top of page

Derfor bør du spise mer chili

Chili er både elsket og hatet, og den lille grønnsaken kan virkelig sparke hardt fra seg. Men chili har også mange helsefordeler.

Chili

Chili er svært rik på antioksidanter - og det i seg selv er god grunn til å fråtse i den sterke frukten.


Men ikke nok med det, forskning har også vist at chili kan redusere faren for blodpropp, fordi den stimulerer blodsirkulasjonen.


I likhet med tomaten, er paprika og Chilien frukter i botanisk forstand. De brukes imidlertid som grønnsaker i matlagingen.


Chili er en samlebetegnelse på fruktene fra enkelte varianter av planteartene Capsicum annuum gruppe Longum og Capsicum frutescens, i søtvierfamilien, opprinnelig hjemmehørende i Mexico og Sør-Amerika.


Brenner i munnen

Chili tilhører samme plantefamilie som paprika, men innholdet av det kjemiske stoffet capsaicin er 30 ganger så høyt som i paprika.


Det er dette kjemiske stoffet som gjør at chili er sterkt og gir en brennende smak i munnen. Og det er nettopp capsaicin det blir knyttet helsefordeler til i ulike studier.


Studier har vist at capsaicin kan bidra til å senke blodtrykket og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.


Flere studier har vist at chili også kan senke nivåene av LDL-kolesterol (dårlig kolesterol) og triglyserider, som begge er risikofaktorer for hjertesykdommer.


Red curry Thailand panang curry

Capsaicin

Capsaicin er et antibeitestoff i chili, brukt som krydder i matlaging. Mesteparten av capsaicin er i frukten, et bær, men finnes også som mindre mengder i blad og stengler. Innholdet av capsaicin er spesielt høyt i frø, frøfestet og frøstrengen (funikulus og placenta), og varieteter av chili inneholder forskjellig mengde.


Hos pattedyr gir capsaicin i kontakt med slimhinnene en brennende følelse. Fugl som sprer frøene får ikke den brennende smakseffekten, og man antar at den evolusjonære effekten av capsaicin er å hindre at pattedyr spiser frukten. Pattedyr tygger og knuser frøene, mens fugl er en bedre frøspreder i så måte. Capsaicin reduserer også veksten av sopp og hindrer frukten i å råtne.


Thaifeber Facebook

Capsaicin har blitt utprøvd som smertestillene medisin. Stoffet skal visstnok gjøre sansecellene mindre følsomme og dermed er det håp om at det kan lindre for eksempel leddsmerter.


Capsaicin er svært irriterende på slimhinner og hud, og det binder seg til smertereseptorer som normalt reagerer på varme.


Capsaicin kan også være irriterende for huden. Etter å ha håndtert fruktene bør man være forsiktig med å berøre øyne og andre følsomme kroppsdeler. En bør vaske hendene godt i såpe og vann eller bruke hansker ved håndtering.


Bortsett fra å være rik på capsaicin, er chili også rik på vitamin C.


Chili thai food

Slankehjelp

Chili er også kjent for å øke forbrenningen, og det blir derfor sagt at det kan hjelpe med litt chili i maten når man slanker seg.


I utgangspunktet skaper capsaicin en brennende følelse i munnen - og teorier handler om at dette øker adrenalinet i kroppen og bryter ned fett raskere. Det er gjort endel forskning på capsaicin, og en studie publisert i The Journal of Nutritional Biochemistry tyder på at dette stoffet påvirker fettforbrenningen positivt.


At et kosthold med chili blir koblet til redusert appetitt og energiinntak, og dermed kan redusere risikoen for overvekt og fedme, er også konklusjonen i en annen studie publisert i British Journal of Nutrition.


I tillegg kan chili og sitron i varmt vann virke noe slimløsende ved forkjølelse.


