top of page

Moo kratha - Thai BBQ

Moo kratha (ogsÄ stavet Mu kratha), er en sÞrÞst-asiatisk tilberedningsmetode, med thailandsk opprinnelse, Moo kratha er en kombinasjon av koreansk BBQ og kinesisk Hot Pot.

Mu Kratha

Ordet Moo kratha betyr bokstavelig talt pannekjÞtt pÄ thai ("moo" oversettes til "gris" eller "svinekjÞtt" og "kata" til "panne"). Det antas at selve tilberedningsmetoden stammer fra koreanske BBQ.


Tilberedningsmetoden bestÄr av tynne kjÞttskiver som grilles pÄ toppen av en kuppel i midten av en panne, som er omgitt av en "vollgrav" med kjÞttkraft som brukes til Ä koke ingredienser som grÞnnsaker, fiskeboller, Scampi eller sopp, derav likheten med den kinesiske Hot Pot.


Moo kratha-pannen varmes over kull (noen ganger gass), i motsetning til den koreanske grillen som varmes over gass, men oppsettet er likt. Mu kratha er vanligvis ledsaget av ulike typer krydrede dipsauser kjent som nam chim.


Du finner Moo kratha-restauranter over hele Thailand. De fleste restaurantene krever en fast pris, og har et bufféoppsett hvor du kan spise sÄ mye du vil. Konseptet gÄr ut pÄ at du selv plukker ut kjÞtt, kylling, fiskeboller, kjÞttspyd og grÞnnsaker. Som du deretter tar med tilbake til bordet ditt og tilbereder pÄ egen hÄnd.


Mu kratha

Den beste mÄten Ä finne det beste Moo kratha-stedet pÄ er ved Ä fÞlge den "typiske reiseregelen" i SÞrÞst-Asia: Hvis en restaurant er overfylt, er det stedet Ä gÄ til.


NÄr du tilbereder Moo kratha, bÞr en fleskebit legges pÄ toppen av pannen, slik at fettet fra fleskebiten hindrer at kjÞttet fester seg.


NÄr kjÞttet og grÞnnsakene dine er tilberedt og klare til Ä spises, dypper du dem i sukisausen (eller nam chim) som du har pÄ bordet ditt. Sausen er laget av hvitlÞk, fersk rÞd chili, sukker og bÞnnemasse. Denne sausen kombinerer den perfekte mengden sÞtt og krydret og vil garantert fÄ deg til puste med tungen.


Hvis du ikke behersker bruken av spisepinner, sÄ kan du bruke grilltengene som finnes rundt bufféomrÄdet. Men pass pÄ at du ikke spiser tilberedt mat med redskaper som har berÞrt rÄtt kjÞtt. Det er en sikker mÄte Ä fÄ matforgiftning pÄ. NÄr vi snakker om matforgiftning, sÞrg ogsÄ for Ä tilberede kjÞttet grundig - ikke ta kjÞttet av grillen fÞr det er gjennomstekt.


Kongereker pÄ grill

Prisene starter som regel pĂ„ 199,- àžż per person (prisene for barn varierer), pĂ„ restauranter som har et stort utvalg er prisen ofte litt hĂžyere, det samme gjelder pĂ„ restauranter som tilbyr tilleggsgriller hvor en kan grille kongereker og blekksprut.


Prisen pÄ drikkevarene er ofte svÊrt overkommelige pÄ Moo kratha-restaurantene.


Men du bÞr vÊre oppmerksom pÄ at noen restauranter kan kreve et straffegebyr, dersom en levner igjen store mengder kjÞtt, sÄ det beste er Ä forsyne seg med det en klarer Ä spise.



FÞr du hengir deg til Moo kratha, er det viktig at du vet hvordan du skal kle deg for anledningen. For et besÞk pÄ en Mu kratha-restaurant kan fort bli en svÊrt varm opplevelse, sÄ det anbefales at du har pÄ deg noe som puster.


For under grillingen vil du strekke deg over den varme grillen og tallerkener som er stablet med mat for Ä tilberede mÄltidet ditt. Plassen pÄ bordet er normalt stappfull av fat med ukokte kjÞttstykker og grÞnnsaker. SÄ det er best Ä bruke noe med korte ermer, slik at du kan forhindre uÞnskede uhell eller sÞl.


Mu kratha Thailand

Du bÞr ogsÄ huske pÄ at varmen som slippes ut fra pannen og grillen kombinert med den thailandske varmen vil Þke kroppstemperaturen din, sÄ sÞrg for at du fÄr i deg nok vÊske.


Moo kratha er blandt de mest prisgunstige mÄltidene i Thailand, men det er ogsÄ sannsynligvis den mest arbeidskrevende middagen utenom husmannskost. Et typisk Moo kratha-mÄltid kan vare i to til tre timer. SÄ nÄr du drar til en Moo kratha-restaurant, sÞrg for at du har tom mage, ermene brettet opp og elastiske bukser pÄ.


Moo kratha passer for bÄde store og smÄ ganer.


Kin Hai Aroi "enjoy (your food); bon appetit."đŸ€€


Annonsere hos oss thaifeber

bottom of page