top of page

I condoen der vi bor

Her i condoen vi bor er det det vi kaller flerkulturelt. En ansamling av det jeg kaller litt i overkant «rare» folk. Det kan godt hende jeg er den rareste. Og et par vittige karer jeg kjenner er nok enig i det. Det er i alle fall ikke usannsynlig. Jeg bor i øverste etg (etasje på thai er "chanN", høy "n"). Min nabo er svensken. Jeg møter han hver morgen. Han smiler aldri. Han er nysjærrig. Når jeg låser opp døren om morgenen for å gå ut gjør han det samme. Han står å ser litt rart på meg i bare underbuksen. Lukker døren etter seg. Et blikk, ingen «god morgen», bare et alvorlig blikk. Kona sier: Ja glo ja hen mak mak. Det betyr at han er veldig nysjærrig. Han har ung dame. Hun er minst like «ja glo ja hen». Men hun smiler. Hun smiler i heisen også, og blinker,,, kona tar det med et smil. Kii hung sier hun… hun er sjalu. Svensen er «geleo makmak» sier hun, han er gammel. Jeg er ikke ung jeg heller sier jeg. Sant, men ikke såååå gammel 😀 Den unge damen pleier å kikke rundt murveggen på balkongen. Da hun så mitt hode en gang var hun snar tilbake. Hun så ikke på meg neste gang i heisen. Hun så ned.

I den siste condoen bor taxidamen. Hun kjører motorsaiii taxi. Hun er smilende og svært pratsom. Hun er litt flau. Hun ville gi meg en fritur en gang. «Rakatao ray» sa jeg, hvor mye koster det. Eller, «tao lay» som thaiene forkorter det til. Hun sa, for free. Ohhhh sa jeg, nei, jeg må betale. Det gjorde jeg. Hun ble flau ja, da hun møtte meg og kona i korridoren. Men, hun smilte allikevel og hilste. Etter det var det ingen fritur mer 😊


I begynnelsen av korridoren bor engelskmannen. Eller «boleren» som jeg kaller han. Kona er redd han. Han ser skummel ut. Men når han prater smiler han. Men, ingen skjønner hva han sier. Halve engelske ord er ikke lett å forstå. Vi bare nikker og smiler. Som om vi skjønte. Det er han som blåser seg opp som en værbalong når han møter folk. Ikke har han t-sjorte heller, han vil bli sett, men ingen ser han, eller, de ser han men bare ler bak hans rygg.


Lengre ned bor russerne. De prater ikke noe, de hilser aldri og de går først. Alltid. De åpner ikke døren for deg for å si det sånn. Men de har aldri gjort meg noe. Og ikke har jeg gjort dem noe heller. De er vel fornøyd med at det er litt «skille» mellom oss.


Heisen her går i overkant sakte. «Lipp kikkiet» sier kona,,, heisen er lat, ja, det stemmer. Det kan være en lidelse. Den stopper i hver etg. Russere av og på i en evig strøm. Ingen sier noe. Alle ser på tallene som lyser på tavlen. 2, 3, 4 etc etc. Som om det gikk fortere av den grunn. Russedamen tar noe plass der de står. Tykke med svære mugger, ja, sånn er det. De ser olmt på meg, på min kone, på sin mann, de har kontroll, ikke se på kona hans, du har meg, ferdig med det 😀I 5. etg bor ladyboyene. 2 stk. Den ene er lett og nett. Smiler hver gang, og prater litt. Som om jeg ikke vet. Selvsagt vet jeg. Hun har både eple og banan. Rene "fruktfatet". Den andre, en skyskraper med 12 cm stilettsko (i tillegg). Hun hilser alltid. Men, får nesten nakkesleng av å prate med «henne», hun rager 30 cm over meg, en riktig sværing spør du meg. Men de er hyggelige og prater mye med min kone. For henne er de helt vanlige, som meg og deg, og jaggu er de blitt det for meg også. De er en del av mangfoldet her, hadde ikke hvert det samme uten dem.


Vaskedamen er hyggelig. I alle fall sånn ca annen hver gang. Smiler og hilser jeg også. "Sawadee krap". Neste dag er jeg en ukjent, en "farang". Bare ser ned og skurer og skurer. Har ikke sett meg før,,, eller?


Det er to vaktmestre. De ser mest på youtube på tlf. Jeg kaller dem pompel og pilt. Kona her sett på youtube, hun lo. Ja, det er dem sa ho 😊 De sitter i 1 etg og ler til filmer. De er ikke så snakkesalige og heller ikke så oppmerksomme. Jeg kan passere dem 10 ganger om dag uten at de enser meg. Kanskje de er redd for at det er arbeid i vente. De er ikke veldig ivrige. De har nok salt i lommene for å si det sånn. Den ene fikset dassen min. Det var mislykket. Han måtte komme tilbake dagen etter. Måtte ha mer penger også. Han gjorde dårlig jobb men jeg må betale. Tenkte at det er ikke noen vits å krangle, jeg har lært nå. Gjør det selv, selvgjort er velgjort og ingen å klage til og ingen å betale overpris til heller.


Security, de med sort jakke og sort bukse. De er litt stolte av den drakten. Gir dem litt selvtillit. De er viktige, for meg, min kone, svensken, engelskmannen, taxidamen, de to laidyboyene og russerne. De passer på. De er i grunn hyggelige folk alle, en i vaktbuen og en i hver av de 3 oppgangene i de 3 bygningene. Det er porter for alle 3. De kan trykke på knappen og portene går opp. Det er en viktig oppgave. Vist de er våken og passer på da. Om ikke må du opp med nøkkelkortet og vimse litt fram og tilbake,,, der går den opp. Om natten sitter de der, alle sammen, nattskiftet. I vaktbua er det stille, hører bare snorkelyden. Jeg bebreider dem ikke, det er neppe noen spennende affære.

På vaktrunden bruker de lommelykt. De lyser litt her og der, ikke noe målbevisst og ingen plan. Bare litt fram og tilbake for å vise at de er der, de ser ALT 😊 På dagtid er det den "koselige" lyden av fløyten. Biiiiip biiiip biiiip,,, jeg tror de elsker den lyden. En bil skal ut på veien, biiiiiip biiiiip biiiiiip,,, pass opp, her kommer en bil.På utsiden er naboens vaktbikkjer. De er ikke i nærheten så hyggelig som svensken, engelskmannen, taxidamen, de to ladyboyene eller russerne. De står klar hver kveld. På vakt. De er mer på vakt en noen av securityene her noen gang har hvert. Den første tiden måtte jeg gå slik at kona var bak meg, skjult, hun er livredd. Jeg vet, gå rolig, gi litt "bæng" at de er der. Men, ikke verre en at jeg kjøpte en sånn strømdings… den får bena på dem til å reagere, borte på et blunk.

Det er også da secuity-vaktene våkner. Og det var jammen på tide også.

Jeg tror på mange måter det er slik i de fleste condocomplex. Alle har det slik. Nordmannen, svensken, engelskmannen, taxidamen, de 2 ladyboyene, russerne, pompel og pilt, vaskedamen, security og vaktbikkjene til naboen.Av: Knut Johansen

Kommentare


bottom of page