top of page

Sex utenfor ekteskap kan bli forbudt i Indonesia

Nasjonalforsamlingen i Indonesia ligger an til å vedta en lov som vil straffe sex utenfor ekteskap med inntil ett års fengsel.

Blir loven vedtatt, så vil den gjelde både landets egne borgere og besøkende utlendinger, skriver BBC. Dermed kan for eksempel turister på Bali bli straffet for å ha sex uten for ekteskap.


Samboerskap før ekteskap vil også bli forbudt og de dømte kan risikere opptil seks måneders fengsel.


Straff for utroskap kan bare tre i kraft dersom det er parter som klager til myndighetene. For de som er gift, er den klageberettigede gjerningsmannens mann eller kone.


Loven åpner også for at foreldre til ugifte personer kan anmelde dem for sex.


Lovforslaget, som er drevet fram av religiøse politikere, bekymrer næringslivet i landet. De frykter det kan skade landets omdømme som ferieland og svekke viljen til å gjøre investeringer, melder Reuters.

Shinta Widjaja Sukamdani, nestleder i Indonesias arbeidsgiverforening (APINDO), sa: "For næringslivet vil implementeringen av denne sedvaneloven skape juridisk usikkerhet og få investorer til å revurdere å investere i Indonesia."


Et tidligere utkast av loven ble behandlet i 2019 og utløste da landsomfattende protester der titusenvis deltok. Mange, inkludert studenter, gikk ut i gatene i byer over hele Indonesia, og demonstrasjonene førte til store sammenstøt med politiet som brukte tåregass og vannkanoner mot demonstranter som kastet stein.


Slike strenge lover om sex og forhold er ikke uten presedens i deler av majoritetsmuslimske Indonesia.


Provinsen Aceh praktiserer sharia-lovgivningog har straffet folk for gambling, drikking av alkohol og møte med medlemmer av det motsatte kjønn. ved ett tilfelle i 2021 fordømte naboer to menn for å ha hatt sex . De ble straffet offentlig med 77 piskeslag hver.


Samme dag fikk en kvinne og mann hver 20 piskeslag for å ha blitt tatt i nærheten av hverandre, og to menn fikk 40 piskeslag hver for å ha blitt fulle.

Kilder: BBC I Reuters


bottom of page