top of page

Arbeidsdepartementet ber om at arbeidsgivere slutter og diskriminere HIV-smittede

Institutt for arbeidsbeskyttelse og velferd har kunngjort at rundt 30% av hiv-positive arbeidere har opplevd diskriminering fra sjefer pÄ grunn av sin sykdom, diskrimineringen har pÄgÄtt bÄde under ansettelsesprosessen og mens de er i arbeid. Arbeidsdepartementet har svart med Ä oppfordre arbeidsgivere til Ä avslutte politikken for Ä teste jobbsÞkere for HIV-viruset, og kaller praksisen diskriminerende.


Foto: AHF


I fÞlge den britiske baserte veldedighetsorganisasjonen Avert, har Thailand en av de hÞyeste HIV tallene Asia, med mange unge smittede i befolkningen. Avert legger til at Thailand er det fÞrste landet som eliminerer overfÞring mellom mor og barn, og reduserer frekvensen til under 2%. Data antyder at i Thailand "undertrykkes" viruset hos 95% av de som fÄr retroviral behandling.


Foto: Avert


Arbeidsdepartementets melding falt sammen med World Aids Day i gÄr, som ble markert med en kampanje som hadde som mÄl Ä avslutte diskriminering av de som lever med viruset. I fÞlge en Bangkok Post-rapport sier Foundation for Aids Rights at det er rundt 470 000 HIV-positive mennesker i Thailand, som har rett til like rettigheter i henhold til den thailandske arbeidsretten.


Foto: Avert


Apinya Sujittanan fra DLPW oppfordrer arbeidsgivere til Ä respektere rettighetene til disse arbeidstakerne og arbeidssÞkere ved Ä godta 3 krav: rettferdig behandling av alle arbeidssÞkere, enten HIV-positive eller ikke, utdanning for eksisterende ansatte i forhold til viruset og beskytte mot overfÞring, og hjelpe HIV-positive arbeidere til Ä fÄ tilgang til medisinene de har rett til under Thailands sosialforsikringsprogram.


“Det har vĂŠrt store fremskritt innen medisinsk teknologi for HIV / Aids-pasienter de siste Ă„rene. Hvis de behandles riktig, kan ansatte (med hiv / aids) jobbe sammen med sunne ansatte uten problemer. ”

I mellomtiden sier Supattra Nakapew fra FAR at 85% av HIV-positive mennesker i Thailand mottar rundt 3 milliarder baht til medisiner og behandling hvert Är, men resten er ikke i stand til Ä fÄ tilgang til det eller velger Ä ikke gjÞre det. Hun pÄpeker at mange har hatt rusmisbruk, og mener de ikke kan fÄ behandling fÞr de slutter, noe som ikke er tilfelle. Hun legger til at de som tar medisinene er i stand til Ä jobbe like bra som alle andre, men til tross for dette er diskriminering pÄ arbeidsplassen vanlig.







bottom of page