top of page

Asahna Bucha Dagen

Asahna Bucha dagen er buddhistisk festdag, til minne om dagen da Buddha holdt sin fÞrste preken. Datoen for Asahna Bucha varierer hvert Är avhengig av mÄnekalenderen, men den faller vanligvis i juli eller august. Asahna Bucha er en offentlig fridag i Thailand.

Asahna Bucha

Denne begivenheten fant sted for over 2500 Är siden da Buddha holdt sin fÞrste preken (Dhammacakkappavattana sutta) i en hjortepark ved Varanasi i India. Fra denne prekenen ble Buddhas Dharma (lÊre) symbolisert som et hjul. Dharmachakra er ogsÄ kjent som Life Wheel, Wheel of Law eller Wheel of Doctrine og kan sees pÄ flagg i templer og bygninger over hele Thailand.


PÄ samme mÄte kan bilder av hjort ofte sees ved templer eller i skildringer av Buddha for Ä representere den fÞrste prekenen i hjorteparken.


Dharmachakra thailand

Prekenen etablerte de fire edle sannheter (Satte LÊrens hjul I bevegelse). Han ga denne lÊren til de fem asketene som hadde forlatt ham da han valgte Middelveien som veien til OppvÄkningen, i stedet for Ä fortsette med den ufruktbare praksisen med ekstrem askese.


Dagen etter Asahna Bucha begynner Wan Khao Phansa (Vassa), som markerer starten pÄ den tre mÄneder lange "Phansa"-perioden som noen ganger blir referert til som "buddhistisk fastetid". Pavarana-dagen er pÄ slutten av Vassa, pÄ fullmÄnedagen i oktober. Vassa og Pavarana -dagen er av stÞrre betydning for Sangha enn for lekfolk.

Som mange andre buddhistiske festivaler og hÞytider, er Asahna Bucha en dag da thailandske buddhister besÞker sitt lokale tempel for Ä oppnÄ fortjeneste (Sanskrit: puja, pali: puñña) er et begrep som anses grunnleggende for buddhistisk etikk.


Tradisjonelt er stearinlys blant gjenstandene som blir donert til templene for Asahna Bucha, og prosesjoner med stearinlys holdes i forskjellige byer i Thailand. Den mest kjente av disse begivenhetene er Ubon Ratchathani Candle Festival.


Ubon Ratchathani Candle Festival

Tradisjonen med Ä donere stearinlys gÄr tilbake til tiden fÞr elektrisitet der det var nÞdvendig med ekstra lys ved templet under de mÞrkere dagene i regntiden.


Lokalbefolkningen vil ogsĂ„ "Wian Tian" (àč€àž§àž”àžąàž™àč€àž—àž”àžąàž™), der folk vil gĂ„ tre ganger rundt et tempel med klokken, bĂŠrende pĂ„ et stearinlys, rĂžkelse og blomster som senere vil bli gitt som nt offergave for Ă„ hylle Buddha. "Wian" (àč€àž§àž”àžąàž™) betyr Ă„ sirkle og "Tian" (àč€àž—àž”àžąàž™) er stearinlys.


Da dette er en viktig buddhistdag i Thailand, er det ogsÄ begrensninger i salg av alkohol.


Asahna Bucha Dagen kan ogsÄ bli omtalt som Asalha Puja eller Dhamma-dagen.


Les ogsÄ: Helligdager i Thailand



Annonsere hos oss Thaifeber

bottom of page