top of page

Expat risikerte deportasjon



Expaten Yan Marchal forteller at han nesten ble kastet ut av landet for et innlegg han postet pÄ Facebook. Mange av Yans nylige Facebook-innlegg er kommentarer om Thailands nylige protester.


Foto: Facebook: Yan Marchal



Yan sier at han var pÄ visum under Board of Investment, eller BOI med gyldighet til neste mars. Han gikk til immigration for Ä overfÞre stempelet til et nytt pass, men fikk beskjed om at visumet hans ble tilbakekalt og at han nÄ var pÄ overstay, skrev Yan pÄ Facebook.


“Han fortalte meg at jeg ville bli utvist. Årsaken som ble gitt var Facebook-aktiviteten min. Jeg kunne se at han har en fil med en detaljert rapport om innleggene mine, selv om han ikke lot meg se detaljene.”

Yan sier at han kontaktet Khaosod English. og disse satt ham i kontakt med de thailandske advokatene for menneskerettigheter. Ved hjelp av journalister og en advokat mÞtte Yan en annen immigration inspektÞr som fortalte ham at visumet hans ikke ble kansellert, han vil ikke bli deportert, og prosessen for Ä fÄ et nytt stempel i passet hans vil ta noen dager.


“Meldingen om at jeg fĂžlte at inspektĂžren Ăžnsket og formidle var at jeg mĂ„tte vĂŠre mindre kritisk pĂ„ Facebook hvis jeg Ăžnsket Ă„ bli i Thailand. Jeg ble spesielt bedt om Ă„ slette to innlegg, noe jeg gjorde. ”

Det er ikke fÞrste gang innholdet hans forÄrsaket problemer. I fjor ble han oppsÞkt av politiet etter en video hvor han gjorde narr av militÊrjuntaen. Yan gikk ut med en offentlig unnskyldning, og videoen ble fjernet.


Thailand er kjent for Ä slÄ ned pÄ innhold pÄ nettet som anses som kritisk for monarkiet eller som kan stimulere til uro. I lÞpet av de siste mÄnedene har noen aktivister blitt anklaget for innhold pÄ sosiale medier som angivelig bryter med loven om datakriminalitet.


BĂžr Yan deporteres? Var det feil og legge ut kritiske kommentarer om Thailand? Og regjeringen?





bottom of page