top of page

Flyselskapene med best benplass pÄ Þkonomiklasse

Trange flyseter er noe nordmenn elsker Ä debattere, ofte kommer folk med pÄstander om at "favorittselskapet" har best plass pÄ Þkonomiklasse. Men har de virkelig det?

benplass pÄ Þkonomiklasse

Vi har ved hjelp av nettstedet SeatGuru undersÞkt seteavstanden til noen av selskapene som nordmenn flyr med pÄ vei til Thailand, og finner til dels store forskjeller mellom selskapene. Vi har ikke tatt med "smÄflyene" en mÄ ta til vÄre naboland eller til de europeiske storflyplassenene.


Flyselskapene publiserer ofte standard informasjon om seteavstanden pÄ sine nettsider, men hvis du vil ha noe mer spesifikt, er SeatGuru en flott ressurs for Ä undersÞke et spesifikt flys layout. Du kan sÞke etter flyselskap og flynummer eller etter flymodell (denne informasjonen finner du vanligvis pÄ reservasjonen eller det digitale boardingkortet). SeatGuru har delt opp hver reiseklasse etter antall seter, setebredde og seat pitch og har ogsÄ et interaktivt kart over flyets interiÞr komplett med passasjeranmeldelser, bilder, advarsler og tips.


Hva er Seat pitch?

Seat pitch refererer til mÄling av plass mellom ett punkt pÄ et flypassasjersete til samme punkt pÄ setet foran. Den mÄles i tommer og jo hÞyere tall, jo mer benplass og plass vil du ha mellom setet ditt og det foran deg.


Varierer fra flytype til flytype

Seat pitch pÄ ordinÊr Þkonomiklasse varierer fra 31 til 33 tommer, det vil si fra cirka 78,74 centimeter til 83,82 centimeter. Du tenker kanskje at 5 cm ikke er allverden, men pÄ en langdistanseflyvning sÄ teller hver eneste cm.


Men bĂ„de flytype og flyets sete konfigurasjon spiller selvsagt inn – de stĂžrste og nyeste maskinene kan ha noe mer plass enn andre flytyper, flyr en feks med en Qatar maskin som har Qsuite konfigurasjon pĂ„ business class, sĂ„ gĂ„r dette utover pich pĂ„ Ăžkonomiklasse.


En kan ogsÄ ha uflax Ä havne pÄ et dÄrlig sete som er "presset" inn sÄ selskapene skal fÄ solgt flere billetter.


Vi har ogsÄ tatt med setebredden, som viser at Asiatiske selskaper er litt mer spandable pÄ setebredden enn de Europeiske. Denne mÄles ogsÄ i tommer.

Sete konfigurasjon og seteavstand pÄ Þkonomiklasse

Konklusjon

Skal du ha god plass til bÄde beina og rumpa sÄ er Eva Air den klare vinneren, men Þnsker du Ä fly med Eva Air sÄ mÄ du fÞrst fly til Amsterdam eller London. Dersom du flyr fra Oslo, Stockholm, KÞbenhavn eller Helsinki, sÄ er det Finnair og Thai Airways som kan tilby best plass pÄ Þkonomi klasse.


Det finnes dessverre ingen selskaper som gir deg som gir deg bÄde i pose og sekk nÄr du reiser pÄ Þkonomiklasse. Men det vil jo alltid vÊre noen som gir deg det lille ekstra.


Det beste setet om du vil ha mer plass til bena

Setene pÄ raden ved nÞdutgangene har mer benplass enn de fleste andre setene pÄ Þkonomiklasse. Det samme gjelder ogsÄ ofte for den fremste raden i en seksjon. En oppgradering til en premium-klasse gir enda flere centimeter Ä boltre seg pÄ.



Dersom du reiser med barn

Å reise med barn er nesten som et lotteri. Vil de grĂ„te? Vil de sove gjennom hele turen - eller vil de kreve hyppige toalettbesĂžk? Er du pĂ„ en lengre flyreise med barn, vil trolig alle scenarier utspille seg. Da kan det vĂŠre smart Ă„ velge seter rett foran en seksjonsvegg. Da har du mer plass - samtidig som du ogsĂ„ er nĂŠrt toalett.


Beste setet om du vil sove

Økonomiklasse pÄ et langdistansefly kan neppe konkurrere med senga hjemme. Men det finnes noen seter som er bedre enn andre, dersom du vet at kommer til Ä trenge en blund, sÄ er vindusseter de beste, ettersom veggen kan fungere som hodestÞtte - og du unngÄr passasjerer som stadig vekker deg fordi de trenger Ä gÄ pÄ do. Velger du i tillegg Ä sitte langt framme i kabinen, unngÄr du ogsÄ mye av motorstÞyen.


Setene du bÞr unngÄ

For mange passasjerer kan de mange seteradene se ganske like ut. Men det er noen du bÞr unngÄ. Setene som er nÊrmest toalettene og setene som er nÊrmest "kjÞkkenet" bÞr du alltid unngÄ, for der er det alltid trafikk og aktivitet. Setene med vegg bak er ogsÄ noe en bÞr unngÄ, da en som regel ikke kan legge seteryggen sÄ langt bakover pga veggen bak. Reiser du alene sÄ er en 4-rader du ogsÄ bÞr unngÄ, for er du uheldig sÄ er det alltid noen som skal ut pÄ "din" side.



Kilde: Seatguru
Thaifeber

bottom of page