top of page

I min village

Det er mange pene hus i denne villagen. Så vidt jeg vet er det bare to nordmenn her. Ja og så er det faktisk en fra Færøyene her og en svenske. Men absolutt majoritet tyskere og franskmenn.

Det bor faktisk en god del thaier her også, om de eier eller leier, det vet jeg fint lite om. Men, som det er skrevet om, opp og ned og i mente, thaier er ikke av de mest ryddigste av seg. Jeg er gift med ei, så det kan jeg skrive under på. Men, det skal de ha, her i villagen ER det faktisk ryddig. (Å rydde på thai er «reb roy») Det er faktisk veldig rent også. Søppel har jeg faktisk ikke sett så her har thaiene gjort alle odds til skamme (søppel på thai er «kajja» og søppelbøtte er « tang kajja», og når vi sier «drittfolk» så sier de det samme, «kajja sang com»- drittfolk!). Kanskje de har gått i lære hos min gode venn «færøyingen», for han skrubber og koster noe voldsomt. Han er NØYE, og hisser seg opp over det minste støvkorn. Det eneste som skiller thaiene vesentlig fra «resten» av befolkningen her er døgnrytmen og ikke minst lydnivået, det kan høres ille ut, men det går seg til, du blir veldig fort vant til å høre det klirre i ølflasker og musikk nattestid, og ikke så sjelden så hører man at noen av dem har jobbet seg litt vel langt ned i «sang som» flasken. Må bare innrømme at det er litt sånn «krydder» i tilværelsen. (Flaske på thai er «kwat», glass er «gEEo». En strikkalapp under glasset er en «ti rong gEEo», de er nyttige, ellers drypper det hele tiden. «LEO nung kwat», en flaske LEO, greit å kunne si. «LEO song kwat», to flasker LEO. En leo og et glass med isbiter - «LEO nung kwat, nung gEEo (leh) nam keng».


En bakdel med å bo i hus kan være når det regner. I Thailand kan regnet bli ganske intenst, så intenst at jeg nesten ikke ville vært det foruten, det er liksom en severdighet, en nytelse, og når det regner så mye som det faktisk gjør så hender det at det renner litt inn på platten her. (Regn på thai er «fon dåg(k)», lyn er «faa lepp» og torden er «faa long», så vet du det).



Går man mer inn i materien og vil sammenligne vanlige norske hus med disse «townhouse» så finner man fort flere ulikheter. Det er ingen entrè i disse husene, heller ikke noe vindfang. Her er du i stua fra første steg inn døra. Innredninger varierer litt, noen har veldig pene kjøkkenskap og kjøkkenbenk med stekeovn etc. Andre har disse benkene som er bygd av «snekkern», thaistyle. Den kan enten være støpt i betong eller bygd i annet materiale. Den jeg har er ganske stilig, den er bygd i noe som ligner marmor, og skapdører ser ut til å være fabrikkbygde elementer som marmoren er tilpasset eller kanskje motsatt. Benkeplaten er samma greia. Badene har vel det som trenges, men også der er innredningen litt sånn hjemmesnekret, men ikke for det, det er meget vakkert. Det meste fungerer greit, og om ikke så er det bare å tilpasse seg (Rom på thai «hång», bad på thai er «hång nam», kjøkken «hång kloa», stue «hång rapp keek» (dalende «e») og til slutt soverom «hång nåån» der «nåån» er å ligge (kjærringas favoritthobby).



