top of page

Regjeringen Ăžnsker Ă„ redusere antallet trafikkdrepte med to tredjedeler

Regjeringen har satt et ambisiÞst mÄl om Ä redusere antall dÞdsulykker i trafikken med nesten to tredjedeler innen fem Är, selv om den innrÞmmer at innsatsen kan bli hemmet av mangel pÄ offentlig samarbeid.

Det ambisiÞse mÄlet ble bekreftet av statsminister Prayut Chan-o-cha pÄ et akademisk seminar i Bangkok med tittelen "New Decade, New Normal, Safe Driving Is Priority" som han ledet onsdag.


PÄ seminaret ble det delt ut 49 priser til enkeltpersoner og organisasjoner med enestÄende roller i Ä fremme trafikksikkerhet. Prayut sa at seminarets mÄl var Ä utveksle forskjellige synspunkter om hvordan trafikkulykker kan reduseres.

(annonse)

Thailand har den niende hÞyeste trafikkdÞdsraten i verden, med 32,7 dÞdsfall per 100 000 mennesker, ifÞlge Verdens helseorganisasjon. Thailands mÄl for 2027 er Ä redusere dette antallet til 12 personer per 100 000. Det sÄkalte "nullvisjonens"-mÄlet for 2050 er Ä fullstendig eliminere dÞdsulykker i trafikken og alvorlige skader.


Daglig sÄ skades det i gjennomsnitt 59 personer i alderen 15-19 i ulykker med motorsykkel i Thailand.


(annonse)

Vision Zero er en strategi som ble implementert fÞrste gang i Sverige pÄ 1990-tallet for Ä eliminere alle dÞdsulykker og alvorlige skader i trafikken, samtidig som den gir trygg, sunn og rettferdig mobilitet for alle. Prayut sa at Ä nÄ Vision Zero-mÄlet innen 2050 ville vÊre vanskelig, men oppnÄelig forutsatt at alle spiller sin rolle.


"SelvfÞlgelig vet jeg om problemet og hvordan jeg skal lÞse det. Men det vil ikke fungere 100 % pÄ grunn av mangel pÄ offentlig samarbeid." la han til.

I fĂžlge Thai Health Promotion Foundation dreptes 2 personer hver time i 2020. Det totale antallet mennesker drept i trafikkulykker i lĂžpet av det Ă„ret var 17 831 . Stiftelsen, Thai Health Promotion Foundation, sa at motorsykkelfĂžrere og syklister utgjorde de 74 % av omkomne.


(annonse)

I januar skapte ett dĂždsfall overskrifter over hele Thailand da en motorsykkel traff og drepte en Ăžyelege ved en fotgjengerovergang i Bangkok. Etter hendelsen slo en helseorganisasjon og en trafikksikkerhetsorganisasjon seg sammen for Ă„ studere hvor mange biler, motorsykler og offentlige kjĂžretĂžy som stopper for fotgjengere ved 12 fotgjengeroverganger i Bangkok. De fant ut at 89% ikke ville stoppe. For motorsykler var det 92 % av 6 449 motorsykler som ikke ville stoppe. For biler var det 86 % av 7.619. For offentlige kjĂžretĂžy var det 80 % av 285.


Organisasjoner som er ansvarlige for trafikksikkerhet i Bangkok og andre provinser spiller en nĂžkkelrolle i Ă„ redusere risikofaktorer som fĂžrer til trafikkulykker, bemerket Prayut.


(annonse)

HÄndhevelsen av lover knyttet til offentlig transport, privat bilbruk og opprettholdelse av kvaliteten pÄ veier og infrastruktur er alle avgjÞrende faktorer som kan bidra til trafikksikkerhet, sa han.


"Jeg beordret at loven mÄ hÄndheves strengt mot trafikkforbrytere. Men jeg ville gjerne ha sÞkt folks samarbeid fÞrst," sa Prayut. "Jeg kan ikke kritisere folk, men jeg kan minne dem (pÄ behovet for Ä forhindre trafikkulykker)."

Statsministeren sa at en sjÄfÞrdatabase, sikkerhetsforbedrende teknologi og andre innovasjoner ogsÄ vil bidra til Ä redusere antallet trafikkulykker.


(annonse)

De fleste ulykkene i Thailand involverer motorsykler der fÞrere ofte unnlater Ä bruke hjelm eller kjÞrer mens de er pÄvirket av alkohol.


Han sa at det mÄ utarbeides en konkret plan for Ä gjÞre veiene tryggere.


KILDE: Bangkok Post



bottom of page