top of page

Hvorfor er Thailands Covid-19-tall så lave?

Hvorfor har Thailand, med en befolkning større enn Storbritannia, stort sett blitt skånet for de katastrofale virkningene av Covid-19-pandemien som berører store deler av verden?


Sosial distansering er innebygd i thailandske kultur - Thaier berører sjelden når de hilser, og foretrekker den bønneaktige “wai” -hilsen fremfor et håndtrykk eller omfavnelse. Kan denne skikken i det minste delvis være ansvarlig for landets lave tall?


Foto: Wouterhagens


Det har ikke vært overfylte sykehus i det offentlige sykehussystemet. Ingen døde kropper i gatene. Ingen innlegg på sosiale medier fra hektiske akuttmottak. Landet handlet ganske enkelt raskt, og med en bestemt styrke.


Thailand var raskt i gang med å ta i bruk bruken av munnbind, stengte ned skoler og håndhevet sosial distansering på offentlig transport, selv før de erklærte en nasjonal unntakstilstand og portforbud, forseglet de grensene og forbød interprovinsielle reiser. Er det det som hindret spredringen overføringen av viruset?


Foto: Wikimedia Commons


Er det et genetisk komponent som gjør immunsystemene til Thailands (og andre i Mekong -regionen) mer motstandsdyktige mot viruset? Eller er det en kombinasjon av alle disse faktorene som har skånet dette landet på 69 millioner?


En ting er sikkert, til tross for en tilstrømning av utenlandske besøkende tidlig på året fra land som er hardt rammet av viruset, spesielt Kina, har Thailand registrert bare 3.236 tilfeller siden januar, 58 dødsfall og oppnådd en utvinningsgrad på 95,5%. Per i dag har det ikke vært noen tilfeller av lokal spredning på omtrent 7 uker (selv om det har vært syke som har kommet hjem fra utlandet).


Thailands lave infeksjonsrate ser ut til å bli delt av andre land i Mekong-regionen. Vietnam har ikke registrert et eneste dødsfall og har logget omlag tre måneder uten tilfelle av smitte. Myanmar har bekreftet 336 tilfeller, Kambodsja 166 og Laos bare 19, selv om myndighetene mener tallene sannsynligvis er høyere på grunn av lave testrater i slike utviklingsland. Yunnan, den sørvestlige kinesiske provinsen som Mekong renner gjennom, før den slynget seg mot sørøst-Asia, hadde færre enn 190 tilfeller.


I følge Dr. Taweesilp Visanuyothin, talsmann for landets Center for Covid-19 Situation Administration, sier han at han ikke tror det har noe med immunitet eller genetikk å gjøre.


Foto: Thailand Ministry of Public Health


“Det har med kultur å gjøre. Thai mennesker har ikke kroppskontakt når vi hilser på hverandre. Slik hilser landene i Mekong-regionen også hverandre.“


Thailand ser ut til å ha brakt viruset godt under kontroll, men utsiktene så ikke alltid så positive ut. I januar bekreftet Thailand verdens første tilfelle av viruset utenfor Kina, hos en turist fra Wuhan, den sentrale kinesiske byen der utbrudes antas å ha begynt. En bølge av infeksjoner ble satt i gang av folk som ankom fra Japan, Europa og USA, og en boksekamp i Bangkok ble til en massiv virusspredende hendelse.


Men etter at nedstengningen ble håndhevet i mars, som beskyttet virksomheter og skoler, falt innenlands smitte raskt. På øya Phuket var de fleste av øyas 17 ‘tamboner’ (forsteder) alle under portforbud med sjekkpunkter som var satt opp for å stoppe folk som beveget seg ut av området, bortsett fra i nødsituasjoner. Det var ingen protester, ingen argumenter, alle skjønte hva som måtte gjøres, selv om den økonomiske effekten var betydelig.


Foto: Wikimedia Commons


En folkehelseekspert ved Bangkoks Chulalongkorn University, som undersøkte et utbrudd av viruset i den sørlige grenseprovinsen Pattani, bemerket at mer enn 90% av de som testet positivt der var asymptomatiske, en mye høyere andel enn normalt. Han hevdet at thaier og andre mennesker fra denne delen av Sørøst-Asia er mer utsatt for alvorlige tilfeller av denguefeber, et myggbåret virus, enn de fra andre kontinenter.


”Det vi studerer nå, er immunforsvaret. Hvis immunforsvaret mot dengue er så ille, hvorfor kan ikke immunforsvaret vårt mot Covid være bedre? “


Selv om Thailands sykehus ikke har blitt fylt opp av Covid-19-pasienter, har landets reiselivsavhengige økonomi blitt rammet hardt, da den nesten ble helt stengt ned.


I april forbød Thailand praktisk talt alle innkommende flyreiser, og ferierende sluttet å komme til Bangkok, en gang kjent som verdens mest besøkte by. Det thailandske turist- og sportsdepartementet anslår at 60% av reiselivsbedriftene kan ende opp med å måtte stenge permanent innen utgangen av dette året.


Foto: Wikimedia Commons


Det internasjonale pengefondet spår også at den thailandske økonomien vil krympe med minst 6,5% i 2020, med andre anslag enda høyere. Verdensbanken sier at mer enn 8 millioner thailendere kan miste jobben eller inntekten i 2020 som et resultat av viruset.






bottom of page