top of page

Kommisjonssjef sier at Thailands rettssystem har behov for en reform

Tidligere nasjonal antikorrupsjonskommisjonær, Vicha Mahakun, som ledet den nylige etterforskningen om behandlingen av saken mot Vorayuth “Boss” Yoovidhya, sier at Thailands rettssystem har behov for en reform. Red Bull-arving og barnebarn av Chaleo Yoovidhya, "Boss", ble anklaget i en hit-and-run-sak i 2012 som forårsaket døden til en 47 år gammel politibetjent i Bangkok, politibetjenten ble truffet av Boss's Ferrari og slept over 100 meter, før bilen flyktet fra stedet.
Boss ble aldri ført for retten og antas å bo utenfor Thailand, etter å ha klart å flyktet fra Thailand i 2017. Til tross for at ulike medier har kunne dokumentere at han lever et jet-set liv i London, Singapore og Japan, Har thailandske tjenestemenn ikke vært i stand til å spore ham opp. Et “rødt varsel” om arrestasjon forsvant på mystisk vis fra Interpol listen. Og i juli i år, ble alle anklagene mot ham henlagt av den daværende visedirektøren for Riksadvokatkontoret.


Det resulterende i et opprør fra opprørte thailendere, og dette førte til at statsministeren bestilte en uavhengig etterforskning, ledet av Vicha. Og etter å ha presentert sine funn for statsministeren tidligere denne måneden, sier styrelederen for etterforskningspanelet at hele Boss-fiaskoen beviser at Thailands rettssystem må reformeres. Han sier at avgjørelsen om å oppheve alle anklager i saken tydeligvis kom som et resultat av systemisk korrupsjon.“Hvorfor ble saken som burde vært avsluttet innen ett år forsinket i åtte år? Det er et juridisk ordtak som sier "rettferdighet forsinket er rettferdighet nektet". Og at forsøk på å utsette saken gir en anelse.”


I tillegg til å peke fingeren mot påtalemyndighetene som er involvert i saken, tar Vicha sikte mot Royal Thai Police og sier reformen der tar for lang tid. Han legger til at det thailandske rettssystemet er robust, og hevder at det er de som arbeider innenfor systemet som er problemet. Vicha sier at Thailands inngrodde nepotisme kultur ikke bare har påvirket rettssystemet, men har resultert i økonomisk ulikhet, og sier at endringer vil oppstå ved at de unge nå gjør opprør mot systemet.


"Når 12 og 13-åringer marsjerer på gata og viser 3-finger hilsen og ikler seg med hvite bånd over hele Thailand, viser det hvor korrupte mennesker med makt er."

Comments