top of page

Loy Krathong

Hva er egentlig denne hÞytiden basert pÄ? Festivalen er opprinnelig en siamesisk festival og betyr bokstavelig talt Ä flyte en kurv pÄ vannet. Den finner sted pÄ kvelden til fullmÄne i den 12. mÄneden i den thailandske mÄnekalenderen, derfor endres datoen Ärlig. I Är faller Loy Krathong pÄ mandag 27. november.

Loy krathong thailand

Loy betyr Ä flyte og Krathong er en liten flytende kurv som er bygget av bananblader, i den lille kurven plasseres feks blomster, rÞkelsespinner, stearinlys og noen ganger penger. Utformingen og konstruksjonen av krathongene varierer, med de tradisjonelle krathongene som er laget av bananblader, men ogsÄ fra andre planter.


Det har vÊrt og er nÄ en spesiell interesse rundt hensynet til miljÞet knyttet til denne hÞytiden. «Krathonger» fremstilt av for eksempel plast har blitt benyttet tidligere, noe som Äpenbart ikke er bra for havet, vannene og elvene.


Loy krathong thailand

Ved Ä flyte en krathong gir man hyllest til Phra Mae Khongkha «Vannets Gudinne». I tillegg har krathongen en symbolbetydning der meningen er Ä la alle bekymringer og problemer flyte bort! Under Covid-19-pandemien i 2020 ble det et vanskelig Är for mange. SÄ det er nok sannsynlig at mange vil Þnske Ä la sine bekymringer knyttet til dette «flyte bort» i dag. Noen legger ogsÄ penger i krathongene sine som et offer og en hyllest til Vannets Gudinne.


I noen deler av Thailand er det ogsÄ tradisjonelt Ä tenne fyrlykter og sende opp fyrverkeri. Dette har sammenheng med at Loy Krathong festivalen sammenfaller med Yi Peng (Lanna nordthailandsk). Dette er forbudt noen plasser, bl.a. i Pattaya-omrÄdet etter at dette har forÄrsaket branner i tidligere Är.


Loy krathong thailand

I tillegg har festivalen ofte skjÞnnhetskonkurranser og religiÞse samlinger ved lokale templer der de ofte har konkurranser rundt den best designete krathong. Det er ogsÄ tradisjonelt en tid for familier og venner Ä samles der mange lager krathonger sammen som senere pÄ kvelden blir satt pÄ vannet sammen med deres «bekymringer»!


For mange thailendere og turister er Loy Krathong festivalen kanskje den flotteste festivalen de kan oppleve i Thailand. Det er mye glede, kjĂŠrlighet og samhold som preger feiringen.


I Thailand er festivalen kjent som Loi Krathong. Utenfor Thailand feires denne festivalen under forskjellige navn, inkludert Myanmar som "Tazaungdaing-festivalen", Sri Lanka som "Il Full Moon Poya", Kina som "Lantern Festival" og Kambodsja som Bon Om Touk.


Loy krathong thailand

Festivalen ble tradisjonelt holdt for Ă„ vise respekt for Ganga, den hinduistiske gudinnen for tilgivelse og renselse personifisert fra Indias Ganges-elv. I Thailand er hun Phra Mae Khongkha, vannets gudinne.


Det er ingen historiske bevis som indikerer nÞyaktig nÄr Loy Krathong begynte i Thailand, men flere fortellinger tyder pÄ at Sukhothai Kingdom adopterte festivalen under kong Ramkhamhaeng den stores regjeringstid (1279-1298).


Loy Krathong Festival 2023

En legende sier at Loy Krathong ble startet av en Sukhothai-hoffdame kalt Nopphamat, som angivelig opprettet den fĂžrste krathong.


Navnet Nopphamat har ogsÄ blitt synonymt med Loy Krathong-festivalen, med lokalsamfunn som velger ut sin egen "Nopphamat Beauty Queen".


I fÞlge en beretning skrevet av kong Rama IV i 1863, var Loy Krathong en hinduistisk festival tilpasset av fromme thaier for Ä hedre bÄde Buddha og vanngudinnen.


Loy krathong thailand

Slik Ăžnsker du folk lykke og en fin Loy Krathong feiring: sook san wan laawy gra thohng (àžȘàžžàž‚àžȘàž±àž™àž•àčŒàž§àž±àž™àž„àž­àžąàžàžŁàž°àž—àž‡)


annonsere thaifeber

bottom of page