top of page

Politiet innfĂžrer tiltak for Ă„ sikre nok pass og nasjonale ID-kort

Politiet opplever for tiden unormalt hÞy etterspÞrsel etter pass og nasjonale ID-kort. De har derfor innfÞrt begrensninger i utstedelse av disse dokumentene i perioden frem til 1. juli, og ber alle som ikke har behov for pass nÄ om Ä vente til hÞsten. De som skal reise innenfor EU/EØS bÞr velge et nasjonalt ID-kort med reiserett.

Politiet ser en Þkning i etterspÞrselen etter pass pÄ 50 prosent nÄr vi sammenligner antall pass-sÞknader i mars i Är med mars 2019. Dersom vi regner med nasjonale ID-kort, er Þkningen pÄ hele 109 prosent. Dette er et resultat av at mange vil ut og reise etter pandemien, samtidig som mange ikke har fornyet passet sitt i lÞpet av de to siste Ärene. Akkurat nÄ er leveringstiden pÄ pass nesten dobbelt sÄ lang som nasjonale ID-kort.


- Det er stÞrst etterspÞrsel etter pass, derfor oppfordrer vi alle som bare skal reise innenfor EU/EØS-landene og Sveits om Ä velge et nasjonalt ID-kort med reiserett. Dersom du kun trenger legitimasjon, er dette et meget godt alternativ, sier avdelingsdirektÞr i Politidirektoratet, BjÞrn Vandvik.


I tillegg til den hÞye etterspÞrselen er produksjon og transport av materialer sterkt pÄvirket av bÄde pandemien og krigen i Ukraina. Begrenset tilgang pÄ enkelte materialer og lange leveringstider gjÞr det vanskelig for leverandÞren Ä justere opp sin produksjonskapasitet pÄ kort sikt. Dette er en global utfordring, og mange andre land har ogsÄ problemer med lang leveringstid.


- Dette er en utfordrende situasjon, men vi gjÞr det vi kan for at de fleste skal fÄ enten pass eller nasjonalt ID-kort fÞr sommeren. Det er derfor vi nÄ ser oss nÞdt til Ä be innbyggerne om Ä velge en av delene, eller vente hvis de kan. Slik fÄr vi utnyttet den tilgjengelige kapasiteten best mulig, sier Vandvik.


Per 28.4.22 er leveringstiden pÄ pass ca. fem uker, mens tilsvarende er ca. tre uker for et nasjonalt ID-kort. Vi forventer at leveringstiden vil Þke frem mot sommeren.



Dette er tiltakene:


  • Politiet vil i perioden frem til 1. juli tilby sĂžkerne Ă„ kun sĂžke om ett dokument: enten et pass eller et nasjonalt ID-kort.

  • Vi ber personer som har et pass som ikke utlĂžper fĂžr utgangen av september 2022, og ikke skal reise til et land som krever utvidet gyldighetstid, om Ă„ vente med Ă„ sĂžke til etter 1. august.

  • Vi oppfordrer alle som skal reise innenfor EU/EØS-landene eller til Sveits om Ă„ sĂžke om et nasjonalt ID-kort med reiserett.






bottom of page