Chili er ikke pepper

På grunn av den sterke smaken og fordi planten brukes som krydder, omtales chili ofte som et pepper-lignende krydder under beskrivelsen chilipepper. Chili tilhører imidlertid ikke pepperfamilien (Piperaceae), men søtvierfamilien. Beskrivelsen chilipepper har derfor kun med likhet som krydder å gjøre. Navnet spansk pepper har ikke med Spania å gjøre, men det spansktalende Amerika.Plantene

Capsicum-plantene er vanligvis ettårige. Bladene er lansettformede, mørkegrønne og blanke, opptil 15 cm lange. Blomstene er hvite, lys lilla eller grønnhvite. Fruktene er vanligvis grønne før de modnes. Form, farge og størrelse varierer etter art, men alle er hule og inneholder en mengde små, flate, hvite frø. Chiliplanten kommer opprinnelig fra Mexico og Sør-Amerika,


Styrke

Det finnes over 200 ulike varianter med varierende styrke, og små varianter er ofte de sterkeste. I umoden tilstand er alle chilier grønne, men noen skifter farge med modenhet til enten rød, oransje eller gul.


Jo mindre chilien er, jo sterkere er den. Men fjerner du frøene og den hvite hinnen inni chilien før du bruker den, så fjerner du de sterkeste partiene.


Poblano er en mild variant, jalapeño, grønn og rød chili, pimientos samt serrano er middels sterke varianter, habanero (som brukes i tabasco) og cayennepepperet piri piri er sterke varianter, mens Carolina Reaper fra USA regnes for å være den aller sterkeste.


Styrken på chili måles ofte i Scoville-enheter (SHU, Scoville Heat Units). Skalaen går fra 0 (mild paprika) til om lag 16 millioner (rent capsaicin). Styrken til Thai chili (Birds Eye, eller “Prik Kee Noo”พริกขี้หนู) varierer mellom 50 000 og 100 000 SHU.


Carolina Reaper er målt til 2,2 millioner SHU, men har gjennomsnittlig mellom 1,5 og 1,6 millioner SHU og er verdensrekordholder fra 2013. Scoville-enheten er oppkalt etter den amerikanske kjemikeren Wilbur Scoville (1865–1942), som i 1912 utviklet skalaen.


Scoville skala enehter

Historie

Chiliplanten kommer opprinnelig fra Mexico og Sør-Amerika, der fruktene har blitt benyttet som krydder og medisin i årtusener. Frø fra chiliplanter er funnet ved utgravninger av boplasser i Mexico fra så langt tilbake som 7000 år fvt. På grunn av den store variasjonen hos plantene regner man med at chili har vært dyrket og foredlet i minst 5000 år. Ulupica chili (Ulupica de Bolivia, C. cardenasii), som er viltvoksende i områder i Andesfjellene, regnes som den mest opprinnelige chilivarianten. Men også chiltepin (C. annuum) er en gammel variant og kalles ofte «alle chiliers mor».


Navnet chili kommer fra det meksikanske nahuatl-språket. Betegnelsen spansk pepper kommer av at krydderet opprinnelig kom til Europa fra Sør-Amerika med de spanske conquistadorene. Navnet kajenne kommer fra det søramerikanske tupi-språket, der chilifrukten heter kyinha.


Chili ble lansert som peppererstatning i Europa på 1500-tallet. Krydderet ble raskt populært og en sterk konkurrent til pepper, da planten var enkel å dyrke i Sør-Europas tempererte klima. Pepper krever tropisk klima for å trives, og var dyrt og vanskelig tilgjengelig på grunn av handelsmonopol. Fra Europa ble chiliplanten videre introdusert til resten av verden, og i dag er India verdens største produsent av chili.


Chili på Thai

Chili på Thai er Prik.

Sterkt på Thai er Pèt.

Ikke sterk på Thai er Mâi pèt.


Dersom du ønsker sterk mat, så kan du si at du vil ha Pèt (sterk) eller Pèt mak (veldig sterk), om du ikke ønsker så sterk mat, så kan du si Mâi pèt (ikke sterk) eller Pèt nít nɔ̀ɔi (mild).


Dersom du ikke ønsker chili i det hele tatt, så kan du si Mâi sài prík (ikke tilsett chili).


Om du lurer på om en rett er sterk eller krydret, så kan du spørre på følgende måte: An níi pèt mái? (er denne sterk).Kilder: SNL | NHI

Comments