top of page

Hva pÄvirker kronekursen?

Global finansuro, oljepris, rentedifferanse og prisnivÄ i forhold til utlandet er alt med pÄ Ä pÄvirke utviklingen i den norske kronen.

Hva pÄvirker kronekursen?

Siden utgangen av 2019 til utgangen av 2023 har den norske kronen svekket seg med over 10 prosent mot euro og dollar. i Samme periode har den norske kronen svekket seg med ca 6.89 % mot thailanske baht.


Hva betyr svak kronekurs?

Den norske valutakursen eller kronekursen har stor betydning for den Ăžkonomiske utviklingen. Norge er en liten Ă„pen Ăžkonomi. En svak kronekurs kan innebĂŠre fordeler for noen og ulemper for andre.


En fordel er at nÄr kronekursen svekkes, blir norske varer relativt billigere sammenlignet med varer fra andre land. Det betyr at norske bedrifter fÄr flere kroner for varene som selges til utlandet. Eksport utgjÞr en stor andel av den samlede verdiskapningen i Norge. 


Svak kronekurs kan ogsÄ innebÊre noen ulemper. Det kan spesielt ramme individer og husholdninger. Svakere kronekurs innebÊrer at varene som importeres til Norge blir dyrere. Det gir hÞyere prisvekst som trekker ned ReallÞnnen. 


En svak kronekurs innebÊrer ogsÄ at det blir dyrere for nordmenn Ä bruke penger pÄ ferie i utlandet. Man fÄr mindre igjen for lÞnningsposen fra Norge nÄr man for eksempel skal handle is og brus pÄ stranden i Spania. Dette gjelder alt fra kjÞp av tjenester som leie av bil, restaurant og hotellopphold til kjÞp av suvenirer og kunst.


Hva pÄvirker kronekursen?

Selv om det er vanskelig Ä si hvorfor kronekursen er akkurat der den er i dag og Ä spÄ utviklingen i kronekursen framover, er det noen faktorer som Þkonomene mener pÄvirker kronekursen pÄ kort og lang sikt.


Kort sikt
  • Global uro

  • Rentedifferansen mot utlandet

  • Norges Banks kronesalg

Lang sikt
  •  PrisnivĂ„et i forhold til utlandet

  •  Oljeprisen

  •  Utenlandske direkteinvesteringer


Global uro

Rasjonelle investorer streber etter Ä maksimere avkastningen pÄ kapital, samtidig som de sÞker Ä minimere risikoen. I perioder med internasjonal uro er det en tendens til at internasjonale aktÞrer Þnsker Ä investere pengene i valutaer som oppleves som stabile og sikre (trygge havner), som amerikanske dollar eller euro.


Norske kroner er en mindre valuta sammenlignet med dollar og euro. I noen situasjoner vil dermed aktĂžrer oppleve kronen som en mer usikker plassering. Det vil gjĂžre at den norske kronen oppleves mer risikabel Ă„ investere i (Ăžkt risikopremie). De siste Ă„rene har vĂŠrt preget av internasjonal uro og frykt i de globale finansmarkedene.


Isolert sett vil Þkt internasjonal uro kunne Þke frykten for Ä investere i smÄ valutaer. Den svenske kronen, som ogsÄ er en relativ liten valuta, har svekket seg nesten like mye som den norske kronen.


Thaifeber Facebook

Rentedifferanse mot utlandet

En annen faktor som ifÞlge Þkonomisk teori pÄvirker kronekursen er den sÄkalte rentedifferansen mot utlandet. Dersom det er forskjell mellom renten i Norge og renten i et annet land, vil det gi en rentedifferanse.


Norge har over mange Är hatt hÞyere renter enn mange av vÄre handelspartnere, altsÄ en positiv rentedifferanse. I lÞpet av de siste Ärene har imidlertid flere lands sentralbanker, blant annet den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve) og den europeiske sentralbanken (ECB) satt opp renten mer enn Norges Bank. Det fÞrte til endring i rentedifferansen.


Rente er avkastning pÄ kapital. Rentedifferansen er dermed en viktig faktor for investorer som sÞker hÞyest mulig avkastning. En endret rentedifferanse kan fÞre til at investorer vil flytte kapital ut av Norge og dermed gi mindre etterspÞrsel etter den norske kronen. Det kan dermed forklare en svakere kronekurs ikke bare pÄ kort, men ogsÄ pÄ lang sikt.


