top of page

Moo kratha - Thai BBQ

Moo kratha (også stavet Mu kratha), er en sørøst-asiatisk tilberedningsmetode, med thailandsk opprinnelse, Moo kratha er en kombinasjon av koreansk BBQ og kinesisk Hot Pot.

Mu Kratha

Ordet Moo kratha betyr bokstavelig talt pannekjøtt på thai ("moo" oversettes til "gris" eller "svinekjøtt" og "kata" til "panne"). Det antas at selve tilberedningsmetoden stammer fra koreanske BBQ.


Tilberedningsmetoden består av tynne kjøttskiver som grilles på toppen av en kuppel i midten av en panne, som er omgitt av en "vollgrav" med kjøttkraft som brukes til å koke ingredienser som grønnsaker, fiskeboller, Scampi eller sopp, derav likheten med den kinesiske Hot Pot.


Moo kratha-pannen varmes over kull (noen ganger gass), i motsetning til den koreanske grillen som varmes over gass, men oppsettet er likt. Mu kratha er vanligvis ledsaget av ulike typer krydrede dipsauser kjent som nam chim.


Du finner Moo kratha-restauranter over hele Thailand. De fleste restaurantene krever en fast pris, og har et bufféoppsett hvor du kan spise så mye du vil. Konseptet går ut på at du selv plukker ut kjøtt, kylling, fiskeboller, kjøttspyd og grønnsaker. Som du deretter tar med tilbake til bordet ditt og tilbereder på egen hånd.

Mu kratha

Den beste måten å finne det beste Moo kratha-stedet på er ved å følge den "typiske reiseregelen" i Sørøst-Asia: Hvis en restaurant er overfylt, er det stedet å gå til.


Når du tilbereder Moo kratha, bør en fleskebit legges på toppen av pannen, slik at fettet fra fleskebiten hindrer at kjøttet fester seg.


Når kjøttet og grønnsakene dine er tilberedt og klare til å spises, dypper du dem i sukisausen (eller nam chim) som du har på bordet ditt. Sausen er laget av hvitløk, fersk rød chili, sukker og bønnemasse. Denne sausen kombinerer den perfekte mengden søtt og krydret og vil garantert få deg til puste med tungen.


Hvis du ikke behersker bruken av spisepinner, så kan du bruke grilltengene som finnes rundt bufféområdet. Men pass på at du ikke spiser tilberedt mat med redskaper som har berørt rått kjøtt. Det er en sikker måte å få matforgiftning på. Når vi snakker om matforgiftning, sørg også for å tilberede kjøttet grundig - ikke ta kjøttet av grillen før det er gjennomstekt.

Kongereker på grill

Prisene starter som regel på 199,- ฿ per person (prisene for barn varierer), på restauranter som har et stort utvalg er prisen ofte litt høyere, det samme gjelder på restauranter som tilbyr tilleggsgriller hvor en kan grille kongereker og blekksprut.


Prisen på drikkevarene er ofte svært overkommelige på Moo kratha-restaurantene.


Men du bør være oppmerksom på at noen restauranter kan kreve et straffegebyr, dersom en levner igjen store mengder kjøtt, så det beste er å forsyne seg med det en klarer å spise.

Før du hengir deg til Moo kratha, er det viktig at du vet hvordan du skal kle deg for anledningen. For et besøk på en Mu kratha-restaurant kan fort bli en svært varm opplevelse, så det anbefales at du har på deg noe som puster.


For under grillingen vil du strekke deg over den varme grillen og tallerkener som er stablet med mat for å tilberede måltidet ditt. Plassen på bordet er normalt stappfull av fat med ukokte kjøttstykker og grønnsaker. Så det er best å bruke noe med korte ermer, slik at du kan forhindre uønskede uhell eller søl.

Mu kratha Thailand

Du bør også huske på at varmen som slippes ut fra pannen og grillen kombinert med den thailandske varmen vil øke kroppstemperaturen din, så sørg for at du får i deg nok væske.


Moo kratha er blandt de mest prisgunstige måltidene i Thailand, men det er også sannsynligvis den mest arbeidskrevende middagen utenom husmannskost. Et typisk Moo kratha-måltid kan vare i to til tre timer. Så når du drar til en Moo kratha-restaurant, sørg for at du har tom mage, ermene brettet opp og elastiske bukser på.


Moo kratha passer for både store og små ganer.


Kin Hai Aroi 🤤

Annonsere hos oss thaifeber