top of page

Derfor bĂžr du spise mer chili

Chili er bÄde elsket og hatet, og den lille grÞnnsaken kan virkelig sparke hardt fra seg. Men chili har ogsÄ mange helsefordeler.

Chili

Chili er svÊrt rik pÄ antioksidanter - og det i seg selv er god grunn til Ä frÄtse i den sterke frukten.


Men ikke nok med det, forskning har ogsÄ vist at chili kan redusere faren for blodpropp, fordi den stimulerer blodsirkulasjonen.


I likhet med tomaten, er paprika og Chilien frukter i botanisk forstand. De brukes imidlertid som grĂžnnsaker i matlagingen.


Chili er en samlebetegnelse pÄ fruktene fra enkelte varianter av planteartene Capsicum annuum gruppe Longum og Capsicum frutescens, i sÞtvierfamilien, opprinnelig hjemmehÞrende i Mexico og SÞr-Amerika.


Brenner i munnen

Chili tilhÞrer samme plantefamilie som paprika, men innholdet av det kjemiske stoffet capsaicin er 30 ganger sÄ hÞyt som i paprika.


Det er dette kjemiske stoffet som gjĂžr at chili er sterkt og gir en brennende smak i munnen. Og det er nettopp capsaicin det blir knyttet helsefordeler til i ulike studier.


Studier har vist at capsaicin kan bidra til Ă„ senke blodtrykket og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.


Flere studier har vist at chili ogsÄ kan senke nivÄene av LDL-kolesterol (dÄrlig kolesterol) og triglyserider, som begge er risikofaktorer for hjertesykdommer.


Red curry Thailand panang curry

Capsaicin

Capsaicin er et antibeitestoff i chili, brukt som krydder i matlaging. Mesteparten av capsaicin er i frukten, et bÊr, men finnes ogsÄ som mindre mengder i blad og stengler. Innholdet av capsaicin er spesielt hÞyt i frÞ, frÞfestet og frÞstrengen (funikulus og placenta), og varieteter av chili inneholder forskjellig mengde.


Hos pattedyr gir capsaicin i kontakt med slimhinnene en brennende fÞlelse. Fugl som sprer frÞene fÄr ikke den brennende smakseffekten, og man antar at den evolusjonÊre effekten av capsaicin er Ä hindre at pattedyr spiser frukten. Pattedyr tygger og knuser frÞene, mens fugl er en bedre frÞspreder i sÄ mÄte. Capsaicin reduserer ogsÄ veksten av sopp og hindrer frukten i Ä rÄtne.


Thaifeber Facebook

Capsaicin har blitt utprÞvd som smertestillene medisin. Stoffet skal visstnok gjÞre sansecellene mindre fÞlsomme og dermed er det hÄp om at det kan lindre for eksempel leddsmerter.


Capsaicin er svÊrt irriterende pÄ slimhinner og hud, og det binder seg til smertereseptorer som normalt reagerer pÄ varme.


Capsaicin kan ogsÄ vÊre irriterende for huden. Etter Ä ha hÄndtert fruktene bÞr man vÊre forsiktig med Ä berÞre Þyne og andre fÞlsomme kroppsdeler. En bÞr vaske hendene godt i sÄpe og vann eller bruke hansker ved hÄndtering.


Bortsett fra Ä vÊre rik pÄ capsaicin, er chili ogsÄ rik pÄ vitamin C.


Chili thai food

Slankehjelp

Chili er ogsÄ kjent for Ä Þke forbrenningen, og det blir derfor sagt at det kan hjelpe med litt chili i maten nÄr man slanker seg.


I utgangspunktet skaper capsaicin en brennende fÞlelse i munnen - og teorier handler om at dette Þker adrenalinet i kroppen og bryter ned fett raskere. Det er gjort endel forskning pÄ capsaicin, og en studie publisert i The Journal of Nutritional Biochemistry tyder pÄ at dette stoffet pÄvirker fettforbrenningen positivt.


At et kosthold med chili blir koblet til redusert appetitt og energiinntak, og dermed kan redusere risikoen for overvekt og fedme, er ogsÄ konklusjonen i en annen studie publisert i British Journal of Nutrition.


I tillegg kan chili og sitron i varmt vann virke noe slimlĂžsende ved forkjĂžlelse.


Chili er ikke pepper

PĂ„ grunn av den sterke smaken og fordi planten brukes som krydder, omtales chili ofte som et pepper-lignende krydder under beskrivelsen chilipepper. Chili tilhĂžrer imidlertid ikke pepperfamilien (Piperaceae), men sĂžtvierfamilien. Beskrivelsen chilipepper har derfor kun med likhet som krydder Ă„ gjĂžre. Navnet spansk pepper har ikke med Spania Ă„ gjĂžre, men det spansktalende Amerika.



