lokale værmeldinger i Thailand, så blir noen ganger følgende oppgitt: Temperatur 33°C, føles som 43°C. Hva er forklaringen på hva som ligger bak dette utsagnet?

Dette temperaturvarselet er basert på en varmeindeks som sier noe om hvordan vi mennesker opplever den aktuelle kombinasjonen av temperatur og fuktighet, altså følt temperatur.


Denne temperaturen er ikke en reell temperatur som kan måles med et termometer.


Varmeindeks

Følt temperatur kan beskrives ved en varmeindeks, som altså er en kombinasjon av lufttemperatur og fuktighetsinnholdet i lufta.


Når temperaturen er høy vil kroppen prøve å kjøle seg ned ved å svette. Svetten fordamper, og kroppen avkjøles.


Høy fuktighet i lufta gjør det vanskeligere for svetten å fordampe, og kroppen blir da ikke nedkjølt like effektivt. Det føles med andre ord varmere når det er høy fuktighet.


Høy tempeatur kan være farlig

Det er laget tabeller som viser sammenhengen mellom temperatur og fuktighet, og hva følt temperatur blir.


Høye temperaturer og høy fuktighet kan rett og slett være farlig for oss mennesker. Selv om det ikke er så ofte det er tilfelle i Norge, er det noe man må tenke på i Thailand hvor en kan oppleve svært høye temperaturer og høy fuktighet.


Her er eksempel fra en slik Tabell hentet fra: met.noVarmeindex tabell

Eksempel

Hvis lufttemperaturen er så høy som 35 °C og den relative fuktigheten er 40 %, vil det føles som om lufttemperaturen er 37 °C. Øker den relative fuktigheten til 70 % , føles det som vi har en lufttemperatur på 50 °C!


Luftfuktighet

Luftfuktigheten påvirker varmetransporten ut av kroppen. Når temperaturen er høy, vil kroppen prøve å kjøle seg ned gjennom svette. Kroppen holdes avkjølt fordi svetten fordamper og trekker varmeenergi ut av kroppen.


Når det er høy relativ fuktighet, og lufta begynner å nærme seg metningspunktet, vil det gå tregere å fordampe bort svetten. Kroppen har vanskeligere for å holde seg avkjølt og vil prøve å produsere mer svette.


Det fører til at ubehaget blir større. For å gi en indikasjon på hvor varmt kroppen føler at det er, når det er høy luftfuktighet, brukes ofte en varmeindeks.


Vindavkjøling

Mye vind gjør at kroppen vår avkjøles raskere enn når det er vindstille, og får det til å føles kaldere enn det som står på termometeret.Kilder: SNL I YR
annonsere hos oss Thaifeber

Comments


bottom of page