top of page

Knusende seier for opposisjonen

Thailand våknet mandag morgen opp til det som blir beskrevet som et av de mest demokratiske og oppsiktsvekkende valgene i nyere tid. Oppslutningen var rekordhøy med 75 prosent deltagelse under valget.

Pita Limjaroenrat og Move Forward er Thailands store valgvinner, Pita sier at han er klar til å bli statsminister, og at han har invitert fem andre partier til regjeringsforhandlinger.


– Jeg er Pita Limjaroenrat, Thailands neste statsminister. Vi er klare til å danne regjering, sa Pita på en pressekonferanse mandag. Her lovet han også at han vil være statsminister for hele befolkningen.


42-åringen leder det sosialdemokratiske partiet Move Forward (Marsj fremad), som har vært sterkt kritisk til militærjuntaen som har styrt landet de siste ni årene.


Partiet ble dannet i 2014, samme år som militæret tok makten i et kupp.

– Det er nå klart at Move Forward Party har fått overveldende støtte fra hele landet. Seieren er ikke bare en seier for partiet, men for det thailandske folk, sa lederen for partiet, Pita Limjaroenrat, tidlig mandag morgen da 99 prosent av stemmene var opptalt.


Den oppdaterte opptellingen etter 99 prosent av stemmene er talt opp, viser på at Move Forward fikk 36,2 prosent av stemmene og Pheu Thai 27,6 prosent. Mandatfordelingen er jevnere, men et lite forsprang for Move Forward på 10 delegater.


De to partiene bekreftet på mandag de vil etablere en koalisjonsregjering. De ligger an til å få 292 av de 500 representantene i underhuset.


Pita har markert seg som en karismatisk og svært populær partileder, ikke minst blant unge velgere. Han oppga mandag at han allerede har ringt Paetongtarn Shinawatra, som leder opposisjonspartiet Pheu Thai, for å invitere henne til regjeringsforhandlinger.


400 av nasjonalforsamlingens 500 plasser var på valg søndag, og ifølge valgkommisjonen ser det ut til at de to opposisjonspartiene har sikret seg til sammen 292 plasser, mens de to militærstøttede partiene må nøye seg med kun 76 plasser.


Det endelige valgresultatet blir først offentliggjort 13. juli eller senere. Det vil sannsynligvis ta flere måneder før en ny regjering er på plass.


I et land preget av hyppige statskupp er det imidlertid fortsatt frykt for at resultatet kan bli utsatt for fusk, noe Pita advarer mot. Han sier det kommer til å koste dyrt hvis noen blander seg inn og forsøker å danne en mindretallsregjering. sa han i et intervju med Bloomberg.


Hærsjefen lovte før valget at tiden med militærkupp er over.


– Uttrykket «kupp» er fjernet fra ordforrådet. Politikk må fortsette under et demokratisk styresett. Alle må være på vakt og skjønne hva som er passende og upassende for landet vårt. Det er nødvendig med ro og orden, sa Narongpan Jitkaewthae.


Rekordhøy valgdeltakelse i Thailand

Det ble meldt om rekordhøy deltakelse i parlamentsvalget i Thailand, der valglokalene stengte søndag ettermiddag.

Rundt 52 millioner av Thailands 65 millioner innbyggere var stemmeberettiget under valget.Comentários


bottom of page