Energikonglomeratet Bangchak Corporation har startet et prosjekt som har som målsetting om å produsere flydrivstoff av brukt matolje.
Prosjektet for å lage flydrivstoff av brukt matolje i Thailand mottar ifølge petroleumsselskapet Bangchak Corporation Plc (BCP) en initial investering på 10 milliarder baht. Hvis alt går etter planen, kan produktet være på markedet så tidlig som i slutten av 2024.
BCP, BBGI Plc og Thanachok Oil Light undertegnet i går en avtale som kan gjøre drømmen om bærekraftig flydrivstoff (SAF) til virkelighet. BCP vil ha en eierandel på 51 % i satsingen, Thanachok Oil Light vil eie 29 % og BBGI vil eie 20 %.
For at satsingen skal lykkes, trenger de brukt matolje fra husholdninger i Thailand. Publikum vil bli invitert til å levere brukt matolje på mottaksplasser over hele landet, hvor de enten kan selge den til Bangchak eller bytte den mot ny olje. Det vil bli etablert 2000 mottaksplasser.
Brukt matolje vil også bli samlet inn fra Thailands matindustri, inkludert fra alle de utallige gatekjøkkene i landet.
Matindustrien produserer rundt 17 millioner liter brukt matolje hver måned, nok til å produsere 1000 liter Biodrivstoff per dag.
Prosjektet, det første av sitt slag i Thailand, vil motta en initial investering mellom åtte og ti milliarder baht, sa administrerende direktør og president for BCP Chaiwat Kovavisarat.
Chaiwat sa at BCP jobber med selskaper i Italia for å utvikle teknologien for å konvertere brukt matolje til flydrivstoff. Chaiwat sa at Bangchak allerede har et forsprang ...
"For dette prosjektet har BCP fordelen med hydrogen, som er et stoff som oppnås under destillasjonsprosessen. Hydrogen kan brukes til å rense brukt vegetabilsk olje og gjøre den om til "Biojet" drivstoff. Det gjør prosjektet mer økonomisk fordi vi ikke starter fra bunnen av.»
Chaiwat sa at den globale etterspørselen etter bærekraftig flydrivstoff øker...
«Hvis et flyselskap ikke bruker Biodrivstoff, må de kjøpe «karbonkreditter», som koster 3000 ganger mer. EU vil fremskynde bruken av biojetdrivstoff ved å øke karbonavgiften fra 80-100 euro per tonn opp til 200 euro per tonn. Innen 2030vil etterspørselen ha økt betydelig.»
I mars fløy en Airbus A380 i tre timer med én motor drevet utelukkende av bærekraftig flydrivstoff laget av brukt matolje og annet fett.