top of page

NRK felt i PFU etter dokumentar om massasjesalonger

PFU har konkludert med at NRK har brutt god presseskikk i en dokumentar om massasjesalonger. Klagen gikk ut på at kvinnene ikke var anonymisert godt nok.

Foto: Kirkens Bymisjon, Kristine Moskvil Thorsen, avdelingsleder i Kirkens Bymisjon i Bergen.



NRK har brutt god presseskikk. Det konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) i en lukket behandling onsdag.


Det var I desember at NRK publiserte en dokumentar om salg av sex i massasjesalonger. Kirkens Bymisjon klagde programmet inn for PFU, og i dag ble NRK felt på to viktige punkter.


NRK ble felt på Vær Varsom-plakatens punkter 4.1 om saklighet og omtanke og 4.7 om identifisering.


Dokumentaren skapte svært sterke reaksjoner i thaimiljøet i Norge, dokumentaren førte også til at den thailandske ambassaden var i møter med NRK og ordføreren i Oslo for å snakke om dokumentaren og thaimassasje i Norge.

Kirkens Bymisjon mente programmet brøt med flere punkter i Vær varsom-plakaten, og var særlig opptatt av at kvinner ble identifisert og sviktende varsomhet og saklighet.


Organisasjonen hadde i forkant rådet NRK til en annen tilnærming, og i siste instans bedt dem om å stanse programmet. Kristine Moskvil Thorsen er avdelingsdirektør i Kirkenes Bymisjon, og kommenterer dagens behandling i Pressens faglige utvalg slik:


Skaden er skjedd

– Skaden er skjedd, og kan ikke rettes opp. Vi kan derfor ikke si at vi jubler, men punktene NRK er felt på gir et håp om at de i fremtiden vil gjøre bedre etiske vurderinger. At de vil bedrive samfunnskritikk istedenfor å henge ut sårbare mennesker på en spekulativ måte.


Kirkens Bymisjon vil vurdere uttalelsen fra PFU grundig når den er klar, men sier foreløpig at de anerkjenner at utvalget vil felle NRK på Vær varsom-plakatens 4.1 og 4.7. Det vil si at utvalget mener de har gått for langt i å identifisere kvinnene, og ikke har lagt tilstrekkelig vekt på saklighet og omtanke.

Kvinnene føler seg misbrukt og uthengt

– Så kunne vi ønsket oss at pressens selvdømmeordning gjorde andre vurderinger på noen punkter. Da tenker vi særlig på 3.3, som går på om premissene var klargjort.


Utvalget har kritiske bemerkninger, men kom ikke til fellelse på dette. Det er underlig, all den tid kvinnene ikke kjente premissene, og det er uomtvistelig er NRKs ansvar. Kvinnene visste rett og slett ikke hva saken skulle handle om.


Moskvil Thorsen forteller at kvinnene som ble tema i Brennpunkt føler seg misbrukt og uthengt, og at salongene i ettertid har vært utsatt for hærverk. De har fått avføring på trappen, og barn har fått skjellsord om mamma ropt etter seg.


– Når i tillegg samfunnsdebatten helt har uteblitt, kan vi trygt si at det ikke var verdt det. Men så er det likevel å håpe at vedtaket og prosessen sparer andre utsatte grupper for smerten disse kvinnene er blitt påført.

Vil ta lærdom

Redaktør for Dokumentar og Samfunn i NRK, Egil Sundvor sier til Medier24 at de merker seg at PFU mener det er et viktig journalistisk arbeid, og at det er greit å bruke skjult metode.


– Men de mener at vi ikke har anonymisert kvinnene godt nok, og ikke vist tilstrekkelig omtale, det må vi selvsagt ta lærdom av, sier Sundvor.


Han sier de må erkjenne at det har vært vanskelige vurderinger.


– Vi mener fellelsen er forståelig fra vår side. Samtidig er vi fornøyd med at nettartikkelen ikke ble felt.


I tillegg til klagen fra Kirkens Bymisjon mot dokumentaren, var også nettssaken klaget inn, og ble behandlet lukket. Der konkluderte PFU at NRK ikke hadde brutt god presseskikk.



Kilder: kirkensbymisjon I Medier24


bottom of page