Det er murvegger rund SAMTLIGE hus og ALLE har port. Høyden er vel sånn ca 2 -2,5 meter hos de fleste. Noen har pigger på toppen av murene andre har glass-skår. Ja, her vil de ikke ha noen «jævler» på feil side, de skal i alle fall få det tøft med å klare jobben. For meg ser det litt unødvendig ut, man føler seg litt «fengslet» mellom murene. Våre murer er ganske pene, så det går helt fint når man blir vant til det. Porten har samme høyde som resten, og den er tung. Man kan spekulere på om det kan være nødvendig med all denne sikkerheten. Samtlige vinduer og dører her har stålgitter. OG, det er tykt hengelås på alle gitterdørene. Det er nemlig to dører inn, en dør som bare er et stålgitter og så en vanlig dør innenfor der. I mitt første møte med villagen hadde jeg en anelse av «alcatraz». Klarer jeg å rømme? 😊 I tillegg så er det security som stopper all trafikk inn og ut av villagen. Jeg skal ikke påstå at de er overkvalifisert til jobben, snarere tvert om. Det jeg prøver å si er at jeg ikke føler meg spesielt trygg pga dem. To av dem er forresten ikke så verst å se på heller, damene ser ikke ut til å være passert 25, så det er neppe noen «pittbuller» vi snakker om her. De hilser og smiler pent hver gang jeg passerer, men når min kone er med er de noe mer reserverte. Så her er vi altså veldig trygge. Vakre security, stålporter på vær eiendom og 1 til 4 «dobbermann» pr husstand 😊 Ja, og tillegg er det kamera i hver eneste soi, de sitter nok å glor på skjermen(Å se på skjermen er på thai «do tolatatt», «tolatatt» - TV).



En ting jeg syntes var litt rart, og som jeg aldri har opplevd før er det som måtte gjøres et par dager etter at vi flyttet inn her. Det kom noen folk som skulle spraye ned eiendommen for insekter, maur etc. Ja, jeg trodde nå de skulle spraye her på utsiden, men tok jeg feil. De så på noen skruer på flisene rundt omkring, både inne og ute. Men, de var visst ikke aktuell å gjøre noe med, for de kom med slagbor og boret flere nye hull både inne og ute. Enhver innsigelse var nytteløs. De bare borra og borra og ikke på noen mindre synlige plasser, neeeeeeida, helst der hullene var mest til sjenanse og irritasjon. Så kom dem med slanger og ved hjelp av kompressor sprøytet de noe hvitt pulver i grunnen. Jaja, og vel ferdig så tetta de hullene med noe fugemasse som selvsagt hadde en helt annen farge enn den som var fra før. Det positive er jo at vi har ikke sett en maur etter det. Det setter jo ting i litt perspektiv også da. Finner jeg en innsekt som jeg ikke vil ha inne så må jeg IKKE drepe den, for DET liker Buddha svært dårlig, jeg må nok pent slippe den ut (helst dulle litt med den først). Men å drepe en milliard på en gang er ganske ok 😊 (Innsekt på thai er «maleng», og å drepe er å «khaa»). Dette med at de boret nye hull og ikke brukte de som allerede var der ble meg fortalt at det var fordi de hullene tilhørte noen andre, så de kunne ikke brukes 😊.



På vår eiendom har vi også en liten dam, dvs den er vel ca 1,5kvm. Det er noen småfisk der (2 cm), faktisk så mange at de svømmer i steam (fisk - "plææ") Om kveldene har vi 3 padder her også, de holder et helvettes læven. Nesten som når damene har dameparty, ja, da vet du ca lydnivå (padde - "Kææng kååk(g)"). Den ene forsvant her om dagen, jeg mistenker han karen fra Færøyene for å ha stjålet den, hans kone er nemlig spillegal. Det er nemlig noe på paddenes mave de kan lese av lottotallene. De pudrer magen med litt pudder (mel) («bæng» på thai) (mage - "tÅÅng", høy Å). Å protestere på at dette har ikke noe for seg, ja det kan du bare glemme.

Sånn er det nå i vår village, vil tro det er slik i de fleste villager. Høye porter, pene security og en færøying som stjeler padder. Ganske ulikt boligfelt i Norge, men ting går seg til når man blir vant til det. Jeg mangler ingenting (bortsett fra en padde).



Av: Knut Johansen

abonner på nyhetsoppdateringer Thaifeber

bottom of page