top of page

Bangkok - กรุงเทพมหานคร

Bangkok กรุงเทพมหานคร eller Krung Thep, Krung Thep Maha Nakhon er Thailands hovedstad og den største byen i Thailand.


Byens formelle navn er Krung Thep Maha Nakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit (th. กรุงเทพมหานคร อมรรัตนโกสินทร์ มหินทรายุธยามหาดิลกภพ นพรัตน์ราชธานี บุรีรมย์อุดมราชนิเวศน์มหาสถาน อมรพิมานอวตารสถิต สักกะทัตติยะวิษณุกรรมประสิทธิ์).


Navnet er oppført i Guinness World Records som verdens lengste stedsnavn , med 168 bokstaver. Thailandske skolebarn lærer det fulle navnet, selv om få kan forklare betydningen ettersom mange av ordene er arkaiske, og kjent for få.



Mange thailendere som husker hele navnet, gjør det på grunn av dets bruk i sangen "Krung Thep Maha Nakhon" av det thailandske rockebandet Asanee – Wasan, hvor en gjentar navnet gjennom hele sangen.



Navnet, sammensatt av Pali og Sanskrit rotord, oversettes som:

Englenes by, den store udødelige byen, den fantastiske byen med de ni perlene , kongens sete, byen med kongelige palasser, inkarnerte guders hjem, reist av Vishvakarman etter Indras befaling.



Til vanlig omtales byen kun som Krung Thep – englenes by. Byen ble grunnlagt på handelsstedet บางกอก (Bang kok), og har beholdt dette navnet på de fleste andre språk. (บาง betyr by/landsby langs elven og กอก er en referanse til trær som produserer oliven-aktige frukter.) På thai vil ordet Bangkok være en referanse til dette stedet, eller det man kan kalle «gamlebyen» og ikke til den storbyen som vanligvis går under navnet Bangkok på andre språk.



Noen "Kjappe" fakta:


  • Bangkok okkuperer 1 588,7 kvadratkilometer av Chao Phraya-elvedeltaet i sentrum av Thailand, og har en befolkning på over 8,3 millioner, eller 12,6 prosent av landets befolkning. Over fjorten millioner mennesker (22,2 prosent) bodde i den omliggende Bangkok Metropolitan Region. Byen ligger på begge sider av elven Chao Phraya, På dagtid kan antall mennesker i Bangkok komme opp i så mye som 15 millioner, på grunn av pendlere fra andre provinser som reiser inn i byen for å jobbe.


  • Bangkok er en av de raskest voksende byene i verden, Det er 581 skyskrapere over 90 meter høye i byen.


  • Bangkok er lokalt styrt av Bangkok Metropolitan Administration (BMA). Selv om grensene er på provinsnivå (changwat), er Bangkok i motsetning til de andre 76 provinsene et spesielt administrativt område hvor guvernøren er direkte valgt til å tjene en fireårsperiode. Guvernøren, sammen med fire utnevnte varamedlemmer, danner det utøvende organet, som implementerer politikk gjennom BMA. Ved separate valg velger hvert distrikt en eller flere byråd, som danner Bangkok Metropolitan Council. Rådet er BMAs lovgivende organ, og har makt over kommunale forskrifter og byens budsjett.


  • Bangkok grenser til provinsene Samut Prakan, Samut Sakhon, Chachoengsao, Pathum Thani, Nonthaburi og Nakhon Pathom.sammen med disse seks provinsene utgjør metropolområdet Stor-Bangkok på 7 758,1 km².


  • Bangkok er delt inn i 50 distrikter (khet, tilsvarer ampoe i de andre provinsene), som videre er delt inn i 180 underdistrikter (khwaeng, tilsvarer tambon). Hvert distrikt ledes av en distriktsdirektør oppnevnt av guvernøren. Distriktsråd, valgt til fire år, fungerer som rådgivende organer for sine respektive distrikts ledere. 35 av disse distriktene ligger øst for Chao Phraya, mens 15 er på den vestlige bredden, kjent som Thonburi-siden av byen.


