top of page

Michelinguiden 2023 utvides til Isan

Den nye utvidelsen vil inneholde Nakhon Ratchasima, Ubon Ratchathani, Udon Thani og Khon Kaen som representative byer i Isan-regionen, og markerer det sjette Ă„ret for guidens tilstedevĂŠrelse i Thailand.

foto:tatnews.org




Bangkok, 26. april 2022 – Turistmyndighetene i Thailand (TAT) og MICHELIN Guide kunngjorde i dag i fellesskap MICHELIN Guide Thailands utvidelse av dekningen til Thailands nordĂžstlige region – viden kjent som “Isan” – i sin sjette utgave, som skal utgis pĂ„ slutten av 2022.


Med 20 provinser i den stĂžrste regionen i Thailand, er fire provinsbyer – Nakhon Ratchasima, Ubon Ratchathani, Udon Thani og Khon Kaen – valgt ut til Ă„ representere regionens sĂŠregne og smakfulle mat, sĂ„ vel som dens bemerkelsesverdige natur- og kulturarv.


(annonse)


Mr. Yuthasak Supasorn, TAT-guvernĂžr, sa: «Thailands nordĂžstlige region har et enormt potensial – nĂ„r det gjelder kulinarisk kultur og historie, ulike turistattraksjoner, sĂ„ vel som sjarmerende lokal livsstil. Bortsett fra deilig og autentisk nordĂžst-thailandsk mat eller "Isan"-mat, kan folk i alle aldre nyte Ă„ besĂžke attraksjoner som Khao Yai nasjonalpark – et UNESCOs verdensarvsted – som hovedsakelig ligger i Nakhon Ratchasima, Pha Taem nasjonalpark i Ubon Ratchathani, Ban Chiang Arkeologisk sted i Udon Thani, Phu Wiang Dinosaur Museum i Khon Kaen.


"I tillegg har NordÞst-regionen enestÄende lokal mat og hÄndverksprodukter, med mer enn 34 registrerte Geographical Indication (GI)-varer. Med lanseringen av den kommende 2023-utgaven av MICHELIN Guide Thailand, hÄper vi at ikke bare hele verden vil vÊre klar over den pulserende kulinariske scenen i den nordÞstlige delen av Thailand, men ogsÄ Þke turismen og den lokale Þkonomien pÄ samme tid. sa Yuthasak.


(annonse)


NordĂžst-thailandsk eller "Isan"-kjĂžkken har en interessant bakgrunn med kulturell pĂ„virkning fra eldgamle tidsepoker – inkludert Sukhothai-riket og Khmer-imperiet – sĂ„ vel som fra nabolandene som Laos, Vietnam, Kambodsja og Kina. Regionen har Ă„ker og skog pĂ„ vidder og fjell egnet for husdyrhold. I tillegg er det et betydelig omrĂ„de for kvalitetsrisdyrking – inkludert den verdenskjente Jasminrisen og klebrig ris. Selv om Isan-mat ikke inneholder noen sjĂžmatingredienser pĂ„ grunn av sin geografiske beliggenhet, har regionen mange elver – spesielt Mekong-elven, hvor ferskvannsfisk er i overflod.


Mr. Gwendal Poullennec, internasjonal direktĂžr for MICHELIN Guides, sa at Michelin-inspektĂžrer har blitt imponert over det smakfulle og sĂŠregne Isan-kjĂžkkenet, ettersom det bruker enkle tilberedningsmetoder, men likevel leverer subtile og komplekse smaksprofiler – som koking, grilling, damping, sakte. -matlaging, og – fremfor alt – matkonserveringsteknikken, som regnes som et hĂžydepunkt i kjĂžkkenet, siden den viser lokal visdom nĂ„r det gjelder Ă„ beholde fisk og sesongens grĂžnnsaker for lengre holdbarhet som matingredienser. Fermentert fisk [Pla Ra] , laget av lokal fisk gjĂŠret i salt og ris, er den mest kjente og viktigste bevarte ingrediensen som har blitt brukt i mange retter og sauser, og har vĂŠrt registrert som en arv av nasjonal kulturell visdom siden 2012.


(annonse)


«Bortsett fra unik mat og interessant kulinarisk bakgrunn, er det mange Isan-fĂždte kokker med matkunnskap og matlagingserfaring fra Ă„ jobbe pĂ„ verdenskjente restauranter i utlandet, og har nĂ„ Ă„pnet egne restauranter i hjemlandet. De spiller en betydelig rolle i Ă„ lĂžfte Isan-maten til neste nivĂ„ – ved Ă„ bruke lokale rĂ„varer kombinert med deres overlegne matlagingsferdigheter, og setter en ny standard for mer hĂžykvalitets lokal mat. Dette er et godt tegn pĂ„ at den nordĂžstlige delen av Thailand snart vil vĂŠre et interessant turistmĂ„l for lokal gastronomi, og bidra til en god Ăžkonomi blant lokalsamfunn og markeder, sa Poullennec.


Eksistensen av MICHELIN Guide Thailand i lĂžpet av de siste 5 Ă„rene har blitt sett pĂ„ som et verdifullt bidrag til TATs oppdrag om Ă„ promotere Thailand som et internasjonalt gastronomisk reisemĂ„l. Det Ăžkende antallet MICHELIN-stjernede, Bib Gourmand-belĂžnnede og utvalgte spisesteder er omtalt i hver utgave av MICHELIN Guide Thailand – delvis som et resultat av MICHELIN Guides videre utforskning av nye territorier pĂ„ tvers av landets forskjellige regioner, og delvis som en resultat av lokale restauranter som streber etter Ă„ forbedre kvalitet og service for Ă„ leve opp til prestisjetunge MICHELIN Guide-standarder – bidra til Ă„ Ăžke bevisstheten og sette nye trender for gastro-turisme blant lokale og internasjonale reisende pĂ„ et bredere spekter.


Sammenligner du MICHELIN Guide Thailand 2018-utgaven med den siste 2022-utgaven, er antallet totalt utvalgte spisesteder opp fra 126 til 361. Ut av dette har antallet Michelin-stjernede spisesteder Þkt fra 17 til 32, og Bib Gourmand-belÞnnet fra kl. 35 til 133. Dekningen har utvidet seg fra «Bangkok» i 2018-utgaven, til nÄ Ä inkludere «Phra Nakhon Si Ayutthaya, Chiang Mai, Phuket & Phang-Nga» i 2022-utgaven.


foto:tatnews.org



For Ä lÊre mer om MICHELIN Guide, vennligst besÞk guide.michelin.com/th/en, eller fÞlg oppdateringer om 2023 MICHELIN Guide Thailand-utgaven pÄ Facebook: facebook.com/MichelinGuideThailand.


Kilde: Tatnews



bottom of page