top of page

EFTA inngÄr frihandelsavtaleforhandlinger med Thailand

Etter mer enn 20 Ă„r med forsĂžk, lyktes handelsdepartementet endelig i Ă„ gjenoppta frihandelsavtaleforhandlingene med EFTA.
Fra venstre til hĂžyre: Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch - Sveits, Dominique Hasler - Liechtenstein, Jurin Laksanawisit - Thailand, ThĂłrdĂ­s KolbrĂșn Reykfjörd GylfadĂłttir - Island, Janicke Andreassen - Norge, Henri GĂ©taz - EFTAs generalsekretĂŠr. Foto: EFTA

Mandag 20. juni 2022 kunngjorde EFTA statene at de vil starte forhandlinger med Thailand om en frihandelsavtale. Lanseringen fant sted pÄ Island under Äpningen av EFTAs MinistermÞte, hvor Norges statssekretÊr Janicke Andreassen deltar.


- Thailand er vÄrt stÞrste eksportmarked i SÞrÞst Asia. Vi eksporterer blant annet sjÞmat til Thailand for om lag 2 milliarder kroner Ärlig. Samtidig er flere norske selskap etablert i Thailand. En frihandelsavtale vil sikre forutsigbare og konkurransedyktige vilkÄr for norske eksportÞrer og investorer inn til et stort marked, sier statssekretÊr Janicke Andreassen.



Samhandelen mellom Norge og Thailand har Þkt jevnt de siste Ärene, ikke minst som fÞlge av sterk vekst i norsk sjÞmateksport. Med en verdi pÄ mer enn 1,9 mrd. NOK er Thailand det stÞrste markedet for norsk sjÞmat i SÞrÞst-Asia. Dtac, Telenors partnerselskap, er Thailands tredje stÞrste mobilselskap med om lag 28 millioner kunder. Thailands markedsstÞrrelse og eksisterende handelshindre tilsier at en frihandelsavtale vil bidra til Þkt eksport og Þkte investeringer.



Thailand - frihandelsavtale

EFTAs forhandlinger med Thailand startet i oktober 2005. To forhandlingsrunder ble avholdt fÞr forhandlingene ble stanset vÄren 2006 pÄ grunn av endrede innenrikspolitiske forhold i Thailand. I 2020 ble kontakten gjenopptatt og det er enighet om et rammeverk for frihandelsavtaleforhandlinger mellom partene.


Thailand er et viktig marked for norsk eksport av varer og tjenester. Samhandelen mellom Norge og Thailand har Þkt jevnt de siste Ärene, ikke minst som fÞlge av sterk vekst i norsk sjÞmateksport. Med en verdi pÄ mer enn 1,9 mrd. NOK er Thailand det stÞrste markedet for norsk sjÞmat i SÞrÞst-Asia. Dtac, Telenors partnerselskap, er Thailands nest stÞrste mobilselskap med om lag 28 millioner kunder. OgsÄ Yara, Jotun og Wilhelmsen har tunge nÊringsinteresser i Thailand. Norske selskaper hadde per 31.12.2020, 25 milliarder kroner i thailandske foretak og finansinstitusjoner.



«EFTA er en gruppe land med hÞyt potensial. som har avansert teknologi og innovasjon, og som har langvarige og vennlige forhold til Thailand i alle dimensjoner. Thailand har de siste Ärene forberedt seg pÄ denne forhandlingen. Vi lyttet til synspunktene til alle interessenter, inkludert publikum, nÊringsliv, akademia, bÞnder og sivilsamfunnet. Vi fant ut at alle stÞtter sterkt Ä ha en frihandelsavtale med EFTA.» sier Thailands visestatsminister og handelsminister, Jurin Laksanawisit.



Økonomiske forbindelser mellom EFTA-statene og Thailand

Bilateral EFTA-Thailand-varehandel har mer enn tredoblet seg siden 2002 og nÄdde mer enn 3,27 milliarder dollar i 2021. EFTAs viktigste eksport til Thailand i 2021 var fisk, farmasÞytiske produkter og klokker. Samme Är bestod vareimporten fra Thailand hovedsakelig av jern- og stÄlkonstruksjoner og deler, maskineri og elektronikk. Les mer om varehandel mellom EFTA og Thailand her .

 
Fakta

EFTA er et frihandelsforbund bestÄende av Norge, Island, Liechtenstein og Sveits. FormÄlet med EFTA var opprinnelig Ä etablere frihandel mellom medlemslandene. Denne rollen bestÄr fortsatt, men EFTA har ogsÄ fÄtt nye oppgaver som Ä regulere EFTA landenes tilslutning til EØS-avtalen, og inngÄ frihandelsavtaler med tredjeland. EFTA har gjort det mulig for Norge Ä bygge opp et nettverk av frihandelsavtaler som dekker mer enn 40 land og territorier.



EFTA og Thailand har kommet til enighet om et rammeverk for forhandlingene, sÄkalt Terms of Reference (TOR). Det legges opp til en omfattende frihandelsavtale som blant annet inneholder forpliktelser om handel med varer og tjenester, investeringer, immaterialrett, produktkrav (TBT), mattrygghet (SPS), digital handel, subsidier og statseide foretak.


Fþrste forhandlingsrunde mellom EFTA og Thailand vil finne sted 28.–30. juni 2022 i Bangkok.


Kilder: Regjeringen I EFTA

bottom of page