  • Bangkoks Segl viser den hinduistiske guden Indra som rir i skyene på Airavata, en guddommelig hvit elefant kjent på Thai som Erawan. I hånden holder Indra våpenet sitt, vajra. Seglet er basert på et maleri gjort av Prince Naris. Tre symbolet til Bangkok er Ficus benjamina.


  • Byens offisielle slagord er :Bygget av guddommer, det administrative senteret, blendende palasser og templer, hovedstaden i Thailand กรุงเทพฯ ดุจ เทพ สร้าง เมือง ศูนย์กลาง การ ปกครอง วัด วัง งาม เรืองรอง เมืองหลวง ของ ประเทศไทย



  • Bangkok er gjentatte ganger blitt kåret til verdens mest populære turistmål i ulike kåringer.


  • Mens Bangkok er den varmeste hovedstaden i verden, er Ulan Bator den kaldeste.


  • Bangkok sporer sine røtter til en liten handelspost under Ayutthaya kongedømmet på 1400-tallet, som til slutt vokste og ble stedet for to hovedbyer: Thonburi i 1768 og Rattanakosin i 1782. Bangkok var kjernen i moderniseringen av Siam, senere omdøpt Thailand, på slutten av 1800-tallet, da landet sto overfor press fra Vesten. Byen var i sentrum for Thailands politiske kamp gjennom hele 1900-tallet, da landet avskaffet absolutt monarki, vedtok konstitusjonelle styre og gjennomgikk mange kupp og flere opprør. Byen vokste raskt på 1960- og 1980-tallet og har nå en betydelig innvirkning på Thailands politikk, økonomi, utdanning, medier og det moderne samfunn.


  • Bangkok ble gjort til hovedstad i 1782 etter at den tidligere hovedstaden Ayuthaya ble rasert av hærstyrker fra Burma. Hovedstaden ble grunnlagt av Rama I, som var den første kongen i Chakri dynastiet. Bangkok ligger 40 km fra munningen av Chao Praya-elven. Moderniseringen av byen ble gjort for alvor fra 1950-tallet da de fleste kanalene som gikk igjennom byen ble tettet igjen og vestlig bebyggelse ble oppført.


  • Økonomien til Bangkok har de seneste årene vært på nesten lik høyde med Singapore, og er en av Sørøst-Asias viktigste økonomiske byer.


  • En av de beste måtene å ta seg frem i Bangkok på, er med Skytrain (BTS) eller T-banen (MRT). BTS er et tolinjet, opphøyd togsystem, som har stasjoner ved alle de største kjøpesentrene i byen. Noen BTS-stasjoner er knyttet til MRT-stasjonene. Både BTS og MRT bygges nå ut med flere linjer som vil dekke flere steder i byen. Det finnes også mange bussruter i byen, men det kan være vanskelig å finne ut av hvor de går, for skiltene står som regel bare på Thai.


  • Veiene i Bangkok er bra utbygd med vanlige motorveier og opphøyde motorveier på nesten alle de store veiene i sentrum. Men det er likevel lange køer i morgen- og ettermiddags / kvelds rushet på hverdager. Thailand har venstrekjøring.


  • Suvarnabhumi lufthavn (uttales enkelt So-wanna-poom) er Bangkoks hovedflyplass og ble åpnet for trafikk 28. september 2006. Den ligger ca. 25 km øst for Bangkok ( Samut Prakan provinsen ) . Flyplassen tok i mot 63 millioner passasjerer i 2018 , og er verdens nest største flyplass om man regner arealmessig. Kontroll-tårnet til flyplassen er på 132,2 m, og er dermed verdens høyeste. Når flyplassen er fullt utbygd, vil den kunne ta imot 100 millioner passasjerer årlig. Oslo Lufthavn har daglige avganger til Suvarnabhumi. Den letteste måten og ta seg inn til Bangkok sentrum er med Airport Rail Link et tog / T-Bane som går 12 meter over bakken de 28.4 km inn til Bangkok, Airport Rail Link oppnår på det meste 120km/t


