top of page

Innehavere av universelle helsekort kan nå få behandling over hele landet

Folkehelsedepartementet har kunngjort at innehavere av det universelle helsekortet, nå kan søke medisinsk behandling ved primærhelsetjenester over hele landet.

Folkehelsedepartementet har nå kunngjort at innehavere av det universelle helsekortet, også kjent som Gullkort/30-baht ordningen, nå kan søke medisinsk behandling ved primærhelsetjenester over hele landet.


Ifølge visestatsminister og folkehelseminister Anutin Charnvirakul kan brukere nå få behandling uten å bli bedt om henvisningsdokumenter fra de områdene de er registrert. Han sier at endringen allerede ble innført i noen provinser i fjor, og at den nå vil bli utvidet over hele landet som en nyttårsgave til brukere av programmet.National Health Security Office (NHSO) generalsekretær Jadet Thammathat-aree sier at kontoret er forberedt på endringen. Han sier at det er satt av et fond hvor sykehus kan få refusjon for brukere som søker behandling utenfor deres områder.

Folkehelseministeren understreker at ytterligere oppgraderinger av den universelle helsetjenesten er en topp prioritet. Han har nå pålagt departementet og NHSO å gjennomføre endringer som gir innehavere lettere tilgang til behandling.Fakta:

Universal Dekning-ordningen, også kjent som gullkortet eller 30-baht-ordningen, er den største av de tre thailandske helsetjenesteprogrammene som gir universell helsehjelp til landets innbyggere. Det dekker flertallet av befolkningen, og er direkte finansiert av nasjonalbudsjettet og tildelt på en blandet per innbygger-basis av National Health Security Office (NHSO). Programmet ble lansert i 2002 under regjeringen til statsminister Thaksin Shinawatra, basert på grunnleggende utviklingsarbeid av offentlige helsetjenestemenn, spesielt doktor Sanguan Nitayarumphong, fra 1980-tallet.


Ved lanseringen krevde programmet en egenandel på 30 baht per besøk, og det ble viden kjent under det navnet. Thailand ble et av de første få mellominntektsland som implementerte universelle helsetjenester, og systemet ble internasjonalt hyllet og bidro sterkt til Thaksins politiske popularitet.


Systemet har siden den opprinnelige implementeringen sett forskjellige modifikasjoner, inkludert fjerning av 30 baht-egenandelen (som skjedde etter kuppet i 2006) og direkte tilgang til antiretroviral terapi, hemodialyse og andre kroniske sykdommer. Ytterligere reformer vurderes fortsatt for å løse problemer med økonomisk bærekraft
Kilde: NNT

Comments


bottom of page