top of page

Kulturhistoriske bygninger i Bangkok

Fra midten av 1500 -tallet sÄ Europa i Þkende grad mot Asia for utvidelse av handelen og sÞkte nye handelspartnere og varer som dyrebare metaller, krydder og andre eksotiske varer.

De fĂžrste europeerne som utviklet regelmessige forbindelser med Siam var portugiserne og nederlenderne. Under kong Rama Thibodi II (1491-1529) regjeringstid ble den portugisiske diplomaten Duarte Fernandes den fĂžrste europeiske ambassadĂžren for den siamesiske domstolen i 1511. VOC (nederlandsk Ăžstindisk kompani) fikk tillatelse til Ă„ etablere et handelssted i Ayutthaya i 1608 og utviklet raskt en betydelig handel.


Gjennom 1600 -tallet var Ayutthaya i regelmessig kontakt med Vesten ettersom handelen med Europa blomstret. Kong Narai (1656-1688), etter rÄd fra sin greske rÄdgiver Constantine Phaulkon, utviklet sterke forbindelser med Frankrike. I 1680 fikk Frankrike en eksklusiv innrÞmmelse for krydderhandelen i Siam, og fem Är senere sendte kong Louis XIV den fÞrste franske ambassadÞren til Ayutthaya.

Etter flyttingen av Siams hovedstad fra Ayutthaya til Thonburi i 1768 og deretter til Bangkok i 1782, begynte forholdet til Vesten Ä gjenvinne betydning med tiltredelsen til tronen til kong Rama II (1809-1824). I 1820 ble Portugal den fÞrste europeiske nasjonen med diplomatisk opphold i den nye hovedstaden Bangkok, som ligger pÄ land begavet av kong Rama II.


Politikken for Ä Äpne kongeriket for utenlendinger fortsatte under regjeringen til kong Rama III (1824-1851) og nÄdde nye hÞyder under kong Rama IV (1851-1868). For Ä studere og forstÄ vestlig kultur, signerte Rama IV en traktat med England i 1855, og ga britene ekstraterritorielle privilegier. Avtaler med de fleste av Europas stÞrste nasjoner fulgte. Den thailandske monarkenes diplomatiske dyktighet, kombinert med en modernisering av Thailands regjering, hjalp Siam til Ä forbli det eneste landet i SÞrÞst -Asia til Ä unngÄ direkte kolonisering. I 1863 bygde kong Rama IV den fÞrste asfalterte veien i Bangkok, Charoen Krung (som betyr 'Ny vei'), som ble hovedomrÄdet for utlendinger i Bangkok.

Rama V, ogsĂ„ kjent som kong Chulalongkorn (1868–1910), var en stor beundrer av Europa. Han besĂžkte kontinentet to ganger, i 1897 og 1907, og det var Rama V som forvandlet Bangkok til en moderne storby. Han konstruerte veier, kanaler, jernbaner, skoler og universiteter, og rundt Grand Palace skapte kongen en ny by inspirert av europeisk bydesign med brede skyggelagte boulevarder med regjeringsbygninger, kontorer og villaer pĂ„ rekke og rad. Europeerne deltok aktivt i moderniseringen av Siam pĂ„ dette tidspunktet: Dansker og belgiere hjalp til med Ă„ utvikle et elektrisk sporveinett, britene og tyskerne brukte sin ekspertise pĂ„ et jernbanesystem, nederlenderne designet kanaler og sluser, mens mange franske religiĂžse jobbet i utdanningen. Arkitekter fra hele Europa - tyskere og briter, men fremfor alt italienere - tilfĂžrte europeisk stil til mange bygninger som ble bygget i Bangkok rundt denne tiden.

Klikk her for kart og her for beskrivelser




bottom of page