  • Don Muang er Bangkoks gamle hovedflyplass. Ble stengt for passasjertrafikk samme dag som Suvarnabhumi åpnet. På det meste betjente den 38 millioner mennesker i året. 27. mars 2007 ble den igjen åpnet, men bare for innenlandstrafikk og til nærliggende asiatiske land. Dette var for å lette trafikken på den nye hovedflyplassen, som allerede nesten var full, men nå er Don Muang åpen igjen og handler over 40 millioner passasjerer årlig og er verdens største flyplass for lavpris selskap LCC Flyplass ( low price carrier )



  • Bangkok har egen havn i Khlong Toei distriktet, men kapasitetsproblemer førte i 1991 til utvikling av dypvannshavnen Laem Chabang (ofte kalt Eastern Seabord) 110 kilometer sørøst for byen og 25 kilometer nord for Pattaya. Mye av den eksportorienterte industrien er siden søkt etablert i det området.


  • Det finnes en mengde praktfulle buddhistiske templer og pagoder og cirka 700 buddhistiske tempel. Sentralt i den eldre del av byen ligger palasskomplekset inneholdende det storslåtte kongelige slott (Grand Palace) og Wat Phra Kaew, som er regnet som det mest hellige tempelet i Thailand. Like ved ligger Wat Pho med en 46 meter lang statue av en liggende Buddha. Lenger nord i byen er parlamentet. I distriktet Thonburi på den vestlige siden av Chao Phraya elven er Wat Arun-tempelet med sin verdenskjente profil.


  • Bangkoks historiske sentrum er Rattanakosin-øya i Phra Nakhon-distriktet. Det er stedet for Grand Palace og City Pillar Shrine, primære symboler på byens grunnleggelse, samt viktige buddhisttempler. Phra Nakhon, sammen med de nærliggende Pom Prap Sattru Phai- og Samphanthawong-distriktene, dannet det som var selve byen på slutten av 1800-tallet. Her finnes mange tradisjonelle nabolag og markeder, inkludert den kinesiske bosetningen Sampheng. Byen ble utvidet mot Dusit-distriktet på begynnelsen av 1800-tallet, etter kong Chulalongkorns flytting av det kongelige husholdning til det nye Dusit-palasset. Bygningene i palasset, inkludert den nyklassisistiske Ananta Samakhom Throne Hall, samt Royal Plaza og Ratchadamnoen Avenue som fører til det fra Grand Palace, gjenspeiler den tunge innflytelsen fra europeisk arkitektur på den tiden. Store regjeringskontorer stiller alléen, og Demokratiemonumentet gjør det også. Området er stedet for landets maktsete, så vel som byens mest populære turistattraksjoner.


  • Bangkok har flere parker, selv om disse utgjør et samlet parkareal per innbygger på bare 1,82 kvadratmeter i selve byen. Totalt grøntareal for hele byen er moderat, med 11,8 kvadratmeter per person. I de mer tette bebygde områdene i byen er disse tallene så lave som 1,73 og 0,72 kvadratmeter per person. Nyere tall hevder at det er 3,3 m2 grøntareal per person, sammenlignet med et gjennomsnitt på 39 m2 i andre byer over hele Asia. I Europa har London 33,4 m2 grøntareal per hode. Bangkok folket har således 10 ganger mindre grøntareal enn det som er vanlig i regionens byområder. Områder med grønt belte inkluderer rundt 700 kvadratkilometer med rismarker og fruktbar jord på de østlige og vestlige kantene av byen, selv om deres primære formål er å tjene som flomforvaringsbassenger i stedet for å begrense byutvidelse. Bang Kachao, et 20 kvadratkilometer stort verneområde på en oksebue av Chao Phraya, ligger rett over de sørlige elvebreddistriktene, i Samut Prakan-provinsen. En hovedutviklingsplan er foreslått for å øke det totale parkarealet til 4 kvadratmeter per person.


