top of page

Historien bak den thailandske tohjulstraktoren

Tohjulstraktoren er et velkjent syn i Thailand, tohjulstraktoren har blitt et svÊrt populÊrt og viktig gÄrdsredskap, ofte sÄ ser en disse etter veiene ogsÄ, som regel med en tilhenger pÄ slep.

Two-wheel tractor Thailand

Den unike "Thai" tohjulstraktoren med lange "hÄndtak" ble utviklet pÄ slutten av 1950-tallet av MR Debriddhi Devakul (MR stÄr for Mom Rajawong, noe som betyr at oldefaren hans var kongen av Thailand, og at han kunne bli adressert som "Prince"), han var sjef for ingeniÞravdelingen for den thailandske risavdelingen, i det thailandske landbruksdepartementet.


Traktoren drives som regel av en 1-sylindret diesel, med sveivestart, hvor en bruker en sveiv som settes pÄ motoren ved start. De siste Ärene har det ogsÄ kommet modeller med elstart.

​

Siden de tidligere tohjulstraktoren'e ikke hadde clutch koblinger til og styre med, sÄ ble det gitt lengre "hÄndtak" for Ä snu og styre traktoren lettere i felt.

​

Opprinnelig ble motorene hentet fra vannings-pumper som gikk pÄ parafin, men da traktorens popularitet ble Äpenbar, opprettet tre japanske firmaer motor fabrikker i Thailand med avtaler for gradvis Ä Þke lokal produksjon.

​

Senere ble det gitt clutch koblinger pÄ mange modeller.

​

Girkassen og chassiset ble produsert av mange lokale bedrifter (Samakkee Lohakij Ltd., Ayutthaya Tractor Factory, Cosmonoki Thai International Co. Ltd., CR Tractor Co Ltd, Inter Kankaset Co. Ltd, Jakpetch Tractor Ltd, Jor Charoenchai Tractor, Siam Kubota Industry Co. Ltd., etc.).

​

Opprinnelig sÄ kopierte de fleste fabrikker hverandre, og konkurrerte om salg til det punktet at traktorens chassis uten motor ble veldig billig, omtrent en tredjedel til halvparten av kostnaden for motoren.

​

Den "thailandske traktoren" utviklet seg til slutt til en mer generell standard "NC" modell med tre gir fremover, og ett bakover og clutch koblinger. Tilleggsutstyr som er tilgjengelige er enkle ploger, skjÊr og skive-ploger, slepe hjul med stÄ platting (ikke med drift), hjul for bruk i rismarken (laterale trommer med utstikkende padler), og enkle tilhengere (vanligvis uten bremser og lys).

​

I 2010 kom Siam Kubota med en ny NC Plus-modell med kraftuttak (PTO) som kan kjÞre en roterende jordfreser og andre redskaper. I tillegg bruker mange bÞnder kilerem for Ä koble svinghjulet pÄ motoren til Ä drive sentrifugal pumper og aksialstrÞms pumper, risterskere osv.

​

Gjennom 1980- og 1990-tallet ble det rapportert at det ble produsert og solgt over 50.000 traktorer hvert Ă„r, og i 2006 ble over 70.000 produsert, i tillegg er flere importert, slik at estimater antyder at det er mellom 1,7 - 2,0 millioner tohjulstraktorer i Thailand.

​

I dag er de dominerende aktÞrene pÄ markedet er Siam Kubota og Yanmar.

​

I de senere Är har det kommet flere billige kinesisk-produserte NC-modeller pÄ det internasjonale markedet, men Siam Kubota og andre aktÞrer har forsÞkt Ä holde dem utenfor Thailand, Kambodsja og andre steder med begrunnelser om brudd pÄ opphavsretten.


I Thailand omtales tohjulstraktoren i dagligtale som "Kwai lek" (thai: àž„àž§àžČàžąàč€àž«àž„àč‡àžo "JernbĂžffel" ), eller "rot tai na" (thai: àžŁàž–àč„àž–àž™àžČ, "traktor").



Som med mye annet med motor i Thailand, sÄ finnes det selvfÞlgelig egne racing serier for tohjulstraktorer, hvor en blant annet kjÞrer dragrace, eller om kapp i gjÞrme.


Tohjulstraktorer finnes over hele verden i forskjellige utgaver og varianter, dette var historien bak "Thai" utgaven.


annonsere hos oss Thaifeber

bottom of page