top of page

Asahna Bucha Dagen

Asahna Bucha dagen er buddhistisk festdag, til minne om dagen da Buddha holdt sin første preken. Datoen for Asahna Bucha varierer hvert år avhengig av månekalenderen, men den faller vanligvis i juli eller august. Asahna Bucha er en offentlig fridag i Thailand.

Asahna Bucha

Denne begivenheten fant sted for over 2500 år siden da Buddha holdt sin første preken (Dhammacakkappavattana sutta) i en hjortepark ved Varanasi i India. Fra denne prekenen ble Buddhas Dharma (lære) symbolisert som et hjul. Dharmachakra er også kjent som Life Wheel, Wheel of Law eller Wheel of Doctrine og kan sees på flagg i templer og bygninger over hele Thailand.


På samme måte kan bilder av hjort ofte sees ved templer eller i skildringer av Buddha for å representere den første prekenen i hjorteparken.


Dharmachakra thailand

Prekenen etablerte de fire edle sannheter (Satte Lærens hjul I bevegelse). Han ga denne læren til de fem asketene som hadde forlatt ham da han valgte Middelveien som veien til Oppvåkningen, i stedet for å fortsette med den ufruktbare praksisen med ekstrem askese.


Dagen etter Asahna Bucha begynner Wan Khao Phansa (Vassa), som markerer starten på den tre måneder lange "Phansa"-perioden som noen ganger blir referert til som "buddhistisk fastetid". Pavarana-dagen er på slutten av Vassa, på fullmånedagen i oktober. Vassa og Pavarana -dagen er av større betydning for Sangha enn for lekfolk.

Som mange andre buddhistiske festivaler og høytider, er Asahna Bucha en dag da thailandske buddhister besøker sitt lokale tempel for å oppnå fortjeneste (Sanskrit: puja, pali: puñña) er et begrep som anses grunnleggende for buddhistisk etikk.


Tradisjonelt er stearinlys blant gjenstandene som blir donert til templene for Asahna Bucha, og prosesjoner med stearinlys holdes i forskjellige byer i Thailand. Den mest kjente av disse begivenhetene er Ubon Ratchathani Candle Festival.


Ubon Ratchathani Candle Festival

Tradisjonen med å donere stearinlys går tilbake til tiden før elektrisitet der det var nødvendig med ekstra lys ved templet under de mørkere dagene i regntiden.


Lokalbefolkningen vil også "Wian Tian" (เวียนเทียน), der folk vil gå tre ganger rundt et tempel med klokken, bærende på et stearinlys, røkelse og blomster som senere vil bli gitt som nt offergave for å hylle Buddha. "Wian" (เวียน) betyr å sirkle og "Tian" (เทียน) er stearinlys.


Da dette er en viktig buddhistdag i Thailand, er det også begrensninger i salg av alkohol.


Asahna Bucha Dagen kan også bli omtalt som Asalha Puja eller Dhamma-dagen.
Annonsere hos oss Thaifeber

Comments