  • Bangkoks største parker inkluderer den sentralt beliggende Lumphini-parken nær forretningsområdet Si Lom - Sathon med et område på 57,6 hektar, det 80 hektar store Suanluang Rama IX i øst for byen og Chatuchak –Queen Sirikit – Wachirabenchathat parkanlegg i Nord-Bangkok, som har et samlet areal på 92 hektar.


  • Bangkok er en kosmopolitisk by; folketellingen viste at det er hjemmet til 567.120 utlendinger fra asiatiske land (inkludert 71.024 kinesere og 63.069 japanske statsborgere), 88.177 fra Europa, 32.241 fra Amerika, 5.856 fra Oseania og 5.758 fra Afrika. Migranter fra nabolandene inkluderer 216.528 burmesere, 72.934 kambodsjanere og 52.498 Lao.


  • Majoriteten (91 prosent) av byens befolkning er buddhister. Andre religioner inkluderer islam (4,7 prosent), kristendom (2 prosent), hinduisme (0,5 prosent), sikhisme (0,1 prosent) og konfusianisme (0,1 prosent).


  • Bortsett fra Yaowarat (Chinatown), har Bangkok også flere andre distinkte etniske nabolag. Det indiske samfunnet er sentrert i Phahurat, der Gurdwara Siri Guru Singh Sabha, grunnlagt i 1933, ligger. Ban Khrua på Saen Saep Canal er hjemsted for etterkommere av Cham som slo seg ned på slutten av 1700-tallet. Selv om portugiserne som bosatte seg i løpet av Thonburi-perioden har opphørt å eksistere som et distinkt samfunn, gjenspeiles fortiden deres i Santa Cruz kirke, på elvenes vestbred. På samme måte er Assumption Cathedral på Charoen Krung Road blant mange bygninger i europeisk stil i Old Farang Quarter, hvor europeiske diplomater og kjøpmenn bodde på slutten av 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet. I nærheten er Haroon-moskeen sentrum av et muslimsk samfunn. Nyere utlendingssamfunn finnes langs Sukhumvit Road, inkludert det japanske samfunnet nær Soi Phrom Phong og Soi Thong Lo, og det arabiske og nordafrikanske nabolaget langs Soi Nana. Sukhumvit Plaza, et kjøpesenter på Soi Sukhumvit 12, er populært kjent som Korea Town.


  • Bangkok er et av verdens største turistmål. Av 162 byer over hele verden rangerte MasterCard Bangkok som den største destinasjonsbyen av internasjonale besøkende som ankom i sin Global Destination Cities Index 2018, foran London, med litt over 20 millioner besøkende over natten i 2017. [83] Dette var en gjenta av rangeringen i 2017 (for 2016). [84] [85] Euromonitor International rangerte Bangkok på fjerde plassering i sin topp bydestinasjonsrangering for 2016. [86] Bangkok ble også kåret til "verdens beste by" av Travel + Leisure magasinets undersøkelse av leserne i fire år på rad, fra 2010 til 2013. Som hovedporten som besøkende ankommer gjennom Thailand, besøker Bangkok flertallet av internasjonale turister til landet. Innenriks turisme er også fremtredende. Department of Tourism registrerte 26 861 055 thailandske og 11 361 808 utenlandske besøkende til Bangkok i 2010. Innkvartering ble foretatt av 15 031 244 gjester, som okkuperte 49,9 prosent av byens 86.687 hotellrom. Bangkok toppet også listen som verdens mest populære turistmål i 2017-rangering.


  • Bangkok har også vært med i Utallige spillefilmer , den mest kjente i nyere tid er Hangover 2 som ble en kino suksess.


  • Den Norske Metropolen Stjørdal, er Vennskapsby med Bangkok (2009)






bottom of page