Plantene

Capsicum-plantene er vanligvis ettÄrige. Bladene er lansettformede, mÞrkegrÞnne og blanke, opptil 15 cm lange. Blomstene er hvite, lys lilla eller grÞnnhvite. Fruktene er vanligvis grÞnne fÞr de modnes. Form, farge og stÞrrelse varierer etter art, men alle er hule og inneholder en mengde smÄ, flate, hvite frÞ. Chiliplanten kommer opprinnelig fra Mexico og SÞr-Amerika,


Styrke

Det finnes over 200 ulike varianter med varierende styrke, og smÄ varianter er ofte de sterkeste. I umoden tilstand er alle chilier grÞnne, men noen skifter farge med modenhet til enten rÞd, oransje eller gul.


Jo mindre chilien er, jo sterkere er den. Men fjerner du frÞene og den hvite hinnen inni chilien fÞr du bruker den, sÄ fjerner du de sterkeste partiene.


Poblano er en mild variant, jalapeño, grÞnn og rÞd chili, pimientos samt serrano er middels sterke varianter, habanero (som brukes i tabasco) og cayennepepperet piri piri er sterke varianter, mens Carolina Reaper fra USA regnes for Ä vÊre den aller sterkeste.


Styrken pĂ„ chili mĂ„les ofte i Scoville-enheter (SHU, Scoville Heat Units). Skalaen gĂ„r fra 0 (mild paprika) til om lag 16 millioner (rent capsaicin). Styrken til Thai chili (Birds Eye, eller “Prik Kee Nooâ€àžžàžŁàžŽàžàž‚àž”àč‰àž«àž™àžč) varierer mellom 50 000 og 100 000 SHU.


Carolina Reaper er mĂ„lt til 2,2 millioner SHU, men har gjennomsnittlig mellom 1,5 og 1,6 millioner SHU og er verdensrekordholder fra 2013. Scoville-enheten er oppkalt etter den amerikanske kjemikeren Wilbur Scoville (1865–1942), som i 1912 utviklet skalaen.


Scoville skala enehter

Historie

Chiliplanten kommer opprinnelig fra Mexico og SÞr-Amerika, der fruktene har blitt benyttet som krydder og medisin i Ärtusener. FrÞ fra chiliplanter er funnet ved utgravninger av boplasser i Mexico fra sÄ langt tilbake som 7000 Är fvt. PÄ grunn av den store variasjonen hos plantene regner man med at chili har vÊrt dyrket og foredlet i minst 5000 Är. Ulupica chili (Ulupica de Bolivia, C. cardenasii), som er viltvoksende i omrÄder i Andesfjellene, regnes som den mest opprinnelige chilivarianten. Men ogsÄ chiltepin (C. annuum) er en gammel variant og kalles ofte «alle chiliers mor».


Navnet chili kommer fra det meksikanske nahuatl-sprÄket. Betegnelsen spansk pepper kommer av at krydderet opprinnelig kom til Europa fra SÞr-Amerika med de spanske conquistadorene. Navnet kajenne kommer fra det sÞramerikanske tupi-sprÄket, der chilifrukten heter kyinha.


Chili ble lansert som peppererstatning i Europa pÄ 1500-tallet. Krydderet ble raskt populÊrt og en sterk konkurrent til pepper, da planten var enkel Ä dyrke i SÞr-Europas tempererte klima. Pepper krever tropisk klima for Ä trives, og var dyrt og vanskelig tilgjengelig pÄ grunn av handelsmonopol. Fra Europa ble chiliplanten videre introdusert til resten av verden, og i dag er India verdens stÞrste produsent av chili.


Chili pÄ Thai

Chili pÄ Thai er Prik.

Sterkt pÄ Thai er PÚt.

Ikke sterk pÄ Thai er Mùi pÚt.


Dersom du Ăžnsker sterk mat, sĂ„ kan du si at du vil ha PĂšt (sterk) eller PĂšt mak (veldig sterk), om du ikke Ăžnsker sĂ„ sterk mat, sĂ„ kan du si MĂąi pĂšt (ikke sterk) eller PĂšt nĂ­t nɔ̀ɔi (mild).


Dersom du ikke Þnsker chili i det hele tatt, sÄ kan du si Mùi sài prík (ikke tilsett chili).


Om du lurer pÄ om en rett er sterk eller krydret, sÄ kan du spÞrre pÄ fÞlgende mÄte: An níi pÚt måi? (er denne sterk).



Kilder: SNL | NHI

bottom of page