Norges Banks kronesalg

Den norske stat fÄr store skatteinntekter i norske kroner. Oljeselskaper mottar inntekter i dollar. Selskapene mÄ veksle en del av inntektene til norske kroner for Ä betale skatter og avgifter til den norske staten. Dette skaper etterspÞrsel etter norske kroner, som isolert vil styrke krona.


Norges Bank mÄ imidlertid veksle om skatteinntekter fra oljesektoren om til dollar igjen for Ä plassere pengene i oljefondet, som kan svekke kronen. Tidspunktet for disse operasjonene kan pÄ kort sikt pÄvirke kronen. Andre aktÞrer i markedet kan oppfatte store kronesalg fra Norges Bank som et negativt signal. Operasjonene til Norges Bank skaper typisk mer oppmerksomhet i markedet enn nÄr pengene gÄr andre veien i form av skatteinnbetalinger til Finansdepartementet.


Oljeprisen

IfÞlge Þkonomisk teori vil en varig Þkning i olje- og gassprisene kunne bidra til en styrking av valutakursen via et mer fordelaktig sÄkalt bytteforhold overfor utlandet. Tilsvarende vil en reduksjon av olje og gassprisene gi svakere kronekurs.


Samtidig vil sammenhengen mellom oljeprisen og kronekursen pÄvirkes av hvor avhengig innenlandsÞkonomien er av oljesektoren. I Norge har vi oljefondet, som bidrar til Ä gjÞre kronekursen mindre avhengig av oljeprisen (Bernhardsen, T. med flere, 2000).


I lÞpet av de siste Ärene kan ogsÄ den gradvise reduksjonen av Norges Þkonomiske avhengighet av olje- og gassindustrien ha bidratt til en svakere sammenheng mellom kronen og oljeprisen. Noen Þkonomer pÄpeker at utfasing av oljeproduksjonen kan Þke risikopremien for kronen, noe som igjen kan fÞre til en svekkelse av den norske kronens verdi (Benedictow et al, 2023). Usikkerheten rundt framtidig etterspÞrsel etter olje, samt usikkerheten rundt hvordan klimapolitikk vil pÄvirke den norske Þkonomien, kan bidra til at den norske kronen oppleves mer risikabel.


PrisnivÄet i forhold til utlandet

PÄ lang sikt sier Þkonomisk teori at valutakursen i et land vil utvikle seg i samsvar med utviklingen i landets pris- og kostnadsnivÄ sammenlignet med utlandet. Dette omtales blant Þkonomer som hypotesen om kjÞpekraftsparitet mellom land (Bernhardsen, T. 2000).


Dersom prisnivÄet i et land Þker raskere enn andre land, er det en tendens til at landets valuta pÄ sikt svekker seg tilsvarende. En Þkning i prisnivÄet i Norge fÞrer isolert sett til en svakere krone pÄ lang sikt.


Utenlandske direkteinvesteringer

Utenlandske direkteinvesteringer innebÊrer at selskaper eller personer investerer i forretningsvirksomheter eller eiendommer i et annet land. Disse har hatt en negativ utvikling i Norge. Det investeres mer i andre land, relativt til hva som kommer inn av investeringer i Norge. Dette pÄvirker kronekursen. En negativ kapitalstrÞm indikerer at investorer kanskje ser mindre potensiale i den norske Þkonomien sammenlignet med euroomrÄdet. (Benedictow et al, 2023)


Hvordan vil kronekursen utvikle seg?

Det er vanskelig Ä spÄ utviklingen i kronekursen fremover.


Økonomiske modeller har vanskeligheter med Ä forutsi framtidige valutakursbevegelser, noe som i forskningslitteraturen ofte er referert til som Meese og Rogoff-gÄten. Dagens kurs er derfor ofte det beste anslaget pÄ en fremtidig kurs.


Hverken Þkonomer eller makroÞkonomiske modeller er i stand til Ä lage prognoser for valutakursen som systematisk og over tid slÄr dagens kurs (Rossi 2013, Klovland et al, 2021).


I Konjunkturtendensene (KT) beskrives den Þkonomiske situasjonen i Norge og utlandet. Her gis anslag for Þkonomiske hovedstÞrrelser for innevÊrende og tre pÄfÞlgende Är. I prognosene i KT antar vi uendret kronekurs framover (Hungnes, 2023).



Kilde: SSB
Annonsere Thaifeber


bottom of page