top of page

Råvarene en trenger til Thailandsk matlaging

Thailand er et grønt og frodig land med svært gode betingelser for dyrking av urter, frukt og grønnsaker.

Grønnsaker i Thailand

Foto:unsplash.com


Utenfor de store byene I Thailand, så dyrkes det ofte grønnsaker hjemme i hagen, og er det noe en ikke dyrker selv, så er det alltid en nabo som har noe en kan bytte med. Men thaiene liker og dra på marked tidlig på morgenen og handle frukt og grønt, og ofte så handles det kun inn til dagen i dag, så for mange så dette et daglig gjøremål. Thailand er i dag en av verdens største eksportører av landbruksprodukter.


Her har vi samlet de viktigste råvarene en trenger for og lage en Thai-rett.


Urter🌿


Søt thai basilikum (horapa, bai kapao)

Urt, mange forskjellige slag. To av de mest brukte er ”søt” basilikum med sin typiske anis, mynteaktige lukt og smak. Og den kraftige ”hellige” basilikum som ofte brukes sammen med chili.


Chili (prik)

Frukt. Opprinnelig fra Sør-Amerika. Mange typer av varierende styrke. Brukes friske eller tørket. Brukes i forskjellige typer av mat for å gi styrke og smak. Kjernene/frøene er veldig sterke og kan fjernes for å mildne effekten.


Galangal (kah)

Rot. Også kaldt thailandsk ingefær. Minner om ingefær, men er noe sterkere og markant i smaken. Brukes i supper og karripasta.


Koriander (pak chee)

Urt. Friske blader brukes i eller på matretter. Roten brukes i karripasta. Unik smak som mange elsker, men andre absolutt ikke liker.


Sitrongress (ta kai)

Gress. Distinkt sitronsmak. Brukes i saltmat, - til desserter og drikker.


Chili dog

Foto:unsplash.com


Grønnsaker🥦


Aubergine (ma krua)

Finnes i flere varianter. Størrelse fra ca. 3-4 cm til små ”erter”. Varierer i smak og brukes forskjellig. For eksempel i karriretter, salater eller nam prik.


Bambus (nåå mai)

En av verdens mest brukbare planter. Vi konsentrerer oss om bambusskudd. De er spiselige og brukes i mange thailandske retter. Brukes frisk/rå eller tilberedt. Kjøpes stort sett hermetisert her i landet.


Lange bønner (thua fak yao)

Belgplante, med meget lange belger. Man spiser hele belgen med kjerne. Gjerne rå eller tilberedt i varme retter.


Vårløk (hua hom)

Grønn sjalottløk, som i den thailandske varianten har en fin skarp duft og smak. Brukes frisk/rå eller tilberedt i mange typer av mat. Vanlig sjalottløk kan også brukes.


Kinesisk purre (gui chai)

Lang tynn grønn plante. Brukes med eller uten blomst. Fin løksmak, med en tanke av hvitløk. Spises tilberedt i mange retter.


Krydder Thailand

Foto:unsplash.comFrukt🍑


Papaya (malako)

Opprinnelig fra Mexico. Spises frisk eller blandes i mat, for eksempel ”papaya bok-bok” – papaya salat. Brukes også til mange typer dessert. Frøene kan bl.a. brukes til å mørne kjøtt.


Mango (ma muang)

Brukes oftest frisk/rå og ofte til desserter. Det finns mange typer av mango som spises på forskjellig måter og med forskjellig tilbehør.


Ananas (saparot)

Tropisk frukt. Opprinnelig fra Sør-Amerika. Spises frisk, eller blandes i mat, for eksempel i karri, eller som vi er mest vant til; forskjellige former for desserter.


Kafir Lime (ma kut)

Sitrusfrukt. Både blader, frukt og skinn fra frukten brukes til mat. Smaken er distinkt syrlig sitron. Brukes frisk og tørket.


Tamarind (ma kaam)

Opprinnelig fra Afrika. Søt og syrlig fruktkjøtt. Brukes til mange typer desserter, men også som ingrediens til salte sauser.


Bananer og Mango i Thailand

Foto:unsplash.com


Ingredienser på Bokser og glass🍝


Fiskesaus (naam plaa)

Laget av fisk (ofte ansjos), salt og vann. Brukes som salt, litt på samme måte som soya. Meget viktig ingrediens i thailandsk mat og brukes i de fleste retter.


Østerssaus (hoi nangrom)

Laget av østers, sukker, salt, bønner og hvetemel. Det finns flere merker, som i innhold varierer litt. Vi anbefaler MaKrua. Østerssausen er tykk i konsistensen og gir en litt søt-salt fiskesmak.


Soyasaus (nam see ewe)

Fremstilt av bønner. Soya har en lett salt smak og gir en mørk brunfarge til maten. Det finnes mange typer – lys, mørk, søt, salt osv. Det er mange produsenter, men det viktigste er å få en soya som er produsert på gode rene råvarer.


Palmesukker (naam taan peep)

Som navnet sier; Sukker fra palme, for eksempel kokos. I thailandsk mat brukes salt og sukker til å bygge opp smaken. Begge deler er smaksforsterkere.


Chilipaste (naam prik pao)

Nam Prik Pao består av chili, tamarind, bønneolje, tørkede reker og hvitløk. Det finnes en rekke forskjellige chilipaste med mange smaker og til forskjellig bruk.


Rekepaste (Kapee)

Kapee er også en av de uunnværlige ingredienser i det thailandske kjøkken. Det består av saltet og tørkede reker. Det finnes mange typer og de brukes til mange sauser.


Karripasta (gaeng karrii)

Sammensatt, kompleks krydderblanding. Det finnes mange sorter karripasta; grønn karri, rød karri, Penang, massaman osv. Typen av karri avhenger av hvilken kryddersammensetning man har brukt. Karripasta brukes oftest sammen med kokoskrem. Rød og grønn variant er mest vanlig her i landet og fungerer godt.


Ris (khao)

Jasminris er Thaienes mest alminnelige ris og kjennes igjen på den fyldige aromatiske duften. Hom Mali – betyr direkte oversatt; duften av jasmin. Også i Thailand finnes forskjellige sorter. Oftest renses risen og blir til det vi kjenner som hvit ris. I den senere tid er mange begynt å spise rød jasminris, altså risen med det vitamin- og mineralholdige skallet på.


Nudler (mee, kui teow)

Lages av både ris, bønner og hvete og brukes som tilbehør til maten i supper og salater, både stekt eller kokt.


Det er mange helsemessige fordeler ved å spise frukt og grønt

Fem om dagen i Thailand


Kommentare


bottom of page